Pletýnky z kvásku

Zářijový Apetit mě opravdu nadchl (doporučuji)... Nejen že je opět plný sezónních receptů, ale také obsahuje speciál se zdravými moučníky a recepty s kváskem. Jelikož jsem pyšným vlastníkem už půlročního kvásku, rozhodla jsem se, že vyzkouším kvásek na přípravu pletýnek.
Na pletýnky budete potřebovat:

320g žitného kvásku
220 ml vody (použijte perlivou vodu)
300g špaldové mouky
2 lžíce žitné mouky
2 lžičky soli
1,5 lžičky kmínu
1lžíce oleje

vejce, mléko nebo vodu na potření
hrubozrnnou sůl, kmín, lněnné semínko,.. na posypání

Z kvásku, vody, mouk, soli, kmínu a oleje zpracujte těsto. Těsto dejte do zavírací misky a dejte přes noc do lednice. Druhý den ráno těsto vytáhněte, nechte 2 hodiny v teple a poté již tvarujte pletýnky, potřete vejcem, posypte kmínem či solí a dejte péci.
Troubu rozehřejte na 220°C, vložte pekáč, teplotu snižte na 180°C a pečte zhruba 20 minut.

Můj názor:
Pletýnky jsou výborné. Uvědomte si, že z kvásku nikdy nebudou pletýnky nikdy tak nadýchané jako pletýnky z bílé mouky a droždí! Upečené pletýnky nechte vychladnout a snězte pokud možno tentýž den. Další den jsou pletýnky tužší, nikoliv méně dobré ;-).

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Předem se omlouvám za dotaz,ale fakt jsem v tomhle začátečník. Kvásek teda musí být pokud peču z žitné nebo celozrnné mouky? A co když chci upéct housky z celozrnné nebo žitné mouky jen s droždím, půjde to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. healthy určitě... práce s droždím je jednodušší a rychlejší. Kvásek je složitější. Ale i v případě celozrnných mouk se dá drodí použít ;-). Mezi hlavní výhody kvásku je to, že mimojiné - je to tradiční způsob, jak se peklo odjakživa, je to zdravější, chuťově autentičtější, ale je to trošku pracnější. Alespoň v začátcích, ale já mám kvásek ž půl roku, mám naučeno, že večer předem vytáhnu kvásek z ledničky, ráno ho dokrmím, dopoledne zadělám těsto a to nechám do večera vykynout. Večer upeču, ráno jím. :-)
      A hlavně z kvásku se dá péct nejen pečivo, ale také např. knedlíky, zahušťovat polévky a další :)

      Vymazat
    2. Děkuju za objasnění:). Chystám se něco upéct, ale chybí mi odvaha:)

      Vymazat
  2. Vypadají moc dobře. Ráda bych někdy vyzkoušela, jen se toho trošku děsím toho vlastního pečiva :). Tak snad se někdy odhodlám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já se taky děsila... ale už půl roku peču jen domácí pečivo :-) člověk si na to zvykne a pak mu to kupované ani nechutná

      Vymazat
  3. Když je to domácí tak člověk aspoň ví co jí :) A většinou je to i lepší

    OdpovědětVymazat
  4. To taky budu muset vyzkoušet... překvapit přítele domácími pletýnkami do postele k snídani zní jako super plán :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na kolik pletýnek to vychází? :) Ať jich nemám 15, když by se měly co nejdřív sníst:) A jaké máš zkušenosti, pokud nějaké, s mražením kváskového pečiva? Děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zhruba deset, tolik co jich je na té fotce ;-) Ale záleží, jak si je uděláte velké a jak moc vám těsto nakyne... Jinak s mrazením kváskového pečiva zkušenost nemám, vzhledem k tomu, že se dá jíst několik dní.... třeba chleba peču 2x týdně a jíme prostě čerstvý, den starý a pak dva dny starý chléb ;-) když udělám například pletýnky, rohlíky apod. tak to sníme rychle :D protože je to vzácnost ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky