Ryba je kámoš a vánoce jako svátky míru?

Vege Vánoce jako cesta k Vánocům, svátkům míru...


Tak na začátek - povinně shlédnout toto video :-)


„Kapra nejím, právě proto, že nechci podporovat jejich zabíjení,“ reagovala přihlížející slečna. Na dotaz, na čem si tedy pochutná při štědrovečerní večeři, odpověděla, že si dá řízek. Ale že by mohlo trpět i prase, ovšem odmítla připustit. „To je něco jiného,“ uzavřela rázně debatu.
Zdroj: ZDE.



Taky Vám přijde výše napsaný citát absurdní? A jaký je můj názor na konzumaci kapra na Vánoce?

Ještě loni jsem jedla maso, tudíž jsem si dala i kapra. Letos je ale vše jinak, naštěstí! Myslím si, že změnu můžeme udělat kdykoli a všichni, bez výjimek.

Nemyslím si, že je správné konzumovat psy, kočky a další, tak jak je tomu např. v Číně či jiných asijských zemí. Většině z nás přijde toto absurdní, ale klidně dál většina z nás pojídá klobásky, pečeně a další... Není to trošku absurdní? Kdo nám dal právo rozhodovat o tom, že zrovna to či ono zvíře je vhodné na talíř a do našich žaludků? V čem je králík, prase, kráva, ryba horší, podřadnější než pes, kterého má spousta lidí jako domácího mazlíčka?

Ale o tom to není, nechci tady mluvit o vegetariánství celkově, tento příspěvěk má být jen a pouze o Vánocích, jako svátcích klidu a míru.

Přijde Vám vhodné na oslavu míru zabít kapra na Štědrý den, vepře na Boží hod a kachnu na Štěpána? Mně moc ne...

Letos na to jdu jinak...

Bramborový salát klasický a cuketový salát a k němu seitan a robi v pikantní marinádě. Už se moc těším. :-) Nechcete i vy letos udělat nějakou změnu? Co třeba klasika v podobě houbového Kuby?

Vždyť to že na Štědrý den MUSÍ být maso není zas tak pravda... To že nás tím masírují média, ještě neznamená, že musíme jít s davem... 

Znám to, taky jsem si říkala, že co jeden člověk změní? Vždyť když toho kapra nekoupím já, koupí ho někdo jiný... Ale není to pravda... Člověk musí začít měnit prvně sám sebe a nezačínat hned s celým světem :-). Když by si letos každý stý člověk řekl, že si kapra nekoupí, tak se příští rok může vylovit o 1% méně kaprů... 1 % že nic není? Zkuste to říct těm přeživším kaprům, myslím, že na to budou mít jiný názor, nemyslíte? 

A takhle to může jít dál a dál, až těch kaprů bude potřeba opravdu jen pár ;)

Přeji krásný adventní čas :-)

Ať už s kaprem nebo bez! (Když už si to maso dáte, tak prosím alespoň nevyhazujte zbytky jídla!)

A jak na zcela etické Vánoce? Vydala jsem veganský ebook, který vás provede celým vánočním časem od první adventní neděle až po novoroční oběd? Ne? Tak mrkněte SEM a dozvíte se, jak jej získat i náhled dovnitř. :-) 


Komentáře

  1. Krásně si to napsala :). Hodně jsem se pobavila tou pani, která si dá raději řízek. Řízky asi rostou na stromech, jelikož prasata vůbec netrpí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prase totiž žije volně na louce, volně běhá a pak dobrovolně spáchá sebevraždu, aby si slečna mohla dát řízek :D

      Vymazat
  2. Tak slečna je trochu praštěná..
    Ale jinak co se týká jezení masa, tak si myslím, že by si každý měl dělat, co chce :) Já nejsem bůhví jaký masozřout - jím jednou za týden (cca), ale přítel má denně 2x maso...
    Člověk je všežravec a jedině maso má komplexní spektrum aminokyselin... Zrovna nedávno jsem četla o chlápkovi, který nejedl 15let maso a pak začal být nemocen - a zjistilo se, že mu chyb něco co je v mase (už není vegetarián a je zdráv)
    Svobodu všem a pěkné Vánoce s i bez kapra :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezky řečeno, člověk musí prvně začít sám od sebe..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky