Pórková polévka

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové (bez obiloviny)
Intolerance laktózy
Diabetik

Ta na mém blogu nesmí chybět. Milují ji hlavně ve Francii, kde se konzumuje při tzv. pórkové dietě. Jakmile prý ve Francii začne být nedostatek pórku, začalo období diet :-). Tato dieta spočívá v tom, že si Francouzky uvaří kotel polévky a celé 3 dny nejí a nepijí (kromě čisté vody) nic jiného než pórkovou polévku a vývar z ní.
Já osobně nejsem zastáncem jakýchkoliv diet, ale je fakt, že pórkovou polévku mám natolik ráda, že ji do jídelníčku zařazuji poměrně často. Ale ne jen jako jedinou pochutinu dne, samozřejmě... :-)
Klasický recept na pórkovou polévku:
1 velký pór
olivový olej
zeleninový vývar (klidně si udělejte z BIO zeleninového bujonu)

Pórek nakrájejte najemno a osmahněte na trošce olivového oleje. Jakmile bude pórek dozlatova opečený, zalijte ho 1 litrem vývaru a chvíli povařte. Případně dosolte, dopepřete.
Celá příprava vám zabere 5 minut, polévku uvaříte za 10 minut a zachutná i těm, kteří pórek moc nemusí.

Já si do polévky přidávám vždy nějakou obilovinu, např. celozrnný kuskus (nasypu a povařím v polévce, je hned hotový) či krupky (uvařím předem, přidám do hotové polévky). Když si ji uvařím, tak ji ráda i snídám. Teplá polévka do žaludku po ránu je moc příjemná!

A co vy znáte tuto polévku?

Komentáře

  1. Pórkovou polévku miluju :-) Zrovna předevčírem jsem ji dělala - přidala jsem čerstvé žampiony a byla skvělá. A vývar jsem taky dělala z biobujónu bez glutamátu ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak pórkovou polévku mám velmi ráda i já. Škoda, že ji doma téměř nevaříme. Ale budu na ni myslet hned, jak se pórky objeví na pultech. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Včera jsem si ji uvařila, je to úžasná věc!

    OdpovědětVymazat
  4. Jako pórkovou polévku znám spíše smetanovou vichyssoise, ale tato je také zajímavá. Do polévek dávám jako zavářku i uvařenou pohanku, je mnohdy lepší než nudle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tato je taková přírodnější, překvapuje mě, že tak málo surovin a chutná to tak výborně :-). Vichyssoise je taky výborná, taky ám ráda... :-)
      Taky používám pohanku ;) nebo krupky, kernoto apod... Kolikrát do polévky přihodím tu obilovinu, která mi zbyla od snídaně, z předešlého dne atd :-) Nudle již do polévek dlouho nepoužívám ;) když si chci jednou za čas opravdu pochutnat a "zahřešit", tak si udělám na zavářku krupicové nočky s bylinkami ;)

      Vymazat
  5. Dělám ji s droždím a je výborná.

    OdpovědětVymazat
  6. tak jsem si ji včera udělala, zahustila jsem ji nastrouhanou bramborou a klepla jsem do ní vejce a bohatě vystačila místo hlavního chodu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Přidávám ještě pro zjemnění smetanu. Mňamka :*

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky