Panzanella

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Diabetik

Dnešní pohled z okna přímé evokuje léto. A to nemluvím o tom nádherném, čistém, svěžím vzduchu...
Už se těšíte na ty záplavy čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny?
Já taky a proto jsem se rozhodla a dnes k obědu udělala panzanellu - rajčatový salát s chlebem. Tento recept je ryze letní a nejlepší z těch přezrálých, slaďoučkých rajčátek. Ty bohužel ještě k dispozici nejsou, ale i ty, které jsme koupili byly ucházející.

Na tento super snadný, levný a chutný salát potřebujete jen:
rajčata
cibule
topinky dělané nasucho ze starého chleba
kvalitní olivový olej
sůl
pepř
vinný ocet
něco zeleného na ozdobu (např. petrželku)

Postup je jednoduchý. Rajčata pokrájená na větší kostky promíchejte s najemno nakrájenou cibulkou, ochuťte velkým množstvím oleje, troškou octa, solí a pepřem. Nechte chvíli rozležet chuť. Mezitím si připravte nasucho topinky ze starého chleba. V Itálii používají bílý chléb bez kůrky, ale mě verze s českým chlebem a kůrkou chutná mnohem více.
Poté topinky nakrájejte, vmíchejte do salátu a ihned podávejte. To co dokáže vykouzlit napůl rozmočený a napůl křupavý chléb v kombinaci s rajčaty je úžasné!

P.S. - Toto je základ receptu. Italové přidávají i jiné ingredience (např. ančovičky, papriky,...), ale popravdě, mě tato jednoduchá verze chutná nejvíce.

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Doporučuji vyzkoušet i verzi podle Jamieho Oliviera: starý chleba opečeme dokřupava a pak jej s rajčaty doslova promačkáme, aby chleba nasákl rajčatovou chuť. Nevypadá to sice tolik hezky na talíři, ale hodně to přidá na chuti, v Itálii jsme taky chutnali takové různé pečivo nasáklé rajčatovou šťávou. No a Jamie tam přidává také fenyklová semínka, ty celému jídlu ještě dají opravdu grády (mohou se trochu opéct na poslední chvilku s těmi kousky chleba).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky