Bezlepkový perník

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan (místo vejce použít sojovou mouku a rostlinné mléko, viz. recept)
Bezlepkové
Bez cukru 
Intolerance laktózy

Moučník bez lepku a cukru? A chutný? A to jde? Ano, jde...
K prezentaci těchto, podle mě snadných a banálních receptů, mě donutila jedna slečna, která mě před několika týdny velice vytočila tím, že mi oznámila (na výtku, že se mi ten její bezlepkový koláč zdá moc tuhý), že bezlepkáři sežerou všechno a že můžou být rádi i za takovéto tuhé moučníky.
To si nemyslím, naopak, domnívám se, že se dá bezlepkově péci velice chutně a velice dobře. Jen se musí chtít umět a zkoušet. Proto tyto bezlepkové recepty budu nyní zařazovat častěji, protože jsem se rozhodla, že opráším nejen ty staré bezlepkové recepty, ale rovněž se pokusím vyzkoušet a otestovat jiné bezlepkové potraviny a moučníky. Každopádně se máte na co těšit :-)

Začneme zlehka a jednoduše (jak jinak... :-D)... Začněme perníkem, který připravíte za 5 minut a chuťově si může podat ruce s klasickým perníkem (s lepkem a cukrem :-) ).



Připravte si:
2 hrnky pohankové mouky
1 hrnek rostlinného mléka
1 hrnek datlového sirupu (můžete i méně)
3/4 hrnku oleje
1 lžíce perníkového koření
1 lžička vinného kamene
2 vejce (nebo vegan verze 3 lžíce sojové plnotučné mouky a 3 lžíce rostlinného mléka)
2 lžíce kvalitního kakaa

V míse smíchejte všechny suroviny, vlijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180°C zhruba 30 minut. Toť vše. Opravdu. Vylepšit můžete tím co máte rádi... čokoládovou polevou, kokosem, marmeládou,... :-) To je už opravdu jen a jen na vás :-)


Komentáře

  1. Leni, vypadá báječně, ráda ho zkusím, akorát nemám datlový sirup, ale mám brusinkový (javorový slazený brusinkovám sirupem), tak ho snad nahradí :-)
    To bude bašta :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím, není pravda, že vše bezlepkové je tuhé a suché, a zrovna pohanková mouka s perníkovým kořením je jedna z nejlepších kombinací :) A třeba takové lívanečky z pohankové mouky podle mě ty z klasické mouky i předčí :) Těším se na další recepty!

    OdpovědětVymazat
  3. Začínám tě zbožňovat - jsem celiak, občas vegan, a neustále se snažím jíst zdravě/dietně a hlídat si kila. Až mě příště zase budou litovat, že nemohu nic dobrého, podstrčím jim tohle!!! :)
    Bára

    OdpovědětVymazat
  4. Neviem, kde sa stala chyba, ale skusala som tento pernik dnes vecer a vobec mi nevysiel. Pocas pecenia sa vobec nezdvihol a ked som ho teraz rozkrojila po vychladnuti, tak je vnutri vlhky a lepivy. Vobec nie je nadychany ako by mal pernik byt. Kde sa mohla stat chyba? Robila som uz takyto podobny pernik pred casom, ale stalo sa mi toto iste. Aky typ pohankovej muky pouzivate? a aky olej ste davali?? Tak som sa nan tesila a zase nic :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám většinou celozrnnou pohankovou mouku od Šmajstrly a vždy se perník povedl.... Ale je fakt, že ten druh mouky může sehrát roli, protože ta celozrnná od šmajstrly, kterou používám je spíše polohrubá než hladká a ta se na perník hodí více než hladká. Ale ve srovnání s klasickou neveganskou, nebezlepkovou verzí perníku se bezlepkový perník nemůže rovnat co se nadýchanosti týče, to byste musela přidat asi více prášku do pečiva. Krásný den

      Vymazat
  5. No ja som pouzila tento isty typ muky, takze v tom to nebude. A aky olej ste pouzili? Musela som aj viac vody pridat, lebo hmota bola prilis tuha. Ten pohar mlieka na to nestacil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. olej používám řepkový Manka.... Opravdu mě mrzí, že se perník nepovedl podle představ, netuším čím jiným by to mohlo být. :-( Přeji krásný večer

      Vymazat
  6. Přidala jsem nasekané ořechy, slunečnice a brusinky a ted akorát šel do trouby. Zatím vypadá parádně :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vzala jsem nějakou pohankovou mouku, neměla jsem datlový sirup - nahradila jsem lžíci srkového medu a lžíci třtinového cukru, přidala jsem od oka nastrouhané ořechy a nakrájené jablko,jelikož jsme vegani - pekla jsem doporučenou vegan verzi a dávám 1 *****
    protože takovou dobrotu bzlp jsme ještě neměli :-) super recept!!!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky