Jáhlové knedlíky plněné tofu s tuřínovým zelím

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové (použít kukuřičnou či jáhlovou mouku)
Intolerance laktózy
Diabetes



Suroviny:
jáhlové knedlíky:
120g syrových jáhlí
žitná mouka (můžete  použít klidně i špaldovou nebo pro bezlepkovou verzi kukuřičnou či jáhlovou)
sůl
1 bal. uzeného tofu

zelí:
1 tuřín
1 cibule
rostlinný olej
voda
sůl
bobkový list
případně trošku sušeného bio bujonu

Nejprve si uvařte jáhly. Postup asi znáte, ale kdyby ne, tak tady je... Do síta si dejte jáhly (proberte je, zda mezi nimi není kousek kamínku nebo tak něco) a minimálně 2x je propláchněte horkou vodou. Poté vsypte do hrnce a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Vařte asi 15 - 20 minut do měkka, spíše je lehce rozvařit.
Pozn. proplachování je důležité, aby se jáhly zbavily hořkosti! Kdyby jáhly vsákly všechnu vodu dřív, než budou uvařeny, tak dolijte horkou vodou.

Uvařené jáhly nechte vychladnout, poté do nich přimíchávejte mouku. Mělo by vám vzniknout tvárné, lehce lepivé těsto. Z těsta tvarujte knedlíky, které plňte na kostičky pokrájeným tofu.
Tip: Pro větší gurmánský zážitek si nakrájené tofu nejdříve opečte na pánvi s cibulkou dozlatova.

Plněné knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě dokud nevyplavou napovrch, bohatě postačí 5 - 8 minut.

Zelí připravíte jednoduše. Na rostlinném oleji opečte dozlatova nakrájenou cibulku, poté přidejte nastrouhaný tuřín, podlijte lehce vodou (asi 1 dcl), přidejte bobkový list a duste doměkka. Poté již jen dochuťte solí, případně sušeným zeleninovým bujonem, krátce provařte a můžete servírovat.

Tip na servírování: s lžící mrkvovo zelného pickles... Že nevíte co je to pickles? Tak to se dozvíte na blogu již brzy!

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Ahoj, ty jo, to vypadá parádně, a navíc je tam všechno ,co můžu jíst :) Jen ještě někde v Praze sehnat tuřín... To jsem zkoušela v prosinci, ale tenkrát bez úspěchu, teď mám tip na tržnici v Holešovicích... Protože tohle bude určitě dobrota :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tuřín mi chutí připomíná něco mezi zelím a kedlubnou, takže opravdu luxus ;) ale dobré by to podle mě bylo s jakýmkoliv zelím, tak to určitě vyzkoušejte, i kdybyste tuřín nesehnala ;)

      Vymazat
  2. Tuřín jsem ještě nikdy neochutnala:) vypadá to moc pěkně,vždy se ráda inspiruji veganskými/vegetarianskými recepty

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna o víkendu mi mamka tuřín koupila, bude to s ním moje první zkušenost, tak dám na tebe, děkuji za typ :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tuřínové zelí miluju, tak snad bude chutnat i Tobě. :-) Na email Ti odepíši asi po víkendu, teď nějak nestíhám :-) Pa a krásný víkend

      Vymazat
    2. Leni dnes jsem vařila a pochutnala jsem si moc, toto jídlo řadím mezi mé nejpovedenější za poslední dobu :)) Určitě napiš až budeš mít čas, nikam nespěchej, na zprávu od tebe si ráda počkám, hezký víkend i tobě :))

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky