Místo banánu hlíva - recenze

Ne, nebojte. Nepopletla jsem to. Chtěla jsem jen nějak spojit pointu obou veganských kuchařek, protože tato recenze bude o prvotině Kateřiny Balcarové a Veroniky Chládkové "Místo vejce banán" a zároveň o jejich druhé kuchařce "Místo kapra hlíva", která je horkou listopadovou novinkou, hojně očekávanou nejen ve veganské komunitě.

Když vyšla první Katčina a Veroničina kuchařka Místo vejce banán s podtitulem nejen veganská kuchařka, obal knihy mě zaujal na první pohled, ale přeci jen jsem si ji nekoupila, protože nejím banány (ze zdravotních i etických důvodů) a mylně jsem se domnívala, že většina receptů bude založená právě na nahrazování vajec banánem. Ale banánových receptů je tam jen několik. Zbytek tvoří bezbanánové, lákavé veganské recepty.

dárek s krásným věnováním, děkuji :-*

Pokud jste ale čekali obyčejnou kuchařku, tak jste vedle. Měla jsem již tu možnost listovat stovkami kuchařek (jsem vášnivou sběratelkou a doma mám už přes sto různých kuchařek, přesný počet zjistím při stěhování :-D), ale s takovou jsem se ještě nesetkala. Ten, kdo se podílel na grafice a designu musí být pěkný hračička, protože tolik malůvek a obrázků mluvících zvířat jsem ještě neviděla. A dát to jinam než do dětské knížky by mě asi ani nenapadlo a přitom výsledek je prostě boží.

Na knize mne na první pohled zaujaly obrázkové přehledy zdrojů vápníku, železa a bílkovin, což jsou asi tři nejčastější složky na které se neustále naši neveganští přátelé/rodina a další ptají. Otázku "A kde bereš bílkoviny/vápník/železo?" jste zajisté slyšeli už tisíckrát. Příště již nemusíte sáhodlouze vysvětlovat původ, stačí jen, když nalistujete příslušné stránky v knize a ukážete dané obrázky. :-) Já osobně si fotografie okopírovala a už mi doma vysí na ledničce :-).
Začínající vegani zajisté ocení nákupní seznam, kdy Katka s Veve seznamují čtenáře s orientací ve veganských potravinách.
Velice se mi líbí to neškatulkování receptů, jak je v kuchařkách běžné, ale autorky se rozhodly pro značně volnější styl a tak čtenáře postupně na střídačku seznamují jak s českou klasiku po vegansku (prejt, robi ptáčci, knedlo - zelo, svíčková, seitan na houbách,...), mezinárodními specialitami (sabdží, lasagne, tzatziky, gaspacho, pizza, badridžany,...), moučníky a dezerty (bublanina, palačinky, puding,...), tak i s dalšími veganskými dobtorami jako jsou pomazánky, nakládané dobroty, tofu tvaroh atd.
Kromě receptů zde najdete i perfetkně popsané návody na výrobu seitanu, rostlinných mlék, na namáčení a klíčení semen a zjistíte, že na tom opravdu nic není a že je to mnohdy rychlejší, než si pro to skočit do obchodu. O cenové výhodnosti ani nemluvím.
Kniha není orientovaná jen na jídlo, ale rovnež na kosmetiku a ekologii, kdy Katka a Verča upozorňují i na problematiku třídění odpadů, testování kosmetiky na zvířatech,.. a zároveň přichází s tipy, jak si například udělat domácí prací prášek. A upřímně jejich návod jsem ihned vyzkoušela a opouštím od svého oblíbeného pracího prášku značky Ecover a přesedlávám na Marseillské mýdlo :-).
Kniha je zakončena rozhovory s praktikujícími vegany, např. s mým oblíbencem a vzorem Pavlem Houdkem anebo s ultramaratoncem Martinem Kovalem. :-)

Druhá kuchařka "Místo kapra hlíva" mě osobně nadchla ještě více než její dokonale zpracovaná starší předchůdkyně. A to asi hlavně proto, že se zabývá svátky, oslavami a dalšími příjemnými dny během roku. A já především Vánoce miluji. Jsou to pro mě opravdu svátky klidu, míru a lásky a co jsem na veganské stravě, tak o to více :-).
Velice se mi líbí úvody kapitol, které popisují stručně a zábavně původ tradic a hlavně uvádí věci na pravou míru. Můžete si tak například přečíst, že tradice pojídání vánočních kaprů je víceméně novodobá a mnohem tradičnější je houbový kuba nebo další ryze veganská jídla.
Oceňuji i kapitoly Grilovačka či Rodinné oslavy a návštěvy. Myslím si, že přijde vhod naprosto všem veganům, kteří chtějí pohostit hlavně masožroutské kamarády a příbuzné, protože s těmito recepty prostě musí zazářit. Ale rovněž by si knihu mohl zakoupit kdokoli, kdo má ve svém okolí či rodině vegana a neví, čím jej při návštěvě či letní oslavě pohostit. Mě by dojalo k slzám, kdyby si knihu koupila například moje mamka a při návštěvě by mě pohostila makovcem s tofu tvarohem či čokodortíkem.
A pokud plánujete veganskou svatbu, tak i vy zde najdete spousty tipů na celoveganské menu od předkrmu v podobě polníčkového salátu, přes vývar s knedlíčky a svíčkovou omáčkou až po koláčky a svatební dort.
Samozřejmě to není vše a kuchařka je opět plná rozhovorů, tipů a triků, ale to si nechte překvapenit ;-).

Aby to nebyl jen výčet pozitivů, tak nna závěr i jeden negativ. Kuchařky, moc by vám slušela tvrdá vazba. To je ale jediné negativum, které jsem objevila, jinak jste skvělé. A tímto děkuji vašim autorkám Kaččce a Verči. Holky, klobouk dolů! A přeji, aby hodně (nejen) veganů narazilo na vaši kuchařku pod vánočním stromečkem.

Kuchařku můžete zakoupit ZDE.

Doporučuji i stránky autorek věnované nejen etickému sportování Vegansport.


Komentáře

  1. Můžu se zeptat? Ty fotky jsou z té první nebo druhé kuchařky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. čtyři poslední fotky jsou z druhé kuchařky ;-) ostatní z první ;-)

      Vymazat
  2. Děkuji za inspiraci na vánoční dárek - pro sebe:-) I když jsem si zpočátku přesně řekla, že to pro mě není, protože banány nejím, dočetla jsem až do konce a už se těším, až si kuchařkami zalistuji naživo:-) Pěkné Vánoce!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky