Octové brambory podle Jamieho Olivera
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance
laktózy
Bezlepkové
Bez
palmového oleje
Recept na tyto netradiční brambory jsem chtěla
vyzkoušet už několik let. Jsou to minimálně čtyři roky, kdy
jsem viděla Jamieho pořad Jamie vaří doma, kde v díle věnovaném
cibuli pekl maso a k ní tyto na první pohled bláznivé brambory.
Bože, to přeci musí být děsně kyselé, když je v tom skoro
celá láhev octa! To je naprosto šílené. Jak to asi chutná? Tak
přesně toto jsem si myslela a neustále mě provázela myšlenka,
ať už do toho konečně jdu a brambory vyzkouším. No, ta slavná
chvíle nastala až před pár dny, kdy jsem sebrala odvahu a s
myšlenkou, že to kdyžtak vyhodím, jsem se vrhla do příprav. No
a jak to dopadlo? Překvapivě skvěle... Přiznám se, že jsem byla
dost zaskočena tím, že brambory nebyly vůbec kyselé, naopak
krásně nasládlé a chuť je tak specifická, že si tyto brambory
prostě musíte upéct a ochutnat. U nás doma měly úspěch a
budeme zkoušet takto připravovat i pečenou zeleninu. Mňam, už se
těším.
Suroviny:
1,5 kg brambor
sůl
pepř
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce řepkového oleje
1 lžička (ideálně čerstvého) rozmarýnu
palice česneku
5 červených cibulí
350 ml balsamikového octa
Nejprve si brambory očistěte a nakrájejte na stejně
velké kousky. V osolené vodě povařte osm minut. Poté vodu
sceďte.
Mezitím co se budou brambory vařit, rozpalte troubu na
200°C a umíchejte si marinádu z obou olejů, rozmarýnu,
balsamikového octa, soli a pepře. Do marinády nalámejte neloupané
stroužky česneku (vždy jen odřízněte tu tvrdou spodní část)
a na měsíčky nebo kolečka pokrájenou oloupanou cibuli. Do takto
připravené směsi přisypte brambory, promíchejte, vysypte na
hluboký plech a pečte zhruba 30 minut.To, že jsou brambory hotové
poznáte tak, že marináda zhoustne a udělá na bramborách takový
tmavě hnědý, jakoby karamelový povlak.
Servírujte jako přílohu či hlavní chod s dobrým
salátem a dobrou tatarkou. :-)
A pokud vyzkoušíte, tak napište, jak vám chutnaly
:-).
Dobrou chuť!
Vyzkoušeno. Brambory vypadaly a voněly naprosto úžasně, ale na nás byly přeci jen dost kyselé. Možná za to mohla použitá cibule (neměla jsem červenou, ale obyčejnou bílou). Rozhodně ale stojí za vyzkoušení. Příště dám správnou cibuli a možná trochu medu :) Díky za tip.
OdpovědětVymazatBohuzial, u nas to bolo nepozivatelne kysele a museli sme zemiaky vyhodit, mozno zavisi aj od toho aky ocot le pouzity :-(
OdpovědětVymazatto mě mrzí. Jídlo je dost specifické a není pro každého. Použila jsem balsamico z marks and spencer...
Vymazat