Nejlepší ořechové muffiny
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez pšenice
Taky milujete ořechy? Já je zbožňuji. Nejraději je mám v podobě ořechových másel, to bych jich spotřebovala kilogramy. Ale někdy mě přepadne chuť i na ořechové těsto. Za rok, co jsem na veganské stravě jsem nic ořechového nepekla (nechápu), tak jsem si musela recept vytvořit. Chtěla jsem totiž něco, co bude stejně nadýchané, jako recept s vajíčkama. Dopadlo to na jedničku. Nadýchané muffiny s vlaškými ořechy vás nadchnou nejen chutí, ale i jednoduchostí.
Suroviny:
3 lžíce vanilkové hrašky
6 lžic vody
1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
1/2 hrnku řepkového nebo slunečnicového oleje
1/2 hrnku rostlinného mléka
1 hrnek mletých vlašských ořechů
1/2 hrnku třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy
Postup je jednoduchý, jako vždycky. Prostě prvně smíchejte sypké suroviny a pak opatrně přilévejte tekuté suroviny. Těsto pořádně promíchejte a lijte do muffinových košíčků. Košíčky naplňte tak do 2/3. Pečte v předehřáté troubě při 180°C na horní a dolní ohřev zhruba 35 minut. Dobrou chuť!
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez pšenice
Taky milujete ořechy? Já je zbožňuji. Nejraději je mám v podobě ořechových másel, to bych jich spotřebovala kilogramy. Ale někdy mě přepadne chuť i na ořechové těsto. Za rok, co jsem na veganské stravě jsem nic ořechového nepekla (nechápu), tak jsem si musela recept vytvořit. Chtěla jsem totiž něco, co bude stejně nadýchané, jako recept s vajíčkama. Dopadlo to na jedničku. Nadýchané muffiny s vlaškými ořechy vás nadchnou nejen chutí, ale i jednoduchostí.
Suroviny:
3 lžíce vanilkové hrašky
6 lžic vody
1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
1/2 hrnku řepkového nebo slunečnicového oleje
1/2 hrnku rostlinného mléka
1 hrnek mletých vlašských ořechů
1/2 hrnku třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy
Postup je jednoduchý, jako vždycky. Prostě prvně smíchejte sypké suroviny a pak opatrně přilévejte tekuté suroviny. Těsto pořádně promíchejte a lijte do muffinových košíčků. Košíčky naplňte tak do 2/3. Pečte v předehřáté troubě při 180°C na horní a dolní ohřev zhruba 35 minut. Dobrou chuť!
V receptu jsem si všimla "Hrašky Vanilka", kterou jsem zatím nikde neviděla, zřejmě je to novinka na trhu. Každopádně se domnívám, že stejného účinku (tj. náhrada vajec) dosáhnete tím, že použijete stejné množství drceného/mletého lněného semínka, zde tedy 3 lžíce ;-)
OdpovědětVymazatKrásný den, ano lněné semínko se dá místo vejce použít také. Hraška vanilka je na trhu bych řekla stejně dlouho jako hraška pikant, jen není tak běžná, ale určitě vám ji rádi ve zdravé výživě objednají. Já používám vanilkovou hrašku i proto, že u moučníků udělá takovou skvělou krustičku, kterou žádná jiná náhražka vajec neudělá... :-) Krásný den
VymazatNešlo by místo hrašky použít mleté lněné semínko/pudink..? Nebo jakou funkci zde hraška plní?
OdpovědětVymazatKáča
určitě, má funkci vajíčka.... takže cokoliv čím nahrazujete vajíčko.... ale hraška kromě toho udělá muffinům krásnou křupavou kůrku, kterou s jinou náhražkou neudělám.... ;-)
VymazatTo vůbec nebylo rýpání, pouze technický dotaz! :) S veganstvím teprve koketuji, takže pořád stoprocentně nevím kde si co můžu dovolit, aby to nějak dopadlo. Moc děkuji za odpověď, jste mi velkou inspirací a pomocí! :)
OdpovědětVymazatK.