Zdravější Nutella

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez palmového oleje

Ořechová másla miluji a co jsem si pořídila nový mixér, tak tvořím domácí, které jsou ještě o fous lepší, než ta kupovaná :-). Jako malá jsem milovala Nutellu, jenže, co si budem nalhávat, tak na Nutelle (i když reklama říkala něco jiného... Tenkrát to dokonce tvrdila Štěpánka Hillgertová, pokud se nepletu!) není nic zdravého - samý cukr, palmový olej, zlepšovadla chuti a troška lískáčů a kakaa... Pokud i vy patříte mezi milovníky Nutelly, tak zkuste tento jednoduchý recept a věřím, že se vám po kupované ani nezasteskne. Můj bratr patří rovněž k milovníkům Nutelly a není ani vegan, nic, takže palmový olej, sušené mléko apod. neřeší, ale když ochutnal tu moji, tak byl nadšený. Jen by si tam prý dal více cukru a že si koupí ořechy a zda mu udělám taky :-).
Suroviny: (Cena cca 230 Kč, kupovala jsem ořechy za 220 Kč v Makru; zhruba 600 g Nutelly)

500 g lískových ořechů
třtinový cukr dle chuti (já dala 1 lžíci)
2 lžíce nepraženého kakaa
1/2 lžičky mleté vanilky

Postup je jednoduchý. Rozpalte troubu na 180°C a na plech vysypte lískové ořechy. Pečte v troubě za občasného míchání asi 15 minut, dokud nepopraskají slupky a bytem se nerozvoní nádherná vůně oříšků. Oříšky nasypte na suchou a čistou utěrku. Zabalte je a pořádně je promněte. Poté utěrku rozbalte a oříšky doloupejte.
Oloupané oříšky dejte do mixéru a mixujte na nejvyšší otáčky tak dlouho, dokud ořechy nepustí tuk a nestane se z nich krásně tekuté "máslo". Já mám tento mixér a jsem nadšená, ořechové máslo zvládne za 3 x 30 vteřin (i s přimícháním kakaa, cukru, vanilky).

Následně do másla přidejte cukr, kakao a vanilku a ještě promixujte. Případně si chuť dolaďte podle sebe. Já osobně mám ráda, když je chuť jen mírně nasládlá a spíše převažují ořechy.
Nutellu rozlijte do skleniček a skladujte v suchu a temnu. Měsíc vám vydrží určitě. Pokud víte, že ji tak rychle nesníte, dejte ji do ledničky. Ale pochybuji, že ji nesníte do týdne :-D.


Recenze mixéru Optimum 9400 najdete ZDE
V případě, že uvažujete nad koupí mixérů značky Optimum (9400, 9200, 600 či 700), využijte slevy 540 Kč, kterou jsem svým čtenářům domluvila s prodejcem. Stačí jen do objednávky zadat heslo: LS-Optimum-Mixer
Snad vás malá sleva potěší. :-) Krásný den

Komentáře

  1. Vypadá super ! :) myslíš, že by šlo kakao nahradit karobem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda karob, tak určitě... Na mě je jeho chuť moc výrazná a nesnesu jej v moc jídlech... Chutná mi tak max. v perníku či kaši.... a můžu se zeptat proč, chceš nahradit karobem? :-)

      Vymazat
  2. Leni můžu se zeptat, jaký máš mixér? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, Optimum 9400. http://www.froothie.cz/store/mixery-optimum/optimum-9400 Chystám i recenzi, tak stačí pár dní vydržet :-)

      Vymazat
  3. Miluju domácí ořechová másla, má to úplně jinou chuť a myslím, že je to i čerstvější :-) jen s tou lednicí: do lednice patří každé ořechové máslo (a především rostlinné olejehlavně ty extrapanenské a/nebo nerafinované), protože když se ořechy rozemelou tak naskočí strašně rychle oxidace všech nenasycených mastných kyselin a produkty této oxidace rozhodně nejsou něco čím bysme si posloužili ;-) ale to je jen taková poznámka, stejně to člověk sní tak rychle že chemické reakce v podstatě nemají šanci :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky