RAW pro začátečníky - recenze

Následující dvě recenze potěší milovníky RAW stravování a nejen je. Můžete se těšit kromě dnešní kuchařky "RAW pro začátečníky" také na knihu "RAW pro zdraví a krásu".
Jelikož začalo biologické léto, je ta nejvhodnější doba pro experimentování se syrovou stravou. Pokud jste tedy chtěli syrové stravování vyzkoušet, tak do toho pojďte přes léto, kdy je syrová strava nejpřirozenější - ať už z hlediska termického, kdy syrové ochlazuje či z hlediska ekonomického a ekologického, kdy je největší dostupnost čerstvého ovoce a zeleniny.
Pro začátečníky je publikace z nakladatelství Noxi od Chantal Sandjonové tou pravou. RAW pro začátečníky je tenčí brožurka ve které najdete na malém prostoru to nejdůležitější co jste potřebovali vědět.


Na knize se mi líbí to, že se autorka nesnaží za každou cenu tvrdit, že RAW je absolutně vhodná pro všechny a že je to ideální strava za všech okolností. Naopak tvrdí, že čím více syrové zeleniny a ovoce do stravy zařadíme, tím tělu více a více prospějeme, ale tu hranici kolik procent bude syrová strava a kolik procent vařená, tu již si musíme nastavit každý sám. Stejně tak je naprosto přirozené, že v létě budete mít k živé stravě blíže než v zimě, kdy velká část z nás dá přednost spíše tepelně upravené stravě.
A tak pokud se rozhodnete být 100% vitariánem, nebo budete praktikovat RAW until 4 (jezení syrové stravy do 16 hodin a následná večeře tepelně upravená) anebo prostě jen zařadíte několikrát denně větší množství ovoce a zeleniny, pro vás všechny může být kniha velkou inspirací.

Já osobně se přiznám, že nejsem úplným příznivcem RAW stravy, ano miluju čerstvost a dokážu být klidně měsíc, dva (přes léto) jen ny syrovce, ale jakmile přijde podzim, tak zapínám sporák a už ve velkém vařím dýňové polévky, inické pokrmy a spoustu dalších prohřívadel.
Můj manžel v loňském roce absolvoval měsíc na syrové stravě, kdy byl opravdu důsledný a moc si to vychvaloval. Cítil se plný energie, akorát jako nevýhodu poukazoval na fakt, že aby neměl hlad, tak musel pořád jíst. Ale zase podotýkám, že můj muž celkově jí málo, takže když měl jíst na svačinu půlku melounu, tak to pro něj bylo přespříliš :-).

Kniha je rozdělena do tří částí - Teorie, Praxe a Servis.
V teoretické části se dozvíte například o vitamínech a minerálech a nebude-li vám nějaká látka chybět a co pro to dělat, aby vám například vápník, bílkoviny či železo nechyběli. Líbí se mi i část věnovaná tomu, co vás při přechodu na RAW stravování čeká - jaké krize jsou normální, jaké jsou pozitivní aspekty živé stravy, jak docílíte sytosti,... Teoretická část je zakončena jakousi RAW výživovou pyramidou a autorka vás seznámí s hlavními surovinami, které by neměly ve vašem jídelníčku chybět - zelenina, ovoce, výhonky a klíčky, ořechy a semena, sladidla a koření, octy, oleje a superpotraviny.

Z praktické části bych vyzdvihla především autorčin program pro začátečníky, kdy máte dvě možnosti. Buď celkový přechod nebo jen částečný. Takže i ti z vás, kteří se chcete naučit jíst více syrových potravin zde najdete to svoje :-). Nechybí nezbytný detoxikační či očistný program a samozřejmě je praktická část zakončena recepty.

Recepty jsou zajímavé a pestré, opět s velkým využitím tropického ovoce, což osobně nevidím moc ráda. Ale jsou tu i vtipné chybičky, které mě pobavily. Například když v jednom koktejlu je díky překlepu na oslazení 500 ml mandlového mléka použito 60 datlí či když překladatel, zřejmě nepříliš velký nadšenec RAW stravy, přeložil klasický cheesecake jako sýrový koláč. Ano, víceméně má pravdu, ale ještě jsem se s doslovným překladem nesetkala a myslím si, že v dnešní době již každý ví, co si pod pojmem cheesecake představit, ne?

Těším se na léto, až bude zralé ovoce a já budu moci vyzkoušet třešňovou zmrzlinu s mákem (wooow) či Nebeský malinový dort (miluju maliny).
A jaké ovoce máte nejraději vy? Já osobně třešně, maliny, ostružiny, borůvky a broskve... Mňaaaam...

Příští recenze bude rovněž na kuchařku zaměřenou na RAW stravování. Očekávejte ji během příštího týdne.

Přeji krásný den.

Komentáře

Oblíbené příspěvky