Polévka z červené čočky se za´atarem

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez pšenice

Taky je u vás dneska tak deštivo a chladno? U nás od rána prší a já dostala šílenou chuť na pořádnou polévku, která zahřeje. Chutě se orientovaly na Indii, tak jsem vyzkoušela tuto kombinaci a podle názoru mého i mého muže jde o jednu z nejchutnější polévek.

Suroviny:

1 velký batát
hrst červené čočky
1 litr zeleninového vývaru
půl hrsti ječných perliček (kroupy nasekané hodně najemno)
3 cm kousek zázvoru
řepkový olej
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky kari

Za´atar:
2 díly sezamu
1 díl škumpy (seženete v obchůdcích s arabskými potravinami, v Brně na Solniční :-) )
1 díl tymiánu
1/2 dílu mořské soli

Nejprve si na na oleji orestujte kurkumu, kmín a kari. Poté přidejte na kostičky nakrájený batát, červenou čočku, zázvor a krátce opečte. Zalijte vývarem a vařte do změknutí čočky. Poté přidejte perličky a ještě krátce povařte. Rozmixujte a můžete podávat.

Za´atar:
Na rozpálené pánvi na sucho orestujte sezam. Jakmile začne sezam vonět, přidejte škumpu, tymián a sůl a krátce opražte. Stáhněte z plamene a nechte vychladnout.
Skladujte ve vzduchotěsné krabičce a spotřebujte do sedmi dnů. Za´atar je vynikající arabská ochucovací směs, která je výtečná do dipů, do salátů, jako ochucení arabských jídel, ale rovněž je výborný jen tak s pitou a olivovým olejem. Mňaaam.

Komentáře

  1. Díky za tip :) červenou čočku doma mám a tento týden jsem uvažovala co z ní udělám. Možná polévku vyzkouším, ale asi bez zaataru, uvidíme :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky