Linecké cukroví bez palmového oleje

Celozrnné linecké z čerstvě namleté mouky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bez palmového oleje
Intolerance laktózy
Bez cukru
Bez pšenice
Bez sóji

Jak na linecké cukroví bez palmového oleje? 

Upřímně jsem si myslela, že je to nereálné. Upéct dobré linecké cukroví, které je pro mě spolu s perníčky a rohlíčky symbolem vánoc, ve veganské verzi bez palmového oleje a cukru... No a jde to... Sice se pár pokusů moc nevyvedlo, ale tato podoba je finální a jsem s ní spokojená. Ale nikomu nebráním udělat si klasiku :-) s cukrem, pšeničnou moukou a ztuženým tukem... Jen jsem chtěla variantu, kterou si může dát i S. a hlavně co nejvíc cruelty free :-). Doporučuji péct tak 7 dní před Vánoci :-).

Suroviny

300 g hladké špaldové mouky (použila jsem žlutou z Lídlu)
75 g hladké pohankové mouky (Šmajstrla)
1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
75 g řepkového oleje
125 g rýžového sirupu (Danfood) (nebo kukuřičného)
kůra z 1 citronu (v Lídlu mají bio ;-))
1/2 lžičky mleté vanilky
kvalitní marmeláda (ideálně 1:1 jahodová:rybízová, já použila malinovou slazenou třtinovým cukrem z DM)

Postup

Ze všech surovin (kromě marmelády) vypracujte těsto. Pokud se vám i po pár minutách zpracování bude těsto drolit, přidejte lžíci vody a zpracovávejte dál. Trvá to asi 10 minut, chce to pořádnou ruční práci ;-). Poté nechte těsto alespoň půl hodiny odpočinout. Po odležení se s těstem lépe pracuje.
Následně rozválejte těsto mezi dvěma pečícími papíry a vytvarujte tvary podle libosti.
Vyválení mezi papíry je důležité proto, že u tohoto těsta není dobré zapracovávat další mouku, tak na to myslete :-).
Po vykrájení pečte při 150°C zhruba 10 - 12 minut. Jen lehounce dozlatova.
Po vychladnutí slepujte marmeládou a nechte pár dní odležet, linecké krásně zvlhne a bude přesně takové, jaké má být.
Veselá Vánoce

Dobrou chuť!

Vaše Lenča

P.S. Už máte můj nový vánoční e-book Veganské Vánoce od A do Z, který vás provede celým vánočním časem od první adventní neděle až po novoroční oběd? Ne? Tak mrkněte SEM a dozvíte se, jak jej získat i náhled dovnitř. :-) 




Komentáře

  1. Zapomněla jsem na ten pečící papír..., po upečení je docela tvrdé, tak budu doufat, že to správně zvlhne. Jinak je to makačka :-). Krásné Vánoce. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně změklo poté, co jsem je slepila marmeládou a nechala pár dní odležet ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky