Biozahradničení - recenze

Krásný lednový den,
u nás je dnes mlha, že nevidím ani les v sousedství našeho domečku a tak jsme se rozhodly, že zůstaneme doma. Dcerku počasí tak zmohlo, že asi po měsíci usnula po obědě (už asi půl roku bojkotuje spánek přes den) a tak mám chvilku na sepsání recenze, na kterou se chystám už několik týdnů.

Chci vám představit publikaci z nakladatelství Kazda Biozahraničení - základní kurz od Petera Berga, kterou jsem věnovala svému manželovi jako jeden z vánočních dárků.

Jak jistě víte, bydlíme v domečku se zahradou a snažíme se naučit pěstovat ovoce a zeleninu v takovém množství, abychom byli co nejvíce během roku soběstační. Zatím se nám daří jen během léta a podzimu, přes zimu a jaro se musíme spoléhat na bedýnky a někdy i na zeleninu ze supermarketů.

I přesto, že jsem z vesnice, tak mě zahradničení nikdy nebavilo a brala jsem to jako nutné zlo. Mnohem radši jsem chodila k hotovému a jen mamce vyplenila záhon jahod a otrhala třešně :-D.

Po několika letech v bytě a celkovém posunu k přírodě a zdraví jsme se s manželem do domácího pěstování zamilovali. Máme bohužel velice špatnou půdu (asi jen 30 cm zeminy, pod tím je skála) a proto je dost náročné vypěstovat alespoň něco. Letos budem sázet již třetí rok a věřím, že díky naši práci, hnojení (jícha, sekaná tráva, zelené hnojení apod.) využitím půdy z kompostu a další práce se nám již letos zadaří a úroda bude větší. Zatím se nám daří cuketám, dýním, patizonům, červené řepě, rajčatům (konečně!), hrášku, ředkvičkám, salátům, okurkám, černé ředkvi, jahodám. Nedaří se mrkvi (ale loni jsme sehnali krátkou odrůdu, která je vhodná do horší půdy a kdyby nám ji nesežraly myši, bylo by jí hodně :-)), petrželi, bramborám, růžičkové kapustě a dalším. A to chceme vyladit.

Jo a ještě se chci pochlubit, že velkou část zeleniny pěstujeme z již vlastních semínek ;-) - bazalku, dýně, patizony, cukety, ředkvičky, zelené fazolky i brambory... Jupí.

Tak ale teď už k samotné knize :-)

Jsem za ni neskonale vděčná, protože obsahuje ucelený přehled toho, co jsme hledali. Našli jsme zde odpovědi na základní otázky týkající se biozahradničení. Od úplných základů, jako jsou informace o půdě, zahradničení podle Měsíce, výsevech, kompostování, tak přes pokročilé znalosti týkající se oživování půdy, posilování rostlin a přilákání užitečného hmyzu na zahradu.

 Následně je kniha doplněna a rozdělena do čtyř ročních období, kde je postupně vysvětleno, co, kdy a jak dělat na zahradě po celý rok, aby vaše úroda byla co nejlepší.

Nebudu vypisovat všechny zajímavosti, spíše bych ráda poukázala na části, které mě zaujaly nejvíce.
Líbí se mi část věnovaná kvalitě půdy s návodem, jak zjistit, v jakém stavu je půda z naší zahrádky a snadno se tak člověk může dozvědět, jak si pomoci, aby byla kvalita lepší.
Dála mě zaujaly rostlinné indikátory, kdy za pomocí rostlin, rostoucí na vašem pozemku zjistíte, jaké vlastnosti má vaše půda.

Osobně taky považuji za důležitý krok pořízení kvalitních osiv. Kde není k dispozici vlastní, doporučuji BIO semena, velký výběr má například firma SEVO.

Kniha je vhodná i pro lidi bez zahrady, kteří i přesto chtějí něco pěstovat. Autor dává rady a tipy pro pěstování na balkoně, včetně doporučení vhodných druhů zeleniny, bylinek a ovoce.

Úžasná je kapitola o kompostování. Vzhledem k tomu, jak jsem psala výše, že máme špatnou půdu, je pro nás kompost nenahraditelný. Měli jsme to štěstí, že v rohu naší zahrady předchozí majitelé shraňovali posekanou trávu, odpad ze zahrady apod. a proto jsme na první dva roky zahradničení měli dostatek krásně uleželého a na živiny bohatého kompostu. Polovinu jsme postupně využili na zahrádce a zbytek jsme využili a z kompostu si udělali obrovský záhon na pěstování dýní a cuket, což se nám velice osvědčilo. Výsledkem byla třeba 30 kg dýně v loňském roce. :-)

Také se mi líbí kapitola o oživení půdy. Potěšilo mě, že i když jsem zahradník amatér, tak víceméně intuitivně jsme půdě dodávali to, co popisuje autor v této části.

Zajisté v létě oceníme i pomoc se škůdci, neboť bojujeme se skvrnitostí jabloní, kadeřavostí nektarinky (klepu na dřevo, ale loni už bylo snad zažehnáno, tak snad se nevrátí), molicí a housenkami. A také se chystáme na výrobu hmyzího hotelu. Soused má pár metrů od našeho plotu včelstvo o počtu 700 tisíc včel, což není zrovna moc příjemné, když rádi běháte bosky po zahradě a máte malé dítě, ale včely jsou úžsní pomocníci a děkuji za jejich výpomoc. Snad se nám bude v letošním roce žít více v harmonii. (Za celý život mě včela píchla 2x, loni asi 20x, ale podle pana souseda se prý toto množství včel rozptýlí.... :-/ No, není nic příjemného, když si ráno jdete natrhat bylinky a do vlasů se vám zamotá včela a vy musíte bez nějaké paniky problém vyřešit, tak abyste nevyplašili dítě, které jde samozřejmě na bylinky s váma :-( ).

Celkově knihu opravdu doporučuji, pokud chcete ucelené informace na jednom místě. Myslím si, že je kniha velice povedená a ocení ji nejen začátečníci. Zvlášť pokud nemáte už žádnou babičku či dědečka, kteří by vám mohli předat svoje znalosti a vědomosti. Ušetříte si spoustu chyb.

Nakladatelství Kazda tleskám za skvělý výběr knihy. Jinak kromě knihkupectví můžete knihu zakoupit přímo ZDE.

Komentáře

  1. Leni, ty pěstuješ dýně a cukety z vlastních semínek? Wau, to jsi odvážná :) Já to raději neriskuju, chci mít jistotu, že mi vyroste třeba hokkaido. Tchýňka si takhle schovala semínka z hokkaida, ale bůhví čím to bylo opylený a vyrostlo jí z toho velký zelený vodnatý cosi, vůbec na nic to nebylo dobrý, - konzistence celýho vnitřku dýně i chuť byla jako okraje od vodního melounu :o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, už jsme to tak dělaly i s mamkou a vždy bez problémů. A to to pěstujeme vedle sebe - cukety, dýně, vše..... z goliáše goliáš, z hokkaido hokkaido, z cukety cuketa ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky