(něco jako) Banana bread
Opicemi oblíbený banana bread
Vhodné pro:Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
ABKM
Bez cukru
Bez palmového oleje
Bez banánu ani ránu
Znáte to, občas se stane, že babička se staví častěji a nakupí se vám doma hromada banánů (my totiž jinak banány nekupujeme). No a občas nestíháme spotřebovat a tak se stane, že na lince máme černočerné banány, které lákají akorát tak k hodu do koše.
Ale! doma neplýtváme a černé banány jsou nejchutnější, tak jsem se rozhodla vyzkoušet banánový "chléb".
Kombinací několika receptů, úprav a stavu špajzky jsem dospěla k tomuto receptu, který je fenomenální. Akorát sladký, nádherně hořký po kakau. Jediné co bych příště přidala, by byly ořechy. Hodně ořechů.
Suroviny
2 přezrálé banány (čím víc, tím líp :-D)3 lžíce čekankového sirupu
1 lžíce ořechového másla
3/4 hrnku rostlinného mléka
1 a 1/2 hrnku hladké mouky (dala jsem špaldovou celozrnnou)
špetka soli
1/4 hrnku kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce rostlinného oleje
volitelně ořechy, sekaná čokoláda
Postup
Banány rozmačkejte vidličkou a rozmíchejte se sirupem, máslem, olejem a mlékem. Do směsi pak vmíchejte kakao s prášem do pečiva a moukou. Důkladně promíchejte, nalijte do pečícím papírem vyložené formy (buď klasika chlebíčková nebo jako já do menšího plechu 20 x 30 cm).Pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 70 minut.
Tip
Do chlebíčkové formy jsem to nedala schválně, protože neumím odhadnout dobu pečení a v chlebíčkové formě se peče déle a občas je těsto nedopečené. A to já nerada.Dobrou chuť.
Vaše Lenča
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den