Zapečená cuketa

Svěží letní zapečená cuketa

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
Bez palmového oleje


Milovníci cuket, hlaste se...

Krásný den, sezóna cuket je v plném proudu, tak vás zajisté potěší rychlý recept na plněnou cuketu z jednoho hrnce. Před pár měsíci jsem si od kamaráda hrnčíře Petra Jurníčka koupila zapékací keramický hrnec, který je velikostně tak akorát na oběd pro čtyřčlennou rodinu a od té doby si libuji v jednoduchých a rychlých jídlech. Tato cuketová pochoutka je úžasným letním jídlem. Překvapilo mě, že i za studena je jídlo vynikající.

Suroviny:

(4 porce)
1 kg brambor
3 střední cukety
1cibule
1 lžíce oleje
275 g vegan "mletého" z Lídlu (nebo tofu, seitan)
1 lžíce majoránky
2 stroužky česneku
sůl
pepř
1 lžička Mahá koření (nebo kmínu)
400 g sekaných rajčat

Postup

Brambory očištěte, nakrájejte a dejte do zapékacího hrnce. Přidejte polovinu najemno nakrájené cibulky, sůl, pepř a sekaná rajčata.
Cukety očistěte, podélně rozkrojte, vydlabte. Doporučuji použít lžíci, dělá se mi to s ní nejlépe.
V míse promíchejte mleté nemaso z Lídlu, polovinu najemno nakrájené cibule, rozetřený česnek, olej, majoránku, Mahá koření, sůl a pepř.
Mletým naplňte cukety a naskládejte na brambory. Podlévat nemusíte, cuketa pustí vodu. 
Pečte v troubě do změknutí brambor při 200 °C, doporučuji tak po 30 minutách hrnec odkrýt a dopékat odkryté. Jídlo pak získá krásnou barvu. Dobrou chuť

Tip

Pokud máte rádi výpek, podlijte zeleninu před pečením vodou. Po upečení výpek slijte do malé pánvičky, přidejte zeleninový vývar (cca 1,5 dcl) a rozmíchejte lžičku hladké mouky. Na mírném plameni redukujte do zhoustnutí. Touto omáčkou pak můžete polévat jídlo na talíři. 

#vegan #crueltyfree #zapekanejidlo #vegandinner #zjednohohrnce #letovkuchyni #whatveganseat #zdravyrecept #zapecenacuketa #zdravejist #followme

Komentáře

Oblíbené příspěvky