Prošívaná deka

 Vhodné pro:

Vegan 

Vegetarian

Intolerance laktózy

Bez vajec

Bez mléka


Prošívaná deka jako vzpomínka na dětství

Kdo by neznal prošívanou deku, trošku retro moučník, který se těšil velké oblibě na konci devadesátých let a na počátku nového milenia. Dnes je trochu v zapomnění a na výsluní se vyhřívají spíše světovější moučníky typu cheesecake, RAW dorty a podobné. Je to ale velká škoda. Prošívaná deka totiž vypadá báječně a chutná ještě lépe. A tuto rostlinnou verzi si zamilujete. Korpus krásně nadýchyný a u tofu tvarohu, když jej dobře ochutíte ani nepoznáte, že jde o veganskou verzi. Vyzkoušejte a dejte mi vědět, jak vás tento zveganizovaný moučník oslovil. 

Suroviny

Korpus

300 g mouky (kombinuji 200 g celozrnné a 100 g pologrubé)

200 g třtinového cukru

60 g kakaa

1 prášek do pečiva

1 lžička jedlé sody

120 ml oleje

1 lžíce vanilkové Hrašky

400 ml rostlinného mléka

2 lžičky jablečného octa

"Tvaroh"

2 bílá tofu

1 vanilkový pudingový prášek

2 lžíce vanilkové Hrašky

citronová šťáva z 1 citronu

cukr dle chuti

rostlinné mléko k naředění 

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C.

Suroviny na korpus vyšlehejte ve šlehači. Jen pozor jablečný ocet až na úplný závěr. Nalijte na plech vyložený pečícím papírem. 

Na tvaroh si rozmixujte tofu, puding, Hrašku, citronovou šťávu a cukr. Mléka dejte tolik, aby směs měla zhruba lívancovou konzistenci. Musí téct, ale nesmí být moc řídká.

Směs přelijte do cukrářského pytlíku a udělejte na korpus mřížku.

Pečte zhruba 30 minut. To, zda je buchta již hotová poznáte podle špejlového testu (zapíchněte do korpusu, po vytažení musí být zcela suchá).

Komentáře

Oblíbené příspěvky