4/52: Perník s červenou řepou

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

4/52:Vzhledem k tomu, že se pomalu blíží konec čtvrtého lednového týdne, tak pro Vás mám další recept do lednové výzvy. Už jsme tu měli dva recepty na hlavní chod, jeden na salát, tak je na čase přidat nějaký ten moučník. I když by se perník mohl pro mnohé z Vás zdát příliš obyčejný, věřte, že tenhle je vše, jen ne obyčejný :-).

Začalo to včera. Dostala jsem chuť na perník. Ale ne jen tak ledajaký. Chtěla jsem veganský perník, který by byl nadýchaný, ale zároveň nebyl suchý. A do toho se tu na mě usmívala jedna krásná, osychající červená řepa, která si říkala o zpracování :-). Veganských perníků jsem už zkoušela spousty, ale zatím mě žádný neočaroval natolik, že bych jej zařadila do pravidelného pečícího repertoáru, takže jsem pátrala dál. Nakonec jsem zkombinovala a upravila asi tři neveganské recepty do veganské podoby. A výsledek? Ten mě tedy opravdu překvapil.
Výsledný perník je nadýchaný, díky červené řepě krásně šťavnatý, tak akorát sladký (pokud jste milovníci hodně sladkých buchet, dejte rapadury 1 celý hrnek), řepa v něm cítit není skoro vůbec a rozplývá se na jazyku.
Navnadila jsem Vás? Tak směle do toho... :-)


Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky (já použila napůl celozrnnou špaldovou, napůl polohrubou pšeničnou)
1/2 hrnku rapadury (nebo panelly) (dá se použít i třtinový cukr, ale rapadura má větší sladivost, tak případně třtinového cukru použijte více)
gel z 3 lžic rozmixovaných lněných semínek  a 5 lžic vody
2 hrnky na jemno nastrouhané červené řepy
1/2 hrnku oleje
1 lžíce kakaa
1 lžíce marmelády
1 lžička perníkového koření
1 kypřící prášek do perníku bez fosfátů (např. od Amylonu)
150g Sojkyšky (nebo sojového jogurtu)
100 ml vody

V míse smíchejte gel ze lněného semínka s rapadurou, olejem, marmeládou a kyškou. Poté přidejte nastrouhanou syrovou řepu, kakao, mouku, kypřící prášek do perníku a perníkové koření. Zamíchejte. Pokud se Vám bude těsto zdát tuhé, přidejte vodu. Promíchejte. Dejte do papírem vyložené pečící formy a pečte v předehřáté troubě při 180°C asi 40 minut.

Po upečení můžete ozdobit polevou a posypat plátky mandlí jako já :-).
Když se Vám nebude chtít dělat s polevou, můžete použít tuto od Dr. Oetkera (Složení: rostlinný tuk, cukr, kakaový prášek, kakaová hmota, sojový lecitin, sůl).

Komentáře

  1. Pěknej perník, škoda, že mam v lednici už jen jednu miniřepu. Budu muset doplnit zásoby a vlítnu na to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak pak dejte vědět, jak vám perník chutnal. Já mám tenhle typ zeleninových moučníků moc ráda (řepový dort, cuketový koláč, mrkvový koláč apod.) a z tohoto perníku slintám blahem a musím se hodně ovládat, abych nesnědla celý plech najednou :-)

      Vymazat
  2. pernik jsem vyzkousela, ale nevydaril se. nebyl nadychany, ale mokry a tuhy a repa v nem byla citit celkem dost. nevim,kde byla chyba.ma se repa vymackat od stavy? a jak na tu nadychanost?? rada bych pernik jeste jednou udelala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dělala jsem perník znova a byl opět nadýchaný. Nevím, kde se ve vašem případě stala chyba. Chuť řepy je možná ovlivněná jaký kousek koupíte, některé větší kousky mají zemitou chuť. Zkuste dát třeba menší kousek řepy. Ale ta nadýchanost opravdu nevím. Já vždy měla nadýchanou, vláčnou buchtu, která byla dobrá. Možná málo vyhřátá trouba a buchta nevyběhla tolik kolik by měla?

      Vymazat
  3. UČINĚNÝ SKVOST VÝBORNÝ MOUČNÍK PEKLA JSEM O VÍKENDU MOHU DOPORUČIT A PODĚKOVAT KK

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky