Obědová polévka s hlívou

Vhodné pro:
Vegetarián
Vegan
Bezlepkové 
Intolerance laktózy
Diabetes

Nejprve vysvětlím pojem "obědová polévka". Tak u nás doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří např. čočková, fazolová, dýňová, rajčatová nebo tato hlívová. Máte i vy rádi takovéto polévky? Ideální jsou hlavně v zimě, kdy jste promrzlí a potřebujete dostat něco horkého do žaludku :-) (ano, dnes máme v Brně 16°C a slunečno :-))) ).

Suroviny:

2 mrkve
1 petržel
1/4 celeru
1 velká cibule
2 menší brambory
rostlinný olej
2 lžíce hladké celozrnné mouky na zahuštění (bezlepkáři použijí např. pohankovou či jáhelnou)
1 lžíce mleté papriky
1 lžička kmínu
1 lžička majoránky
3 stroužky česneku
hrst červené čočky
1 litr zeleninového vývaru
sůl
pepř
500g hlívy ústřičné

Postup:
Ve větším hrnci rozpalte olej a dozlatova na něm opečte najemno nakrájenou cibuli. Postupně do cibulky vhoďte a opékejte na hrubo nastrouhanou mrkev, celer, petržel a na kostky nakrájené brambory. Jakmile bude zelenina opečená, zaprašte ji moukou a znova krátce opečte, poté přidejte papriku, kmín, majoránku, česnek, červenou čočku a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte dokud nebude zelenina měkká.
Mezitím si na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm na kousky nakrájenou hlívu. Hlívu okořeňte troškou kmínu a soli. Opékejte tak dlouho, dokud na pánvi nebudete mít škvarky :-).
Polévku ochuťte solí a pepřem a nakonec vmíchejte hlívové škvarky. (Pokud se vám zdá polévka málo hustá, klidně si ji ještě zahustěte podle chuti. Stačí si naběračkou nabrat trošku tekutiny do hrnečku a v ní rozkvedlat mouku, tuto směs pak za stálého míchání opatrně vlejte do polévky.)
Podávejte buď s topinkou či s plátkem chleba.
Přeji dobrou chuť.

Komentáře

  1. Ahoj Leni, presne na takéto husté polievky som zháňala recept, bo sú krásne sýte a neni s nimi vela roboty. Ešte by sa mi hodil nejaký veganský recept na nejaký krém na buchtu. Keďže som bola nútená prejsť na prísnu bezkvasinkovú diétu, musím niektoré suroviny nahrádzať inými surovinami a vlastne ma napadol jeden jediný človek ktorý by mi možno vedel poradiť a to si ty :) Čiže vďaka za prípadnú odpoveď :)
    plejadiangirl@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  2. Já těmto hustým polévkám holduji v tomto období na večeře :)) přidávám do záložek, vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky