Jáhlový makový závin
Tento recept mám od své báječné kamarádky Terezky Ř., jen jsem jej trošku poupravila k obrazu svému :-). Terezce děkuji za inspiraci :-*.
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez cukru
Bez palmového oleje
400 g vychladlých jáhel (100 g suchých jáhel a 300 g vody - uvařit, nechat zchladnout)
200 g špaldové mouky
1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
špetka soli
2 lžíce řepkového oleje
vodu dle potřeby
náplň: mák, povidlí, rozinky
Nejprve si uvařte jáhly. Uvařené jáhly nechejte vychladnout a poté rozmixujte s ostatními ingrediencemi. Případně přidejte více mouky / vody. Výsledkem by vám měla být tvárná koule těsta, která se lehce lepí.
Z koule vyválíme asi centimetr vysoký obdélník. Těsto se lepí, proto je válejte mezi dvěma pečícími papíry.
Takto připravené těsto potřete náplní. Osobně doporučuji makovo-povidlovou (1 díl mletého máku, 1 díl povidlí). Pomocí papíru štrůdl zabalte a uhlaďte rukama namočenýma ve vodě.
Štrůdl pečte 25 minut při 170°C. Doporučuji nechat štrůdl zcela vychladnout a až poté krájet.
Je výborný, vláčný a moc dobrý. Přeji dobrou chuť!
špetka soli
2 lžíce řepkového oleje
vodu dle potřeby
náplň: mák, povidlí, rozinky
Nejprve si uvařte jáhly. Uvařené jáhly nechejte vychladnout a poté rozmixujte s ostatními ingrediencemi. Případně přidejte více mouky / vody. Výsledkem by vám měla být tvárná koule těsta, která se lehce lepí.
Z koule vyválíme asi centimetr vysoký obdélník. Těsto se lepí, proto je válejte mezi dvěma pečícími papíry.
Takto připravené těsto potřete náplní. Osobně doporučuji makovo-povidlovou (1 díl mletého máku, 1 díl povidlí). Pomocí papíru štrůdl zabalte a uhlaďte rukama namočenýma ve vodě.
Štrůdl pečte 25 minut při 170°C. Doporučuji nechat štrůdl zcela vychladnout a až poté krájet.
Je výborný, vláčný a moc dobrý. Přeji dobrou chuť!
Naprosto super inspirace na jáhly! Zrovna dneska jsem z nich taky pekla. Ale ten tvůj závin musím zkusit! :)
OdpovědětVymazatMusí tam být ten škrob?
OdpovědětVymazatslouží jako pojivo, místo vejce... ;-) tak to zkuste... uvidíte, zda vám bude těsto držet, případně tam ten škrob zapracujte nakonec ;-)
VymazatVypadá lákavě.. šlo by místo špaldové mouky použít nějakou bezlepkovou alternativu, např. rýžovou? :)
OdpovědětVymazaturčitě... původní recept byl s bzlp. moukou.... akorát jsem neměla zrovna doma jinou než rýžovou (a tu na pečení nerada používám), tak jsem dala špaldovou ;-)
VymazatJá jsem na škrob úplně zapomněla a drželo to i bez něj. Jen příště to zkusím s ním, protože mi přišlo, že mouka je tam dost cítit, asi by to chtělo méně. Jinak až to více vychytám se zabalováním a ochucením, bude to patřit mezi oblíbené, protože mletý mák je dokonalost a čím více, tím lépe! Markéta
OdpovědětVymazat