Luštěniny - recenze
Novinka z nakladatelství IKAR zajisté potěší všechny milovníky luštěnin (Teda hlavně milovníky fazolí, protože kromě fazolových receptů je zde jen pár receptů s cizrnou a čočkou, takže bych knihu spíš pojmenovala Fazole na 100 způsobů :-). V anglickém originále se kniha jmenuje Bean Cuisine. ).
Nakladatelství děkuji za recenzní výtisk. Knihu můžete zakoupit ZDE.
Autorkou knihy je Genevieve Taylor, britská food stylistka a autorka několika kuchařek. Všechny luštěniny nazývá fazole a prostě je miluje. Kuchařku, založenou na luštěninách se rozhodla vydat zejména proto, že jsou levné, syté a plné živin. Což zajisté ví všichni vegani a vegetariáni. Ale nejen oni ocení pestrou škálu fazolových jídel.
Přidala bych jednu osobní poznámku. Pokud nejste na čistě rostlinné stravě a luštěninám se vyhýbáte kvůli nadýmání, tak doporučuji vyzkoušet pár osvědčených tipů, které zapříčiní, že se po fazolích nebudete cítit jako balón.
Nakladatelství děkuji za recenzní výtisk. Knihu můžete zakoupit ZDE.
Autorkou knihy je Genevieve Taylor, britská food stylistka a autorka několika kuchařek. Všechny luštěniny nazývá fazole a prostě je miluje. Kuchařku, založenou na luštěninách se rozhodla vydat zejména proto, že jsou levné, syté a plné živin. Což zajisté ví všichni vegani a vegetariáni. Ale nejen oni ocení pestrou škálu fazolových jídel.
Přidala bych jednu osobní poznámku. Pokud nejste na čistě rostlinné stravě a luštěninám se vyhýbáte kvůli nadýmání, tak doporučuji vyzkoušet pár osvědčených tipů, které zapříčiní, že se po fazolích nebudete cítit jako balón.
- luštěniny namáčejte! Není nutné namáčet akorát červenou čočku. Jinak další druhy čočky namočte alespoň na 4 hodiny, hrách alespoň přes noc, stejně tak i fazole. Nejdelší máčení doporučuji u cizrny, kde je možné máčet až 48 hodin. Samozřejmě při delším máčení je NUTNÉ vyměňovat vodu a luštěniny proplachovat!
- Luštěniny vždy vařte v čisté vodě, nikoli v té, ve které se máčely!
- Luštěniny vařte s mořskou řasou Kombu! Řasa urychlý dobu vaření, zlepší stravitelnost a dodá další výživné látky.
- Doporučuji odebírat pěnu vzniklou při vaření (pokud nevaříte v tlakovém hrnci :-) ).
- Pokud nemáte řasu, přidejte kmín, saturejku, majoránku či estragon.
- Luštěniny nesolte! Jinak budou tvrdé, budete je vařit hodinu a stejně vám nezměknou.
- Ideálně vařte v tlakovém hrnci.
- A hlavně NEKOMBINUJTE rostlinnou bílkovinu (luštěniny) s živočišnou bílkovinou (např. klasika v podobě čočky s vajíčkem či fazolí s párkem). Tato kombinace způsobí, že se budete cítit, jako kdybyste snědli beton. Raději si luštěninová jídla dopřejte v čistě rostlinné verzi.
Nyní k samotné knize. Kuchařka je rozčleněná do šesti kapitol. V úvodu autorka popisuje prospěšnost fazolí, seznamuje s různými druhy luštěnin a učí čtenáře, jak je správně uvařit a skladovat.
Následující kapitola je již věnována samotným receptům. Nejprve nás čekají "Jednoduché fazole pro všední den", následují "Slavnostní fazole", "Fazole na cesty", "Lehká jídla a pomazánky" a poslední kapitola je věnována luštěninám na sladko "Sladké fazole".
Osobně mě nejvíce zaujaly kapitoly na lehká jídla a pomazánky a recepty na sladké fazole. Z internetového světa znám famózní recept na fazolové brownies, proto jsem se sladkých luštěninových jídel nezalekla. Lákavě vyhlíží měsíční koláčky s fazolovou náplní či cappuccino cheesecake s fazolemi navy.
Samotné recepty jsou psány přehledně, stručně a jasně. Líbí se mi použití menšího množství surovin s důrazem na koření a bylinky. Jen opět je z kuchařky poznat, že není původně určena pro české kuchaře, ale pro Brity a tudíž je zda pár těžko sehnatelných surovin. Pokud se ale v kuchyni pohybujete, tak zajisté nebudete mít problém těch pár surovin nahradit adekvátní náhražkou (např. puy čočka, fazole flažolet, a další).
Kniha obsahuje i masové recepty, ale opět není problém maso vynechat zcela nebo místo něj dát marinované tofu, sojové plátky či například robi maso. Osobně se přikláním k tomu, aby i masožrouti v receptech maso vynechali a nahradili rostlinnou variantou, právě kvůli zmiňované těžké stravitelnosti rostlinných a živočišných bílkovin.
Kniha se mi celkově moc líbí a myslím si, že je skvělou inspirací na luštěninová jídla. Je dobré se nechat inspirovat a vpustit luštěniny do kuchyně i v jiné podobě, než v české klasice čočce na kyselo, kovbojských fazolích či hrachové kaši, nemyslíte?
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den