Honzovy buchty

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez pšenice

Kdo by nemiloval poctivé české Honzovy buchty. Snad každá babička umí upéct ty nejnadýchanější a nejsladší buchty, ke které zajisté připravovaly i luxusní kakao. No, moje babička to umí.
Bohužel, co jsem na rostlinné stravě, tak jsem nenarazila na takové kynuté těsto, ze kterého by Honzovky vyšly takové jako ty neveganské. Ale kdo nezkouší, ten nic nemá a nakonec jsem se i já dočkala.... Po upečení a manželově ochutnání mi byla odměnou pochvala taková, že "Honzovky jsou naprosto dokonalé a nic bych na nich neměnil."
Ano, takže i tuto českou klasiku si můžete připravit aniž by trpěla jediná kráva či slepice. 100 % cruelty free. Vyzkoušejte... Ale varuji předem, na druhý den do práce určitě nezbude.

Jinak recept je od mé kamarádky Moničky :-*.

Suroviny:

500 g hladké špaldové mouky (žlutá z Lídlu)
špetka soli
240 ml rostlinného mléka
60 g třtinového cukru
100 ml řepkového oleje
1 bal. sušeného droždí

Náplň:
200 g mletého máku
200 g povidel (používám domácí bez cukru)

Plus olej na potření buchet.

Všechny suroviny nasypte do mísy a vypracujte vláčné, nelepivé těsto, které nechejte na teplém místě hodinu kynout.

Předehřejte troubu na 180°C.

Jakmile bude těsto nakynuté, vyklopte je, propracujte a rozdělte na 12 - 15 částí. Každou část rozválejte nebo prsty roztahejte na placičku. Na každou placičku přijde vrchovatá lžíce náplně. Poté buchtu zabalte a spojem položte do vymazaného pekáče. Celou buchtu potřete olejem.
Takhle vytvořte všech 12 - 15 buchet. Do pekáče je skládejte asi centimetr od sebe. Poté nechte ještě asi 20 minut kynout.

Pečte při 180°C zhruba 20 minut..

Po vychladnutí buchty můžete pocukrovat, abyste docílili správného babičkovského stylu :-).

Doporučuji podávat s dobrým kakaem (250 ml mandlového mléka, 1 lžíci nepraženého kakaa, třtinový cukr dle chuti - rozmixovat v mixéru a pak případně krátce prohřát)


Komentáře

  1. Ahoj! diky moc za recept! Je to vyborny :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, děkuji moc za recept! :) Peču už jen tento a všichni ho milují :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj neznámá kuchařko. Mockrát ti děkuji za tento recept na Honzovy buchty. Manžílek je taky Jan a ještě jsem mu za ta léta tohle teda nedělala. Jsem z toho celá provinilá. Já mám totiž hlavně ráda, když se u nás doma dělá hrníčková bábovka. To je totiž hotové raz dva. Tak přeji hezký den a držte se!

    OdpovědětVymazat
  4. Špalda je druh pšenice.jen pro pořádek. Jinak recept fajn.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky