Jáhlový dezert (nejen) pro nejmenší

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez sóji
Bez palmového oleje
Bez cukru
Pro děti 

Dneska jsem Stellince opět připravila jáhlový dezert, který je banálně jednoduchý a přitom se po něm může utlouct. Stačí pouhé 3 suroviny a věřím, že si tuto dobrůtku zamilují i ti největší rýpalové v jídle. Na dezertu oceňuji podobnost s pudingem, přičemž výživová hodnota je mnohem lepší. Díky jáhlám dodáte tělu dostatek kvalitních bílkovin, železa, hořčíku, vápníku, mědi a vitamínů skupiny B. Ořechy (například vlašské, jaké jsem použila já) zas dodají spoustu zdraví prospěšných tuků omega 3, zinku a třeba i vitamínu E. :-)

Suroviny (4 porce po 125 g):

1/2 hrnku jáhel
2 hrnky vody
špetka soli
2 lžíce ořechového másla (druh volte podle toho, co už vaše dítě jí. Mandle můžete dát od 6. - 8. měsíce, ostatní později)
50 ml rýžového sirupu

Postup:
Jáhly propláchněte horkou vodou, dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte špetku soli a vařte do změknutí. Výslekem bude jáhlová kaše.
Horkou kaši přelijte do mixéru, přidejte ořechové máslo (nejvíce mi chutná varianta s lískooříškovým nebo vlašským ořechovým máslem), rýžový sirup a rozmixujte na jemnou kaši. Kaši ještě za tepla přelijte do misek a nechte vychladnout. V lednici vydrží 2 - 3 dny, ale pochybuji, že vydržíte ji nesníst.

Tip: Pro maminky nejedlíků - pokud potřebujete do dítěte dostat více minerálů a vitamínů, tak u dětí starších 1 rok doporučuji k jáhlám při vaření přidat kousek řasy Wakame. Tu po uvaření z kaše vytáhněte.

Dezert po vychladnutí krásně ztuhne, proto jej můžete použít místo pudingu. Já jsem z výsledku nadšená a hodlám s touto směsí dále experimentovat. Napadlo mě, že by z tohoto dezertu šel udělat krém na narozeninový dort. :-)

Komentáře

  1. Já ho dělám s tahini a datlovým sirupem (občas přidám i karob nebo kakao) a prcek se může utlouct ;-) je to skvělá varianta ke konvenčním kupovaným pudinkům a tvarohům alá pribiňák :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jáhlový krém na narozeninový dort není nijak převratný nápad - v makrobiotické kuchyni jsou obilné krémy zcela běžné, nejběžnější je kroupový krém - takže vesele do toho, určitě to jde a vyjde ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky