Tenkrát svět - recenze

Dneska bych vám ráda představila novou dětskou veganskou knížku od českých autorů Míši a Lukáše Vincourových. Pokud Lukáše s Míšou neznáte, určitě doporučuji nahlédnout na jejich stránky LilVil, kde najdete velkou nabídku produktů od ručně šitých polštářků přes oblečení, knihy, květinové čelenky a spoustu dalšího. V sekci Zvířata nejíme je zboží, jejichž nákupem podpoříte projekty spojené se záchranou zvířat či ochranou přírody.

Poslední velký projekt, kniha Tenkrát svět, vás zavede do pohádkového světa, kde je vaším
průvodcem malý chlapec jménem Vilík. Vilík si postupně povídá se svými přáteli luční vílou Estelkou, vílou Jasmínkou, stromčlověkem Leontýnkem, vílou Violkou, skřítkem Valeriánem, kravičkou Zairou či samotnou Matkou Přírodou. Tématem rozhovorů jsou palčivé problémy Tenkrát světa, kdy svět nebyl tak krásným místem v jakém žije Vilík, ale místem, plným násilí na zvířatech a přírodě. Vilík se tak například od Jasmínky dozví, jak lidé zvířata zavírali do klecí a následně je jedli, od Violky o znečišťování vod či od Valeriána o lovcích a pytlácích.
Vilík byl chováním lidí v minulosti zděšen a nechtěl věřit tomu, že lidé byli tak krutí a zlí k planetě a zvířatům. Matka Příroda jej ale ujistila, že Tenkrát svět se nikdy nevrátí.

Silné téma, jež Míša s Lukášem otevřeli, doufám, že osloví spoustu čtenářů a donutí je k zamyšlení. Podle mého názoru má kniha sílu a hloubku podobnou Malému princi.

Vzhledem k pojetí si myslím, že je kniha vhodná hlavně pro rodiče, aby si uvědomili v jakém světě žijeme a že je důležité udělat maximum proto, aby co nejdříve náš dnešní svět byl minulostí a naši potomci mohli žít v pohádkovém světě podobnému tomu ve kterém žije Vilík - bez násilí a zbytečného utrpení.

Každý musí začít sám od sebe.

Knihu ilustrovala Dominika Nováková a osobně se mi ilustrace velice líbí a krásně vystihují náladu knihy.

Děkuji Míšo, Lukáši a Dominiko za tak nádherný počin. Jsem ráda, že na českém trhu existuje kniha pro děti, která není plná lží a ukazuje, že bez násilí, ubližování a ničení by nám tu bylo o dost lépe....

A já věřím na víly!!! A jo! A jo!!!!


Komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky