Vanilkový cheesecake s ostružinovou polevou
Vanilkový cheesecake s ostružinovou polevou
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
Kroužek zdravého vaření
Ve středu jsem vedla první kroužek "zdravého" vaření u nás v komunitní škole. Přiznám se, že jsem byla celkem nervózní, chtěla jsem dětem, které se stravují normálně ukázat veganskou kuchyni v tom nejlepším světle.Opustila jsem od "klasik", kde by se jen nahradila vajíčka a mléko, přičemž bílá mouka, cukr apod. by zůstal, chtěla jsem něco zdravějšího, výživného, ale také lahodného a tak jsem sáhla po vanilkovém "cheesecaku" z Hrašky. A musím říct, že mě těch 14 malých lidiček naprosto dostalo. Nejen, že recept zvládli sami, víceméně jen s dohledem, ale taky jim moc moc chutnalo. :-)
Suroviny
Korpus
100 g tuku (Alsan)
230 g sušenek (my dávali zn. Gullon takové ty typu čtveraté Bebe)
Krém
100 g vanilkové Hrašky
650 ml rostlinného mléka
100 g třtinového cukru
špetka soli
200 ml oleje neutrální chuti (řepkový, kokosový)
vanilka
Poleva
250 g ostružin
2 dcl vody na podlití
1 vanilkový puding rozmíchaný v trošce vody.
Do dortové formy o průměru 24 cm vyložte na dno pečící papír a namačkejte rukama těsto.
Po krajích udělejte vyšší okraje, střed stačí nižší.
Korpus 10 minut zapečtepečte v předehřáté troubě při 170 °C a nechte vychladnout.
Na krém si rozmíchejte olej s mlékem, přidejte Hrašku a řádně rozmíchejte, aby nebyly hrudky. Přidejte špetku soli a za stálého míchání přiveďte k varu, poté plamen stáhněte a vařte 20 minut. Je potřeba hodně míchat a opravdu vařit dlouho.
Postup
Nadrťte sušenky a rukama promíchejte s tukem.Do dortové formy o průměru 24 cm vyložte na dno pečící papír a namačkejte rukama těsto.
Po krajích udělejte vyšší okraje, střed stačí nižší.
Korpus 10 minut zapečtepečte v předehřáté troubě při 170 °C a nechte vychladnout.
Na krém si rozmíchejte olej s mlékem, přidejte Hrašku a řádně rozmíchejte, aby nebyly hrudky. Přidejte špetku soli a za stálého míchání přiveďte k varu, poté plamen stáhněte a vařte 20 minut. Je potřeba hodně míchat a opravdu vařit dlouho.
Asi 5 minut před koncem přidejte cukr. Hraška se musí vařit 20 - 25 minut, aby zmizela hrachová chuť a nahradila ji jemná, lahodná vanilková. Po uvaření krém pořádně promixujte a nalijte na upečený korpus. Poté stačí jen ostružiny rozvařit s trochou vody, rozmixovat, vmíchat puding rozmíchaný v trošce vody, přidat cukr dle chuti, nechat probublat a nalít na krém. Poté co dort vychladne, dejte ho přes noc do lednice.
Dobrou chuť
Tip
Když do krému vmícháte nastrouhanou hořkou čokoládu, získáte lahodný čokoládový krém. :-)
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den