Vegerizoto

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan (nedávat máslo, jen olej a nedávat parmazán a u vína si dát pozor!)
Bezlepkové (raději vynechat parmazán, ale v případě kvalitního by neměl být problém)

Popravdě tyto stránky jsem založila hlavně proto, abych se podělila o různé recepty na zdravá, vegetariánská jídla s lidmi, kteří k vegeariánství směřjí takéž. V mém okolí (kromě mého příele a jeho mámy) jsou samí zarytí masožravci ("Bez masa není jídlo kompletní.", "Bez masa se nenajím.", "Vždyť bez masa ti musí chybět spousta vitamínů a nemůžeš mít sílu.", "Jak můžeš jíst obilí, klíčky, zeleninu,... vždyť je to bez chuti." a další), kteří, jak řekl můj známý, pořebují pořádnou flákotu alespoň 1x denně.

Před třemi lety, kdy jsem se začala koketovat se zdravějším stravováním, přišlo mi srašně těžké vařit, když jsem přesně nevěděla jak. Tehdy jsem byla vděčná za jakýkoliv jednoduchý recept, který by splňoval mé nové stravovací požadavky :-).

Proto sem přidávám i takovéto recepty, které jsou rychlé a jednoduché, protože i za takovéto jsem byla vděčná. Mou nynější inspirací je překvapivě Jamie Oliver. I když jsou jeho kuchařky plné masitých, kalorických (a chutných) receptů, tak se mezi nimi najde vždy i několik zdravých, chutných vegeariánských mňamek a různých typů, že i obyčejné věci chutnají božsky.

Než jsem poznala Jamieho, tak moje typické "rizoto" bylo vařené tak, že jsem propláchla rýži, dala do hrnce, přidala cibuli a hřebíček a dala jsem ji vařit, poté jsem rýži ochutila a přidala zeleninu a další dobroty. Od té doby, co znám Jamieho, tak nedělám rizoto jinak než takto. Hlavní je základ, dochutit můžete jakkoliv.

 Na rizoto pořebujete (cca 4 porce):
8 dcl zeleninového vývaru
1 oříšek másla
2 lžíce olivového oleje
1 cibule (najemno nakrájet)
1 sroužek česneku (nasekat)
270g rýže Arborio
1 sklenici bílého suchého vína (asi 1 - 1,5dcl)
sůl
pepř
parmazán

Na oleji a másle poduste cibuli a česnek, lehce smažte asi 15 minut. Když zelenina změkne, tak přidejte rýži a orestujte na silnějším plameni. Po minutě přidejte víno a dál míchejte. Jakmile rýže víno vsákne, tak přidejte naběračku vývaru (pokud máte vývar z kostky, tak nedosolujte, případně že domácí, tak osolte) a ztlumte plamen. Za občasného míchání vařte tak dlouho, dokud se vývar nevyvaří. Postup opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechen vývar a rýže nebude měkká. Trvá to asi 20 minut.

Jakmile je rýže uvařená, tak stáhněte hrnec z plotny, dosolte a dopepřete. Aby to bylo takovéto poctivé rizoto, tak můžete přimíchat strouhaný parmazán (tak 90 g), ale rizoto je moc dobré i bez toho.

Nyní máte základ a s ním můžete tvořit dál.

Já jsem orestovala na trošce olivového oleje oblíbenou zeleninku (mini mrkvičky, fazolky, kukuřice a hrášek) s marinovaným tofu. Směs jsem ochutila kořením na palleu. Tuto směs jsem promíchala s rizotem a podávala jsem.

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Recept vypadá moc zajímavě. Takhle jsem jednou podobně rizoto dělala, ale rýže mi nezměkla, tak jsem se naštvala a příště jsem dělala rizoto zase po svém: rýže zvlášť, zelenina zvlášť, pak to všechno smíchat dohromady a dochutit. :-)

    PS: Tak jsem listovala jen tak Apetitem z července 2011 a koho jsem tam v rubrice "Čtenáři testují" nenašla?

    OdpovědětVymazat
  2. To rozhodně ozkouším, baví mě proměňovat rýži :) ale teda to víno taky vegan být nemusí, pozor na to, v tomhle je to pěkně ošidné

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky