Sterilované kapie

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy

Taky máte léto spojené se zavařováním okurek, kapií, kozích rohů, výrobou kečupu, leča, marmelád a kompotů všeho druhu? Upřímně já zavřeniny miluju, je to pro mě takové "zavařené léto" ve skleničkách, které si poté během zimy vypouštím na talíř ;).
Dnes se s Vámi podělím o rodinný klenot, který je vyladěn k dokonalosti a to recept na sterilované kapie!



Nejprve si uvařte nálev. Všechny ingredience dejte do hrnce s dvojitým dnem a krátce povařte, nechte nejlépe přes noc odstát. 
Na nálev si připravte:
2/3 l vody
1/3 l octa
celý pepř
nové koření
bobkový list
hořčičné semínko
1 lžíce soli
80 g třtinového cukru

Nálev je zhruba na 4 kg paprik. Papriky očistěte a nakrájejte na čtvrtiny. Vložte do osolené vroucí vody a vařte asi 5 minut. Poté papriky sceďte, nechte okapat a naskládejte do nahřátých sklenic. Prokládejte nakrájenou cibulí. Poté zalijte nálevem a do každé sklenice přidejte lžíci oleje. Uzavřete víčkem (víčko důkladně umyjte, vysuště a vytřete gázou namočenou v alkoholu) a dobře utěsněte.
Uzavřené sterilizujte 25 minut při 90 °C.
Doporučuji nechat před konzumací alespoň 4 týdny rozležet. 

Po sterilizaci důkladně zkontolujte skleničky. Otočte je dnem vzhůru a podívejte se, zdali některá neprotíká. To je znamením, že se víčko "nechytlo" a obsah by se Vám zkazil. Takto nepovedenou skleničku dejte do lednice a tak po 2 - 3 týdnech zkonzumujte.


Komentáře

  1. Na kapie jsem měla taky výborný recept, ale nemůžu ho najít a osoby, od které jsem ho měla už se bohužel nezeptám...Ten tvůj ale co si matně vzpomínám vypadá dost podobně, takže jestli je budu zavařovat, už vím, kam se mrknu ;-) Děkujuu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky