Borůvková marmeláda
Zavařovat letní úrodu ovoce je krásný relax. Jen musíte vědět, kde je ta hranice, kdy se z relaxu může stát noční můra (aneb zavařujeme 130 sklenic okurek)... Já to dělám tak, že si každý rok zvolím 3 - 5 receptů a podle nich zavařuji. Nikdy nedělám více než 8 skleniček. Výsledkem mi je cca 25 skleniček dobrot na zimu, které nám s manželem připraví 25 radostných vzpomínek na teplé letní dny po celou dlouhou, mrazivou zimu. Loni jsem zavařovala jahodovou marmeládku, lečo, švestkovou nutellu, malinovou marmeládku a harissu. Letos jsem si jako první vybrala borůvkovou marmeládu. A když tedy jím zdravě, tak jsem se pokusila o nejzdravější variantu marmelády, jakou znám...
Výsledek je úžasný, ale to si povíme později.
Suroviny:
1 kg borůvek
150 ml agáve sirupu
2 lžičky agaru
špetka soli
Do hrnce s dvojitým dnem (o objemu cca 4 litry) jsem dala borůvky, které jsem ochutila špetkou soli a za občasného míchání vařila asi 30 minut. Borůvky nejprve pustí šťávu a následně se část šťávy odpaří. Poté přijde na řadu agávový sirup, který následně zhruba 5 minut prohřívám. Poslední položkou je práškový agar. Dala jsem 2 lžičky a výsledná marmeláda je hodně tuhá, proto, pokud máte rádi řidší marmeládky, použijte agaru poloviční množství.
Agarem jsem zaprášila povrch ovoce a důkladně promíchala a povařila dalších 5 minut.
Horkou mameládku jsem plnila do vysterilizovaných sklenic, uzavřela a následně ještě 20 minut sterilovala v hrnci s horkou vodou. Voda musí být do 2/3 skleniček.
Po sterilizaci otočte skleničky dnem vzhůru a nechte vychladnout.
A výsledek???
Marmeládka je výborná. Agáve dejte dle chuti, já jsem vhtěla docílit spíše kyselejší, borůvkové chuti, nikoli chuti přeslazené, jak je u marmeládek zvykem :-).
A agar? Agar zhoustl neskutečně!
Výsledek je úžasný, ale to si povíme později.
Suroviny:
1 kg borůvek
150 ml agáve sirupu
2 lžičky agaru
špetka soli
Do hrnce s dvojitým dnem (o objemu cca 4 litry) jsem dala borůvky, které jsem ochutila špetkou soli a za občasného míchání vařila asi 30 minut. Borůvky nejprve pustí šťávu a následně se část šťávy odpaří. Poté přijde na řadu agávový sirup, který následně zhruba 5 minut prohřívám. Poslední položkou je práškový agar. Dala jsem 2 lžičky a výsledná marmeláda je hodně tuhá, proto, pokud máte rádi řidší marmeládky, použijte agaru poloviční množství.
Agarem jsem zaprášila povrch ovoce a důkladně promíchala a povařila dalších 5 minut.
Horkou mameládku jsem plnila do vysterilizovaných sklenic, uzavřela a následně ještě 20 minut sterilovala v hrnci s horkou vodou. Voda musí být do 2/3 skleniček.
Po sterilizaci otočte skleničky dnem vzhůru a nechte vychladnout.
A výsledek???
Marmeládka je výborná. Agáve dejte dle chuti, já jsem vhtěla docílit spíše kyselejší, borůvkové chuti, nikoli chuti přeslazené, jak je u marmeládek zvykem :-).
A agar? Agar zhoustl neskutečně!
To musí být luxusní mňamka! Je zajímavé, že já borůvku jako takovou neskousnu, ale když mi někdo naservíruje třeba palačinky s borůvkovou marmoškou... mohla bych se utlouct! ♥
OdpovědětVymazatDíky, zrovna dnes odpoledne na ně jdu s maminou a přemýšlela jsem, jestli je zmrazit, nebo co s nimi... Neplesniví potom marmeláda? Nemáš zkušenost, jak dlouho vydrží otevřená? :-)
OdpovědětVymazatdala bych si :3
OdpovědětVymazathttp://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/
Akorát se steriluje :). Místo agáve sirupu jsem použila přírodní třtinový cukr a trochu víc, protože je marmeládky ráda sladší :).
OdpovědětVymazatAle podle olizování vařečky bych řekla, že to bude mňamka...