15/52: Mrkvánky
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bez cukru
Diabetes
Recept na mrkvánky už na blogu mám, ale tyto jsou mnohem lepší :-). A navíc jsou bez palmového oleje, tudíž jsou 100% veganské :-). A jelikož jsem z nich opravdu nadšená, vkládám je tento týden jako součást výzvy.
Pokud použijete povidla bez cukru, výsledné mrkvánky jsou opravdu jen lehounce sladké a proto vhodné např. i pro diabetiky (jediné sladidlo jsou švestky) nebo pro malé děti. Nám takto chutnají moc, ale pokud jste na klasiku, tak si je klidně po upečení obalte v moučkovém cukru :-).
Suroviny:
Těsto:
200 g strouhané mrkve
150 ml řepkového / slunečnicového oleje
250 g celozrnné hladké žitné mouky
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
Náplň:
100 g mletého máku
1 hrnek ovesného mléka
1 lžička skořice
100 g povidel bez cukru
sušený kukuřičný nápoj (nebo nezdravá varianta - moučkový cukr) na pocukrování
Ze surovin vypracujte těsto. I když bude drolivé, tak nepřidávejte vodu, nic, ale jen je dejte na hodinu odpočívat do lednice. Mrkev mezitím pustí vodu a po odpočinku těsto znovu propracujte, případně přidejte mouku/vodu, aby bylo výsledkem tvárné, nedrolivé těsto.
V hrnci svařte mák s mlékem a skořicí. Jakmile budete mít mák svařený, vmíchejte povidla.
Těsto rozválejte na pomoučněném válu a vykrajujte kolečka. Na polovinu koleček dejte zhruba lžičku náplně a přikryjte druhým kolečkem. Za pomocí vidličky zmáčkněte okraje a dejte péct.
Pečte zhruba 20 minut při 180°C.
Po upečení pocukrujte kukuřičným nápojem.
Pokud máte rádi opravdu sladké moučníky/sušenky, doporučuji přidat do náplně např. datlový sirup nebo slazená povidla.
Jinak co se týče povidel, tak za mě osobně doporučuji tato povidla (koupíte ve Sklizenu, My food marketu, Náš Grunt,...). Jsou sice dražší (bal. 400 g stálo okolo 115 Kč), ale jsou to jediná povidla bez cukru! Ve složení najdete pouze švestky, nic víc! Ano, povidla jsou trošku nakyslá (díky tomu, že nejsou doslazovaná), ale chutnají přesně tak, jako povidla od babičky, která do nich nikdy nedávala cukr!
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bez cukru
Diabetes
Recept na mrkvánky už na blogu mám, ale tyto jsou mnohem lepší :-). A navíc jsou bez palmového oleje, tudíž jsou 100% veganské :-). A jelikož jsem z nich opravdu nadšená, vkládám je tento týden jako součást výzvy.
Pokud použijete povidla bez cukru, výsledné mrkvánky jsou opravdu jen lehounce sladké a proto vhodné např. i pro diabetiky (jediné sladidlo jsou švestky) nebo pro malé děti. Nám takto chutnají moc, ale pokud jste na klasiku, tak si je klidně po upečení obalte v moučkovém cukru :-).
Suroviny:
Těsto:
200 g strouhané mrkve
150 ml řepkového / slunečnicového oleje
250 g celozrnné hladké žitné mouky
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
Náplň:
100 g mletého máku
1 hrnek ovesného mléka
1 lžička skořice
100 g povidel bez cukru
sušený kukuřičný nápoj (nebo nezdravá varianta - moučkový cukr) na pocukrování
Ze surovin vypracujte těsto. I když bude drolivé, tak nepřidávejte vodu, nic, ale jen je dejte na hodinu odpočívat do lednice. Mrkev mezitím pustí vodu a po odpočinku těsto znovu propracujte, případně přidejte mouku/vodu, aby bylo výsledkem tvárné, nedrolivé těsto.
V hrnci svařte mák s mlékem a skořicí. Jakmile budete mít mák svařený, vmíchejte povidla.
Těsto rozválejte na pomoučněném válu a vykrajujte kolečka. Na polovinu koleček dejte zhruba lžičku náplně a přikryjte druhým kolečkem. Za pomocí vidličky zmáčkněte okraje a dejte péct.
Pečte zhruba 20 minut při 180°C.
Po upečení pocukrujte kukuřičným nápojem.
Pokud máte rádi opravdu sladké moučníky/sušenky, doporučuji přidat do náplně např. datlový sirup nebo slazená povidla.
Jinak co se týče povidel, tak za mě osobně doporučuji tato povidla (koupíte ve Sklizenu, My food marketu, Náš Grunt,...). Jsou sice dražší (bal. 400 g stálo okolo 115 Kč), ale jsou to jediná povidla bez cukru! Ve složení najdete pouze švestky, nic víc! Ano, povidla jsou trošku nakyslá (díky tomu, že nejsou doslazovaná), ale chutnají přesně tak, jako povidla od babičky, která do nich nikdy nedávala cukr!
Boží! Ukládám do složky "udělat pro přítele". :D
OdpovědětVymazatSkvělej recept, moc za něj děkuju! Dělala jsem s petrželí místo mrkve a taky senzace (zní to divně, ale já to uplně zbožňuju - ona ta petržel je taková kořeněná, dodá šmrnc!), akorát jsem dala o polovinu méně oleje a i tak bylo těsto mastné až dost, zřejmě to bude moukou nebo nevím. Dneska odpoledne jdu dělat i ve formě mřížkového koláče a těším se už teď :3
OdpovědětVymazat