Vegetariánské a veganské kuchařky v mé knihovně

Rozhodla jsem se s Vámi podělit o názory na veganské a vegetariánské kuchařky, které vlastním. Jsem sběratelkou (nejen vegetariánských a veganských) kuchařek a strašně ráda v nich hledám inspiraci a jen tak po večerech v nich listuji. Trh je v dnešní době řekla bych až přesycen kuchařkami a proto je těžké při nákupu vybrat správně. Sama se přiznám, že skutečně vařím opravdu jen podle pár kuchařek, ostatní slouží jen jako další kousky ve sbírce. Například hodně ráda mám již několik let Jamieho Olivera a i při přechodu na bezmasou (a později i bezmléčnou a bezvaječnou) stravu podle něj vařím nejvíce. Naučila jsem se jeho recepty upravovat do veganských podob a všechny pokusy zatím skončili na výbornou.
I mezi bezmasými kuchařkami je spousta těch, které nestojí za koupi, ale najdou se mezi nimi i skvosty. Já osobně z výše vyobrazených kuchařek mám nejraději kuchařku Veganské pochoutky, Biokuchařku a Veganské vaření. 

1) Stávám se veganem od Ruedigera Dahlkeho
Kniha není ani tak kuchařkou, jako spíše návodem pro běžně se stravující lidi, jak přejít na veganskou stravu, co to obnáší a co si vůbec pod veganstvím představit.

Můj názor: Mě osobně kniha (spíše brožurka) nenadchla ani designem ani obsahem. Vadí mi, že ne u každého receptu je fotka a jelikož člověk jí hlavně očima, tak bych uvítala fotku u každého receptu, zvlášť, když je kniha zaměřena především na čtenáře, které má přesvědčit na cestu k veganství. :-)

Počet stran / nakladatelství / cena: 124 / Grada / 249 Kč


 2) Jíme zdravě od Isy Chandry Moskowitz
Kniha nese podtitul "125 veganských receptů nejen pro vegany" a jedná se o kuchařku pro opravdu zdravě se stravující lidi. V kuchařce je jen několik fotek jídel uprostřed, jinak jsou recepty bez vyobrazení.

Můj názor: Kuchařka pro milovníky opravdu zdravých jídel. Bohužel zde nejsou fotografie, proto mne většina jídel nelákala k vyzkoušení. Ráda dopředu vím, jak by jídlo ve výsledku mělo vypadat. Na knize oceňuji opravdu pestrost zdravých surovin a perfektní postupy. Knihu zajisté ocení ti, kteří zkouší rádi nové recepty a ti, kteří chtějí ozdravit svůj jídelníček. :-)

Počet stran / nakladatelství / cena: 279 / Grada / 399 Kč (nyní v akci za 149 Kč)


 3) Veganské pochoutky od Jéromeho Eckmeiera
Tato kniha, která je dokonale designově zpracována obsahuje 100 moderních a zdravých veganských receptů. Německý šéfkuchař představuje v knize rychlovky, oblíbená tradiční jídla po vegansku, jídla vhodná pro období, když docházejí zásoby, recepty, když chcete udělat dojem a samozřejmě nezapomněl ani na dezerty.

Můj názor: Krásná kuchařka plná nádherných fotek u kterých se Vám sbíhají sliny. Patří mezi mé nejoblíbenější kuchařky a zatím vše, co jsem podle kuchařky vařila, tak sklidilo velký úspěch. Suroviny z kuchařky jsou celkem běžně dostupné (ve zdravých výživách) a jedná se opravdu o recepty, kterými přesvědčíte okolí, že veganské jídlo není nudné.

Počet stran / nakladatelství / cena: 192 / Slovart / 339 Kč


 4) Vegetariánská kuchyně - zdraví na talíři; Sylvia Winnewisser

Kuchařka, kterou mi mamka koupila v Lídlu. Zajímavě designově řešená, kde každý recept je doprovázen fotografií. Rozdělená do čtyř kapitol: Saláty a malé pokrmy, Zelenina a houby, Brambory, rýže a těstoviny, Obiloviny a luštěniny. Hojnost použití mléka, vajec a mléčných výrobků.

Můj názor: Hezká kuchařka, která neurazí, ale ani nenadchne. Pokud je někdo ryzí vegetarián a nevadí mu sýry, mléko, smetana a vajíčko téměř v každém receptu, tomu se bude kuchařka líbit. Na mě působí tak, že se výrazných chutí dá dosáhnout jen za pomocí živočišných produktů. A i přesto, že jsou některé recepty opravdu lákavé, tak mne ještě žádný recept nezaujal natolik, abych jej vyzkoušela.

Počet stran / nakladatelství / cena: 128 / zakoupeno v Lídlu, cenu nevím



 5) Den bez masa - Paul a Mary Mc Cartney
Kuchařka, za jejímž vydáním stojí dlouholetý vegetarián "brouk" Paul Mc Cartney s manželkou je zaměřena na konvenčně se stravující kuchaře a kuchařky a snaží se je přimět ke snížení masa ve svém jídelníčku. Snaží se o zavedení bezmasých pondělků. Kniha obsahuje jídelníčky na 52 pondělí v roce, které jsou rozděleny podle ročních období. Kuchařka je krásně designově zpracována a je doplněna o fotografie. Bohužel opět nenajdete fotku u každého receptu a plno fotografií je podle mého názoru zbytečně vyplýtváno fotografií pouhých čistých surovin namísto konkrétních výsledků receptů.

Můj názor: Kniha splňuje přesně to, co od ní Paul Mc Cartney očekával - naskytuje plnohodnotnou náhradu "masožroutům", kteří se v rostlinné stravě moc neorientují.
Kuchařka se mi moc líbí a ráda si ji prohlížím. Našla jsem zde plno inspirativních receptů, které se dají s obměnou připravit i ve veganské verzi :-).
Za mínus považuji to, že kniha je sice prezentována a rozdělována podle sezóny, ale v některých ročních obdobích objevíte suroviny, které se opravdu k danému období nehodí.

Počet stran / nakladatelství / cena: 240 / Slovart / 424 Kč


 6) Rychlokurs vaření pro vegetariány - Cornelia Schinharl
Jednoduchá, přehledná kuchařka, která si klade za cíl Vás naučit vařit a to přímo vegetariánsky :-). Kuchařka začíná kapitolou ve které radí začínajícím vegetariánům při samotném nákupu a jak si pochutnat bez masa i ryb. Následují kapitoly zaměřené na Saláty, Zeleninu a brambory, Těstoviny, Obilí, Luštěniny, Tofu a tempeh, Mléčné produkty a vejce a Ovoce. Každá z kapitol začíná rychlokursem, který Vás seznámí s nejtypičtějšími surovinami a dále následuje několik receptů s fotopostupem, poté již přicházejí na řadu samotné recepty.

Můj názor: Skvělá kuchařka. Opravdu. Vařím podle ní často, zkouším recepty a kuchařka mě opravdu baví. Nestojí na dokonalých fotografiích či vyšperkovaném designu, ale opravdu Vás naučí vařit. Ať už nevíte, jak na různé dresingy, jak vyloupat granátová jablka, jak naporcovat zázvor, udělat gnocchi, tak zde najdete odpověď, podle které to jistě zvládnete sami. Velké množství receptů je veganských anebo jdou snadno do veganské podoby převést.

Počet stran / nakladatelství / cena: 160 / IKAR / 249 Kč


 7) Vegetariánská kuchyně pro labužníky - Bettina Matthaeiová
Toto je TA kuchařka, kterou neurazíte žádného kuchaře. Dokonalá, luxusní, plná precizních labužnických receptů. Nenajdete zde moc receptů na každodenní vaření, ale při svátečnách příležitostech se s ní blýsknete. Opravdu. Veganské recepty jsou označeny lístečkem, proto nemusíte složitě pročítat recepturu, abyste se dozvěděli, zda je daný recept i 100% rostlinný.

Můj názor: Na kuchařce oceňuji preciznost a vzhled luxusní, drahé kuchařské knihy, na které si dala autorka opravdu záležet. Co se zpracování a vzhledu týče, řadím ji mezi nejkrásnější a nejpovedenější kuchařky, které jsem měla tu možnost pročíst. Samotné recepty jsou originální, plné netradičních surovin a výsledkem Vám bude jídlo, které Vás pohladí po jazyku.

Počet stran / nakladatelství / cena: 200 / IKAR / 369 Kč


 8) Biokuchařka - Hana Zemanová
Tuto kuchařku jsem do výpisu zařadila i přesto, že obsahuje i jednu krátkou masovou kapitolu. 90% kuchařky je ale vegetariánské, ba některé recepty jsou přímo veganské. Jedná se o jednu z nejlepších českých kuchařek, která je úžasná jak po designové stránce, tak po informační stránce. Kuchařka je založena na zdravých, chutných a lehkých pokrmech, které se vždy povedou.

Můj názor: Biokuchařka je asi mou nejšpinavější kuchařkou, což svědčí o tom, že podle ní vařím opravdu často. Například cizrna na paprice, žitné halušky se zelím a celerovým špekem nebo čokoládové cookies patří do mého stálého repertoáru. Na paní Zemanové oceňuji využití i méně známých surovin a tím pádem učením české populace vařit zdravěji.

Počet stran / nakladatelství / cena: 161 / Smart press / 319 Kč


 9) Bioabecedář - Hana Zemanová
Představuji Vám bibli každého, kdo se stravuje zdravě. Pokud ji ještě nevlastníte, okamžitě si pro ni skočte. Je přeplněná báječnými informacemi o potravinách, o mléčném, masném průmyslu, o zemědělství a mnohým dalším. Navíc obsahuje opět přehršle dokonalých receptů a směle konkuruje prvnímu dílu "Biokuchařce".

Můj názor: Opět nemám jedinou výtku. Tato kniha je tím nejlepším, co na českém trhu vyšlo a pokud budete podle této knihy vařit, budete se stravovat zdravě, plnohodnotně a velice chutně. A co víc - vyzkoušíte spousty nových surovin! Až s bioabecedářem jsem objevila kamut, karob a spoustu dalších zdravých a chutných surovin.

Počet stran / nakladatelství / cena: 418 / Smart press / 599 Kč


 9) Moje jedlo - Martin Pyco Rausch
Martin Pyco Rausch, slovenský moderátor a propagátor vegetariánského stylu života vydal celkem vydařenou kuchařku plnou svých oblíbených jídel. Najdete v ní inspirativní, jednoduché recepty, které jsou provázeny Pycovými komentáři.

Můj názor: Kuchařka je pěkná, ale nějak moc mě nenadchla. Recepty jsou jednoduché, rychlé a fotky jsou normální. Fotil si je totiž autor sám, což dodává dojem lidskosti. Najdou se v ní i chyby, ale celkový dojem je moc příjemný. Jediné co mě opravdu rozčílilo bylo to, když jsem v kuchařce od propagátora vegetariánství objevila několik receptů s rybami. Podle mého se totiž za vegetariána nemůže označovat někdo, kdo konzumuje ryby. A ještě více mě rozčilují názory, že ryba není maso.

Počet stran / nakladatelství / cena: 169 / PYCO s.r.o. / 386 Kč



 10) Veganské vaření - Martin Kintrup
To nejlepší na konec? Vypadá to tak. Jedná se o můj poslední kuchařský úlovek, který mě naprosto nadchnul. Kuchařská kniha Veganské vaření je jako stvořená pro všechny kategorie lidí, kteří rádi vaří, ať už začátečníky či pokročilé, ať už vegany či masožrouty :-). Najdete v ní plno inspirativních a jednoduchých receptů ze surovin, které bez problémů seženete i ve větším supermarketu nebo dm drogerii.
Na začátku knihy Vás autor seznámí s veganskými potravinami a poradí, kam je zajít koupit. Následují kapitoly zaměřené na snídaňová jídla, domácí jídla, jídla na gril, asijská a středomořská jídla, dezerty a moučníky a další.

Můj názor: Na kuchařku píši vlastní recenzi, proto si v následujících dnech budete moci přečíst více a rovněž i vyzkoušet nějaký ten recept :-). Zatím můžu říct jen tolik, že jsem asi nebyla jinou kuchařkou více nadšená. Líbí se mi vzhledem, stylem psaní i focení. Je jednoduchá, prostá, ale něčím mě dostala. Více takových kuchařek, které budou ukazovat veganství z pohledu chutných, jednoduchých jídel, na která se Vám od prvního pohledu sbíhají sliny :-).

Počet stran / nakladatelství / cena: 144 / Grada / 299 Kč



Na úplný závěr připojuji ještě typ na dvě makrobiotické kuchařky, které sice v malé míře obsahují i ryby, ale hned Vám vysvětlím, proč je dobré si je pořídit. Pokud patříte mezi lidi, kteří rádi vaří čistě, ze základních surovin, z lokálních a sezónních potravin, tak se Vám budou obě knížky moc líbit.
Makrobiotika jako taková sice doporučuje občas konzumovat ryby, ale k otázce mléčných výrobků i vajec se staví značně nevybíravě a označuje je spolu s cukrem za hlavní zabijáky dnešní doby a tak 99% receptů v knize je čistě veganských.
Knihu doporučuji především těm, kteří mají nějaké zdravotní problémy, protože tento typ stravy by jim mohl velmi prospět. A věřte, že vím o čem mluvím. Makrobiotika mi dost pomohla v hledání toho, co mému tělu škodí a co prospívá :-).





P.S. - Omlouvám se, že jsou některé fotky otočené, ale když píši článek i v náhledu se mi ukazují správně a při publikování jsou otočené. Zkusím s tím něco později udělat.

Komentáře

  1. Ty jo, to jsem nevěděla, že je Paul vegouš :-) Ta jeho kuchařka se mi z výběru zalíbila asi nejvíc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj Paul je dlouholetý propagátor vegetariánství :-) Ano, kuchařka je to krásná.... Jen jak jsem už psala, tak mi chybí fotky ke každému receptu a někdy se mi zdá zbytečné, když k celodennímu menu je fotka papriky místo, aby tam byla fotka některého z jídel dne :-)

      Vymazat
  2. Leni, ještě bych doporučila knížku Lenky Žák, https://www.kosmas.cz/knihy/170722/vime-co-jime/ , taky moc fajn recepty (jestli se nepletu, tak veganské) i informace o potravinách. Kladu ji na roveň s Biokuchařkou H. Zemanové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Knihu od Lenky Žák znám, měla jsem ji dokonce i půjčenou a mám z ní vypsaných spousty receptů. Ale nevlastním ji, proto jsem ji nevypisovala... Nemám tu kompletní přehled všech vege kuchařek, jen těch, které mám doma. Krásný den

      Vymazat
  3. Děkuji za článek, už dlouho přemýšlím nad vege kuchařkou - používám sice své klasické , ale receptů na zpracování třeba tofu apod. je tam pomálu. Teď mám dilema, zda pořídit Veganské pochoutky, nebo Veganské vaření... Těžké rozhodování...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak skočte do nějakého většího knihkupectví a obě si prolistujte. Obě jsou úžasné. Za mě je kuchařka Veganské vaření spíše na denní, rychlé, běžné vaření, Veganské pochoutky zase spíš pro sváteční vaření. Obě mají hodně do sebe a jsou senzační :-)

      Vymazat
    2. Děkuji za opověď. Bydlím v malém městě, maličké knihkupectví nemá moc výběr. Potřebuji něco na rychlé každodenní vaření. Jako na první fázi. Sváteční může počkat:-) Ale snad se v dohledné době dostanu do Prahy, tak mrknu, jestli tyto knihy mají k dispozici. Nejvíce by se mi líbil ten Rychlokurs, ale už je vyprodaný.

      Vymazat
    3. tak to opravdu doporučuji spíše to Veganské vaření... Recepty jsou snadné, rychlé a hlavně z pár surovin.. Takže často uvaříte i ze zásob a nemusíte se hnát do sepcializovaných obchodů.... (za předpokladu, že se stravujete zdravě a tyto suroviny běžně kupujete domů :-) jako já... )

      Vymazat
  4. Super inspirace! Vůbec jsem netušila, že Pyco je vegetarián! A ta jeho kuchařka se mi líbí.
    Já ještě doporučuji moc moji nejoblíbenější Kuchařka ze Svatojánu. Nevím jestli znáte?

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za takový přehled kuchařek. My jsme sice masožravci, ale už dlouho mám pocit, že toho masa v dnešní době se jí fakt moc a s hrůzou jsem zjistila, že v podstatě neumím bez masa vařit a u spousty surovin netuším, co si s nimi počít. No a od té doby, co mám děti, tak přemýšlíme nad naším stravováním ještě víc. Určitě nějakou kuchařku pořídím a začnu zkoušet další nové potraviny a budu se snažit uspokojit mlsné jazýčky své rodiny bez masa tak, aby po něm nevzdychali.

    OdpovědětVymazat
  6. Také moc děkuji za článek :-) Jsem stále "masožrout", ale přijde mi, že si konečně začínám uvědomovat, co se děje... Také jsem se naučila vařit hlavně s masem a co je horší, když se u nás v rodině podává něco, co neobsahuje maso, všichni hned křiví obličeje... Je mi 20, ale stále studuji a žiji s rodinou... Je těžké začít s vegetariánskou stravou, když mi máma uvaří oběd, a já ho musím odmítnout - vím, kolik si s tím dala práce a uvařila to přeci pro nás... Nebo jak mám doma obhájit bezmasou stravu, když táta s bráchou nemůžou zeleninu ani vidět... U sebe cítím velký pokrok a chtěla bych si koupit svou první takovou kuchařku :-) Vaše recenze jsou moc pěkné a zaujalo mě moc knížek!! Ale měla bych na Vás prosbičku, jakou z nich byste mi nejvíce doporučila? Pro začátečníka a člověka, co do teď vařil hlavně s masem? Budu Vám moc vděčná za Vaši odpověď.
    Přeji hezký den :-)
    Hana

    OdpovědětVymazat
  7. Super! Kdyby chtěl někdo nějakou další inspiraci, tak mrkněte sem https://www.svobodavsem.cz/veganske-recepty/

    Některé opravdu výborné :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky