Burger z červené čočky v bezlepkové bulce

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje

V dubnu jsem se zapojila do výzvy na portálu Blogerky.cz o možnost otestovat nové řecké balzamikové krémy Kalamáta papadimitriou v příchuti barbecue a chilli. Byla jsem vybrána spolu s dalšími 19 blogery a tak se zapojuji i já do soutěže o krásný zelený gril značky Weber. 
Byla jsem vybrána na základě toho, že jsem tvrdila, že grilovačka v létě nemusí být jen ve znamení masa, ale že i vegani dokáží připravit výtečné pochoutky.
Dlouho jsem přemýšlela s čím se do soutěže přihlásím a nakonec jsem zvolila podle mého nejtypičtější letní BBQ jídlo (alespoň u nás) a tím je burger. A jelikož zrovna jedu na bezlepkové vlně, připravila jsem i bezlepkovou bulku. 

Balsamikové krémy - jak BBQ, tak chilli jsou krásně husté a kromě grilování jsem je vyzkoušela do salátů a na krémové polévky. Krásně podtrhnou chuť syrové i vařené zeleniny. Chilli krém krásně koresponduje s indickou kuchyní.
Suroviny:

Bulky (6 ks):
400 g bezlepkové mouky (použila jsem TUTO)
280 ml vody
8 lžic rostlinného oleje
1 kostka droždí
2 lžičky třtinového cukru
2 lžíce hrašky na zahušťování
1 lžička soli
sezamová semínka na posypání

V hrnku rozmíchejte vlažnou vodu s cukrem a rozdrobeným droždím. V míse promíchejte mouku, hrašku a sůl a násleně vmíchejte droždí. Vypracujte nelepivé těsto a nechte hodinu v teple kynout. Po hodině hmotu rozdělte na 6 částí a z nich vypracujte bulky. Bulky potřete rostlinným mlékem a posypte sezamovým semínkem. Nechte dalších 20 minut kynout.
Pečte v předehřáté troubě při 180°C 20 minut.
Po upečení nechte bulky zcela vychladnout.

Burgery:
400 g uvařené červené čočky (zhruba 150 g suché)
2 lžíce rostlinného oleje
2 cibule
200 g žampionů
sůl
1 lžička tandori masala
1/2 lžičky říského kmínu
1 lžíce hrašky na zahušťování
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce kvalitní jemné hořčice
kukuřičná strouhanka nebo bezlepkové vločky na zahuštění

Na pánvi rozehřejte olej a dozlatova na něm opečte pokrájenou cibuli a očištěné a nakrájené žampiony. Poté přidejte čočku, koření, hrašku, protlak, hořčici a krátce prohřejte. Následně v micéru rozmixujte na kaši. Kaši zahustěte strouhankou. Ze směsi tvarujte placky, které ogrilujte na grilu dokřupava.

Na dokončení:
BBQ cibulka:
2 cibule
sůl
1 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce BBQ balsamikového krému

Na oleji orestujte na kolečka nakrájenou cibuli. Cibuli posolte a na mírném plameni dlouho opékejte. Před dokončením přidejte BBQ balsamikový krém a zprudka opečte. Cibulka krásně zezlátne a dochutí se.

Kari majonéza:
1 hrnek rostlinného oleje
1/2 hrnku rostlinného mléka
sůl
1 lžička kari

Ve vysoké nádobě šlehejte olej do kterého postupně přilévejte mléko dokud nezískáte hutou majonézu. Tu pak ochuťte solí a kari kořením.

Žampiony:
6 žampionů
římský kmín
sůl
1 lžíce rostlinného oleje

Na pánvi na oleji orestujte žampiony, které osolte a okmínujte. Opékejte dokud nebudou žampiony měkké.

salát
kvalitní bio kečup
domácí hranolky

Bulky rozkrojte a spodní část potřete kečupem na který dejte omytý salát a na něj nakupte žampiony. Na houby položte čočkový karbenátek, který potřete vrstvou kari majonézy a zasypte vrstvou BBQ cibulky, Přiklopte vrchní částí bulky a doporučuji propíchnout špejlí, aby vám burger držel pohromadě. Servírujte s domácími hranolkami (Já připravuji pečené v troubě - brambory na kráječi nakrájím na hranolky, které osuším od škrobu a na plechu promíchám s olejem, solí a pepřem a upeču. Několikrát promíchám a před koncem pečení dám pod gril, aby získaly krásnou zlatavou barvu.).

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. dobry den leni dekuji za vsechny recepty a za vzdy zajimave cteni dokonce jsem si objednala mixer podle vasi recenze a asi jsem se zamilovala je bozi lenulko skoro rok jsem vegetarian pomalu zkousim omezovat mlecne vyrobky zacla jsem brat b12 beru zelezo vapnik horcik zinek prosim co poradite vase ctenarka lenka asi by to zajimalo vice ctenaru dekuji za odpoved a preju jen to dobre vam irodince

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky