Lahodně s Ellou každý den - recenze a soutěž

Když jsem na Elliných stránkách četla, že vychází její druhá kuchařka, moc jsem se na ní těšila. První kniha byla krásným balsámem na duši, ale měla pár much (především recepty byly hodně drahé). Byla jsem zvědavá, jak se k pokračování Ella postaví a zda dokáže dosáhnout podobného úspěchu, jaký se ji povedl u kuchařky první. Recenzi na první si můžete přečíst ZDE.
Knihu vydalo nakladatelství Omega a můžete si ji zakoupit ZDE.
Poté co mi pošťačka donesla balíček s novou kuchařkou, sice jsem ji rozbalila hned, ale dál než na titulní stranu jsem se nedostala. Moje S. měla zrovna mamaden a tak jsem si musela počkat na večer až malá usne. Neumíte si představit, jak jsem se těšila.


Malá usnula a já jsem se pohodlně usadila na sedačku a pustila se do prohlížení. No nebudu vás napínat, ale zamilovala jsem se na první pohled. Druhá kniha Elly je mnohem lepší než ta první. Opravdu je plná jídel, které si zaručeně budete chtít uvařit, vyzkoušet, ochutnat. A hlavně!!! Jídla jsou cenově dostupnější. A přitom všem si zachovala precizní vzhled, dokonalé fotky, matný papír (ten miluju!!) a stejného ducha, který provázel první díl Lahodně s Ellou.

Než se pustím k samotným receptům, tak Ellu musím pochválit za perfektní úvod, kdy čtenáře seznamuje s důležitými informacemi jako například jak skladovat suché plody, jak nakupovat či jak zpomalit a začít žít podobným životním stylem jako sama autorka.
Následně každou kapitolu začíná svým povídáním o oblíbených potravinách a co pro ni to které jídlo dne znamená.

Nejvíce jsem si zamilovala kapitolu "Snídaně", které jsou úžasné a hodně inspirativní. Sama se stravuji dost podobně, miluji snídaňové kaše a Elliny tipy jsou báječné. Napadlo by vás dát do ranní kaše červenou řepu? Mě tedy ne.. :-) Ale zní to božsky... Kapitolu Snídaně si zamilují milovníci vařených, RAW, sladkých i slaných jídel.

Druhá kapitola "Zdravá strava do krabičky" je plná jednoduchých jídel, které oceníte nejen na výletě, ale i při perném dni v práci. Zaujal mě třeba Coleslaw s kešu oříšky, kořeněná dýně s batáty či cuketové nudle se sušenými rajčaty.

Třetí kapitola "Saláty" je designově nádherná, ale já osobně jsem typ člověka, který připravuje saláty podle nálady, sezónny a hlavně chutě a nerada se svazuji nějakými recepty. Rozhodně jde ale o hezkou inspiraci a určitě vyzkouším jednoduchý salát z okurky, rajčat a piniových oříšků Elliny salátové zálivky (například sladkou sezamovou či s chilli a tamari).

Čtvrtá kapitola je zaměřená na rychlé a chutné večeře. Komu by se taky chtělo po perném (pracovním) dni trávit ještě spousta času v kuchyni? Mně tedy ne, a když už, tak jen zcela výjimečně. I tak ale chci výživné a chutné jídlo. Stejně jako Ella tak i já večeřím ráda husté a výživné polévky, nejčastěji luštěninové. Jen já, na rozdíl od Elly, nepoužívám konzervované luštěniny, nýbrž si máčím suché. Toto bych Elle vytkla. Nemyslím si, že je to o moc pracnější a rozhodně luštěniny namočené a doma uvařené (s řasou kombu) jsou lépe stravitelné a mají více vitamínu a minerálů než často cukrem doslazované konzervy. Proto nebuďte líní a i vy máčejte a vařte. :-) Kromě polévek zde najdete i třeba recept na Nejlepší pečené batáty, Quinou s mandlovým máslem či Hřejivé pesto s fazolemi.

Pátá kapitola se věnuje vařením pro větší množství lidí, kdy si i Vy můžete domů pozvat přátelé a podle Elliných postupů připravit zdravé a vydatné pohoštění. Kdo by nemiloval karí, paellu či pizzu?

Poslední kapitola "Jednoduché sladkosti" je věnována asi tomu nejlepšímu a to dezertům. Pokud navštěvujete Ellin blog, tak budete chrochtat blahem, protože co se Elle nevešlo do prvního dílu, to přidala do druhého a vy si tak můžete doma dopřát tolik (na blogu) populární Čokoládový dort, Vláčné brownies z černých fazolí či Čokoládovo-karamelové řezy a mnoho dalšího. Kapitola je zakončena recepty na lahodné nápoje a koktejly.

Kniha je zakončena volnými listy, kam si můžete vypisovat svoje poznámky, což já osobně vždy ráda uvítám.

Sečteno a podtrženo komu bych knihu doporučila a co bych na knize vyzdvihla a co bych vytkla?
Vytkla bych užívání konzervovaných luštěnin, nenamáčení ořechů a semínek (to doporučuji všem, zlepšíte tím veškerou stravitelnost) a nadužívání banánů :-) (ale to je každého věc, mně osobně tento boom dost vadí a doporučuji si trošku problematiku kolem (nejen) banánů prostudovat a raději volit lokálnější potraviny. Více o banánech ZDE)
Knihu bych doporučila všem milovníkům Elly a těm, které nadchla její první kniha. Myslím si, že druhý díl předčil první a je kvalitnější, recepty jsou levnější, dostupnější a stejně jako v prvním díle čistě rostlinné a bezlepkové. S jedinou výjimkou a to je používání medu, ale ten lze jednoduše nahradit oblíbeným sirupem.
Za sebe knihu doporučuji. Líbí se mi. Ohodnotila bych ji  8* z 10*.


A nyní slibovaná soutěž :-).
Jako poděkování, že jste tak skvělí, jednoho z vás odměním touto báječnou kuchařkou. 
Jaké jsou podmínky soutěže?
Do komentáře pod článek na blogu či odkaz na FB napište svou emailovou adresu. Toť vše :-).
Pokud byste chtěli, budu ráda za sdílení soutěže. 
Soutěžit budeme do 15. května a následující den Stellinka vylosuje výherce. 

Přeji hodně štěstí 


Výhercem se stala Verča Palowski! Gratulujeme!

Komentáře

  1. Knihu Lahodně s Ellou miluju! Spousta zajímavých, jednoduchých a zdravých receptů a i samotná autorka je velmi zajímavá a sympatická :) Když jsem uviděla v knihkupectví tuto novou kuchařku, tak jsem hned věděla, že ji musím mít. Na Veggie Náplavce jsem ale utratila trochu víc peněz, než jsem původně měla v plánu, tak jsem si tu knihu teď nemohla dovolit. Takže tahle soutěž je supeer, snad se poštěstí :) A když ne, tak po výplatě rozhodně jdu do knihkupectví :)

    Mi.Mlc@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem o téhle knize četla už tooolik (kladných) recenzí, že bych jí určitě také ráda držela v ruce a inspirovala se z ní:-) Tak uvidíme, pro koho bude mít Stellinka šťastnou ručku:-) Pa, Lucka
    lucie.syslova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, popravde koukam na knihy Elly uz tak asi mesic. Musim omezit maso a popravde bez masa jsem varila vzdycky jen sladka jidla a tak inspirace jak zdrave a jeste bez masa, to by byla vyhra mail tedy ba mne je venkovanka@centrum.cz hezky vecer Radana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nahradit plnohodnotně maso není problém. Kdybyste měla nějaké problémy či otázky, klidně se ozvěte, ráda poradím... :-)

      Vymazat
  4. schalupova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to zní super! Mě teda první díl vůbec nenadchl: nanicovaté fotky z mobilu, fotky autorky a né pokrmů, celkově dost cenově nedostupné a hlavně co mi nejvíc vadí, že snad 90 % receptů má už zveřejněných na blogu. Ono by to ani tak nevadilo, kdyby tam měla i stovky jiných, ale ona tam skoro nic dalšího nemá (nebo mi to aspon tak připadá :D ) Ale knížka je knížka a tu radost z listování v nové kuchařce nic nenahradí :D Jo a řepu do kaše jsem si mixovala v úterý, mnam!

    pali007@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, mně třeba vůbec nevadí, že má ty recepty i na blogu. Takhle to má dost kuchařů, včetně mého milovaného Jamieho. Mně jde o to mít to vše u sebe a moci tím listovat. Osobně si myslím, že se jí povedla tato kniha mnohem víc a snad zaujme i tebe. Určitě jsou recepty levnější. U první jsem měla často pocit, že abych se nasnídala, potřebuju 150 Kč a abych si připravila dort, tak 500 je málo...

      Vymazat
  6. Po této knížce už nějakou dobu pokukuji v knihkupectvích, takže kdyby se na mě usmálo štěstí,vůbec bych se nezlobila:)
    Jinak moc fajn recenze, souhlasím s většinou (viz. banány,konzervované potraviny, finančně nákladné potraviny v 1.díle).
    bamymargera@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě před pár dny jsem Ellu neznala, ale čím víc čtu recenze na tuhle knížku, tím víc zjišťuju, že ji potřebuju :), zdravých receptů není nikdy dost :)
    nefertiti-doplnky@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Jungle Frantini úžasně inspirativní Luciano, sliny sliny jen Svobodová :-)
    lenboda@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Po téhle knížce pokukuji už dlouho. Takže se určitě ráda zůčastním, třeba mi štěstí bude přát. Druhá kuchařka vypadá skvěle, jako první bych asi prolistovala ty snídaně :-)

    Můj mail: lenka.radecka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  10. Kniha vypadá skvěle. Přiznám se, že první díl znám jen od pohledu z internetu. Teď mě kniha zaujala tím, že recepty jsou bezlepkové. Jsem vegetarián a nově celiak a zatím dost tápu, co jíst. I proto ráda zkusím štěstí v soutěži. A když to nevyjde, tak se po knize určitě mrknu u nás v knihkupectví. Lenka

    lennnab@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem teď na bezlepku tak tě chápu... Ráda bych u toho už zůstala, sice nemám diagnostikovanou celiakii, ale taky jsem nebyla u doktora, nic... Jen mi je prostě po lepku blbě, ekzém se mi vrátil, tak se taky učím nově vařit... jako nemám s ničím problém, akorát mi chybí pečivo... Možná se časem vrátím ke kváskovému, celožitnému chlebu, ten mi vždy dělal dobře..... Ale teď prostě chci být nějaký čas 100% bez lepku... Hodně sil a ať je brzy lépe

      Vymazat
    2. Zkus můj chleba, co mám na blogu z pohanky, nahradí pečivo skvěle ;)

      Vymazat
    3. Leni, tak to je super, že jíš také bezlepkově, protože tuším, že se mohu těšit na další bezlepkové recepty u tebe :-)! Hezký den!

      Vymazat
  11. Po přečtení téhle kladné recenze nezbývá než buďto mít štěstíčko a knížku vyhrát, nebo si ji po zkouškách "za odměnu" koupit! Tak jako tak, těším se na ni! :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jé a samozřejmě jsem zapomněla na e-mail :D Kanover@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Díky za recenzi, kouknu po knize v knihkupectví. Radka jedout@volny.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Aj ja ďakujem za recenziu, už som o knihe čítala a veru rada by som ju mala doma. Takže pripájam emailovú adresu: jazero@atlas.sk

    OdpovědětVymazat
  15. Jooo tak tu bych chtěla:-) Ella je skvělá a bezvadně by zapadla v mé sbírce kuchařek:-) Email: Monitko.K@seznam.cz (Stellinko víš že teta Monča tě má nejradši žejo :D)

    OdpovědětVymazat
  16. Ta knížka vypadá moc hezky, hlavně by mě zajímaly jednoduché večeře pro všední dny. S tím bojuju pořád, nechci, aby děti každý den večeřely rohlík nebo chleba s něčím....
    macu@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, budu chystat další inspirace pro každodenní večeře. Můžete zatím mrknout třeba sem https://zdravejist.blogspot.cz/2016/04/veg-inspirace-vecere.html :-)

      Vymazat
  17. Kupovat nebudu, ale vyhrat by mi nevadilo :-) tornado-lou@email.cz

    OdpovědětVymazat
  18. První díl mám moc ráda, tak třeba se na mě usměje štěstí :) V.Belikova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  19. Skvělá recenze, proto ráda zkusím štěstí:-)
    Od té doby, co jsem na mateřské, se snažím vařit více zeleninových pokrmů, zkoušet nové, a tak kniha může být skvělou inspirací :)

    danuta.jochymek@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  20. Leni, díky za Váš web. Koukám na něj skoro denně a vždycky najdu inspiraci. Díky Vám se ze mě pomalu ale jistě stává veganka...
    Pavla

    pa.paja@email.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Ella je prostě boží a dvojku si nemůžu nechat ujít :)
    JelizaRose@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  22. Jééé na tu knihu koukám už dlouho! Každá nová inspirace je super. Včera jsem tvůj blog objevila (proč jsem ho sakra neobjevila dřív, je tak super!) a hned mi do oka padly třeba datlové čtverečky. Věřím, že kniha by byl skvělý přírůstek do knihovny :)
    janeckova.mart@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  23. Také zkusím štěstí. První díl mám v knihovně a některé recepty z něj jsou již stálice v mém jídelníčku. Jestli se na mě neusměje štěstí tak brzy mám svátek - dárek je jasný.
    Krásný den a díky za inspiraci.
    JKrystynikova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj, po tejto knihe pokukujem tak skúsim šťastie :) Snáď sa mi podarí vyhrať :) ale uvidíme ..
    lenus.ka133@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  25. Díky moc za recenzi i blog, je mi stálou inspirací :)
    Vegansky se stravuju už několik let a aktuálně zvažuju testy na celiakii, jelikož mám vypozorováno, že mi lepek nedělá dobře (byť mě tedy představa případného pozitivního výsledku trochu děsí :) Kuchařka by tedy byla vítanou inspirací!
    Bára

    barb.jelinkova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  26. pavlina.mestakova1234@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  27. jana.vesel@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  28. Lahodně s Ellou jsem dostala minulý rok k narozeninám a hned jsem si ji zamilovala :) ! Nejradši peču batátové brownies.Celá rodina i všichni kteří ho ochutnali,ho milují :) !Tento druhý díl bych si moc přála,tak zkusím štěstí :)

    misa.vundererova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  29. Prvni knihu mam moc rada,i kdyz po pravde receno jsem zase tolik receptu nevyzkousela.Beru ji spis jako inspiraci,blog jsem predtim neznala. Jestli jsou recepty z druheho dilu vyuzitelnejsi a dostupnejsi,pujdu do nej.Pokud ho nevyhraji :-)
    Betka
    mail:alzbeta.davidova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  30. Čas od času zavítám na Ellin blog, kde hledám inspiraci, ale ani jeden díl kuchařky zatím nevlastním. Po přečtení této recenze bych určitě zajásala, kdyby se na mě usmálo štěstí a přišel mi balíček s touto knihou ;-)
    moninka.x@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  31. Na knížku Lahodně s Ellou koukám už dobu ! :) tak zkusím štěstí u tebe na blogu :)
    Tereza.Dr@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj Leni, moc krásná recenze, jde z ní cítit to nadšení :D :)
    Velice ráda se soutěže zúčastním :) Ellu a její recepty mám moc ráda, pomohly mi se začátky veganství :)
    verca.sticova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  33. filipkova.alena@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  34. A sakra :D! Ještě nemám tu první a ona už vydává druhou :D. To budu muset brzy napravit ;-).
    Rezacovak@email.cz

    OdpovědětVymazat
  35. Dobrý den :D jdu k Vám na blog pro recept na quiche, protože minule jsem si ho nenapsala,a ejhle...vyběhne na mě recenze druhé kuchařky od Elly.Vypadá hodně dobře, možná o trošku lépe než ta první. Asi ji nutně potřebuji :D zkusím trochu polechtat štěstí
    Zdravím, Martina
    PS: moc děkuji za blog
    marti.dolejs@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  36. Kuchařka by mi udělala velkou radost. Už roky vařím vegansky a bez lepku a občas není po večerech čas na dlouhé složité vaření obědů na následující den, takže jsem ráda za každý rychlý a jednoduchý recept.
    bertik003@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  37. Tahle kniha na mě pokukuje snad ze všech rohů. Zní opravdu super a tudíž bych se soutěže také ráda zúčastnila. Dala jsem si v článku 101 cílů za 1001 dnů 1 cíl, že se budu mnohem více snažit stravovat kvalitnějšími surovinami a také, že si budu více vařit, takže by se mi taková kuchařka opravdu moc hodila :)
    Můj blog: Veronique beauty
    Můj mail: veronique.beautyy@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  38. Jelikož stále více koketuji s rostlinnou stravou, tak by se mi tato kniha mooc líbila :) Navíc jsem na ni četla už více kladných recenzí, takže nejspíš opravdu stojí za to. Dominika
    domisa96@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  39. Jee první díl uz mám objednany a druhý by se hodil taky ;-) lenicka.b(zavinac)seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  40. Zkusím štěstí. :)
    apiko.ms@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  41. merickovamartina@seznam.cz :-)

    OdpovědětVymazat
  42. Krásný den, první díl už mám a na druhý se chystám, vaše recenze mě potěšila ve všech směrech. Také vařím bezlepkově, tak se moc těším na vaše nové recepty. Ráda bych se zařadila do slosování, děkuji petra.lans@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  43. Sice jsem nikdy nic nevyhrála, ale zkusím se zapojit :)
    brotankova96@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  44. Kuchařku jsem jednou prolistovala v knihkupectví a recepty v ní se mi moc líbily :)
    majda.fiedlerova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  45. Doma už jednu kuchařku mám, ale zatím jsem ji nevyužila. Snad by se téhle u mě vedlo líp. philosoraptorka@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky