Makové palačinky

Makové palačinky, netradičně tradiční snídaně

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
Bez palmového oleje

Doufám, že jste si užili vánoční svátky v poklidu a pohodě se svými blízkými přesně tak, jak jste si přáli.

Ráda bych vás zároveň pozvala ke sledování mých aktivit na Facebooku Zdravě jíst a na Instagramu zdravejist , kde jsem nejaktivnější a přispívám (ať už příspěvky či Instastories) téměř denně. Za hodně povedený považuji svůj adventní kalendář, kdy jsem přinášela každý den od 1. do 24. 12. spoustu příspěvků, zejména receptů.

Mák jako zdroj vápníku?

Mezi vegany je rozšířená mylná informace, že mák je vynikajícím zdrojem vápníku. Bohužel vás ale zklamu. Mák sice patří k potravinám s nejvyšším obsahem vápníku (100 g obsahuje okolo 1400 mg, zatímco třeba kravské mléko 120 mg), ale jeho vstřebatelnost je díky obsaženým šťavelanům nízká, jen okolo 5 - 10 %. To ale nic nemění na tom, že je mák zdravou potravinou a můžeme si s ním obohacovat jídelníček, jen na něj nespoléhejte jako na hlavní zdroj vápníku.


A co vy? Máte rádi mák? V jaké podobě? Tyto palačinky jsou fenomenální. Můžete zkusit buď tuto variantu s rozvarem anebo jen s povidly či švestkovou nutellou na kterou najdete recept ZDE

Suroviny

Palačinky

300 g celozrnné špaldové mouky
3 lžíce oleje
3 lžíce mletého máku
550 - 600 ml rostlinného mléka
1 lžíce rumu
špetka soli
1 lžíce vanilkové Hrašky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů

Rozvar

300 g mraženého ovoce
1 vanilkový cukr
1 lžíce vanilkového pudingového prášku

Na ozdobení

kokosová zakysaná smetana
hoblinky čokolády

Postup

Suroviny na těsto rozmixujte a nechejte 10 minut stát. Pokud se vám bude zdát těsto příliš husté, rozřeďte ještě trochou mléka. Množství tekutin záleží na druhu použité mouky.

Na nepřilnavé pánvičce smažte na kapce oleje palačinky dozlatova.

Mezitím si připravte rozvar. V hrnci rozehřejte ovoce, jakmile poleví, přidejte lžíci pudingového prášku a vanilkový cukr, povařte do zhoustnutí.

Palačinky servírujte přelité rozvarem, se lžící zakysanky a posypané hoblinkami čokolády.


Dobrou chuť!


Vaše Lenča

Komentáře

Oblíbené příspěvky