Švestková pomazánka alá Nutela

Švestková nutela jako ideální dárek pro milovníky švestek a čokolády

Vhodné pro
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové
Intolerance laktózy
ABKM
Bez vajec
Bez mléka

Patříte mezi milovníky jedlých dárků? Pokud ano, dnešní recept vás potěší...

Švestková nutela je kombinaci sladké švestkové marmelády a hořké chuti kakaa a čokolády. Vzájemně se krásně doplňují a jsou skvělým parťákem k lívancům, palačinkám, na perník či jen tak do kaše. Určitě si toto dobrotu zamilujete. 


Suroviny

2 kg vypeckovaných švestek (použila jsem mražené domácí z léta)
400 - 450 g třtinového cukru (oslaďte dle zvyklostí)
100 g kakaa
2 kakaové pudingové prášky
100 g hořké čokolády
1 lžička skořice
rum (volitelně dle chuti)

Postup

Vypeckované švestky rozvařte do měkka, doporučuji na začátku podlít asi 1 dcl vody. Následně švestky rozmixujte ponorným mixérem. Poté přidejte cukr a krátce povařte. Nyní přichází řada na kakao, puding, čokoládu a skořici. Opět krátce povařte. Nakonec přidejte rum, lehce prohřejte a plňte do sterilizovaných skleniček. Horké zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, nechejte vychladnout. Já použila tyto zavařovací sklenice z Česko peče

Tato pomazánka Vám vydrží ve spíži celou zimu. Je výborná např. na pečivu, do kaší, do buchet či např. do těstovin nasladko, můžete ji rovněž použít jako náplň do koláčů místo povidel nebo jako "krém" na cukroví :-). 

Přeji dobrou chuť!

Vaše Lenča

P.S. Krásné skleničky a láhve na jedlé dárky najdete na eshopu Česko peče. Mnohem raději podpořím mladou maminku na mateřské než korporáty typu Nanu Nana, Kik, Pepco aj. 

Komentáře

  1. To vypadá nádherně :) Mňam, určitě si zkusím aspoň z malé dávky... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Recept vypadá moc dobře, chystám se ho vyzkoušet. Ráda bych se ale zeptala, jestli je možné úplně vynechat cukr a dosladit jen přezrálým banánem, a také jestli má rum i jinou funkci než dochucení (konzervace)? Nejsem si jistá, jestli po takovéhle úpravě i tak pomazánka vydrží celou zimu, bez sterilizace. Se zavařováním bez cukru (jen s troškou soli) mám dobré zkušenosti, ale tady je přece jen navíc pudink a kakao, což nejsou zrovna tradiční ingredience :) Děkuji! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rum dávám kvůli ovonění, takže tam by neměl být problém. s tím cukrem je potíž, ale předpokládám, že když se to sterilizuje, tak by to vydržet mělo... a zvlášť pokud s tím máš dobré zkušenosti... ale myslím si, že ti stejně celou zimu nevydrží ;)

      Vymazat
    2. Děkuji za rady, vyzkouším a pokud bude pomazánka tak dobrá, jak si podle receptu myslím, že je, do jara asi vážně nevydrží :)

      Vymazat
  3. Děkuji za recept je úžasný, na podzim jsem vyzkoušela, doporučuji, vůbec se nepozná, že jsou tam švestky. Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  4. Pudink se přidává "uvařený" nebo jen pudinkový prášek ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  5. výborný nápad. Už mám hotovo a myslím, že se po pomazánce jen zapráší. Voní krásně a chutná ještě lépe.

    OdpovědětVymazat
  6. Letos dělám podruhé a moc se osvědčil tento recept. Skvělé.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky