Velikonoční beránek
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Suroviny
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
ABKM
Velikonoční beránek z čistě rostlinných surovin
Beránka mám spojeného s Velikonocemi a babičkou. Babička nepekla, ale na Velikonoce nám vždy upekla celé stádo beránků. Ráda na tento čas vzpomínám.
Tentokrát jsem se trošku oddálila od klasiky a těsto jsem ozvláštnila lískooříškovou moukou a citronovou kůrou. Výsledek je fenomenální.
Suroviny
(na 1 větší beránkovou formu)
300 g hladké špaldové mouky
100 g lískooříškové mouky (mám od Božského oříšku TUTO)
100 g třtinového cukru
1 lžíce vanilkové Hrašky
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička citronové šťávy
kůra z 1/2 bio citronu
špetka soli
400 ml rostlinného mléka
100 g Bio Alsanu
Postup
Tuk vyšlehejte s cukrem do pěny. Poté přidejte Hrašku, vanilkový cukr, citronovou šťávu, kůru a rostlinné mléko.
Ve velké míse promíchejte mouky, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu.
Tekutou směs přelijte k sypkým ingrediencím a důkladně promíchejte.
Formu na beránka DŮKLADNĚ vymažte tukem (ideálně ztuženým - Alsan nebo kokosový olej), vysypte hrubou moukou.
Těsto nalijte do formy a dejte péct do předehřáté trouby.
Peče se při 180 °C 50 - 60 minut.
Po upečení nechejte zhruba 10 minut stát a pak opatrně vyklopte. Já na formu dávám mokrou utěrku a kraje si pro jistotu oddělím opatrně nožem.
Beránka nechejte zcela vychladnout na mřížce.
Pak jej můžete pocukrovat, polít čokoládovou polevou a jinak dozdobit.
Já se držím tradice a beránka cukruji a zdobím mašlí a hřebíčkem, přesně tak, jako nám to dělala babička.
Dobrou chuť
Vaše Lenča
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den