Jidáše

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez mléka
Bez vajec
ABKM


Jidáše, tradiční velikonoční pochoutka, která symbolizuje zradu Ježíše Krista jeho věrným přítelem Jidášem

Jidáše se tradičně pečou v předvečer Zeleného čtvrtku, aby si je mohli lidé dopřát na čtvrteční snídani. Pečete Jidáše také? 


Suroviny

150 g hladké špaldové mouky
125 g polohrubé mouky
60 g rozpuštěného tuku typu Alsan
1 lžíce vanilkové Hrašky
75 g rostlinné smetany (např. zakysanka z kokosového mléka zn. Planton)
50 g rostlinného mléka
50 g čekankového sirupu (nebo javorového)
1/2 kostky droždí, který
špetka soli
1 lžíce rumu
citronová kůra a šťáva z 1/2 citronu

Na potření: 1 lžíce javorového sirupu a 2 lžíce rostlinného mléka

Postup

Do mísy nasypte mouky a doprostřed udělejte důlek. Do důlku nadrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a zaprašte moukou. Nechejte vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut.
Poté do mísy přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
Těsto nechejte alespoň 1 hodinu kynout. Jakmile hmota znásobí objem, přesuňte těsto na pomoučněný vál, lehce propracujte a rozdělte na části po 50 g. Z každého kousku vyválejte hada a smotejte do různých pletenců, uzlíků. Jidáše jsou ve tvaru provazů, smyček a mají symbolizovat provaz, který odkazuje na Jidášovu zradu Ježíše Krista.
Jidáše nechejte na plechu vyloženém pečícím papírem kynout dalších 20 - 30 minut.

Pečte potřené sirupem s mlékem v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut.

Servírujte vychlazené.

Dobrou chuť

Vaše Lenča

Komentáře

Oblíbené příspěvky