Jaro z pohledu makrobiotiky
Mnoho lidí se mě stále ptá, co vlastně tedy na jaře jíst. Je to prosté.... Inspirujte se přírodou :-). Co nejvíce přirozeně, lokálně, čerstvě,... :-) Biologické jaro začalo sice již v polovině února, ale je zajisté tento článek znovu publikovat. Zvlášť teď, kdy více než kdy jindy vařím a publikuji více makrobiotických receptů :-).... (aktualizováno 9. března 2015)
Biologické jaro začíná už v půlce února.
Biologické jaro začíná už v půlce února.
Energií
jara je změna.
Zdroj: http://slivushka.blog.cz/1203/jaro-uz-je-za-rohem
Citlivější
jsou játra a žlučník.
Zařazujeme
vše zelené, co začíná růst – klíčky, řeřichu, …
Při
přípravě jídel preferujeme napařování a klíčení.
Zcela
vyloučíme pokrmy připravované v troubě.
Zařazujeme
denně kyselé chutě a pickles (např. kysané zelí, kvašáky,…)
Jaro
je vhodné období pro půst, regeneraci a očistu.
Pitný režim:
Ideálně začínáme den vypitím teplé vody s citronem nebo
jablečným octem. Přes den pijeme pramenitou vodu s pár kapkami citronu,
vlažný čaj Bancha nebo Hojicha. Vynecháme ledové čaje a nápoje. Při teplejším
počasí můžeme občas zařadit i čaje zelené.
Jak a co jíst:
Obiloviny : kroupy, Hato Mugi, pšenice, špalda, žito, rýži kulatozrnnou(zima) nahrazujeme postupně dlouhozrnnou.
Omezujeme používání oleje. Olej používáme pouze
k dochucování hotových pokrmů – dýňový, konopný, olej z ostropestřce,
na vaření používáme rýžový, slunečnicový.
Luštěniny: čočka, červená čočka, cizrna, hrách, velké druhy
fazolí..
Zelenina: preferujeme zelenou jarní zeleninu, více
napařujeme, zeleninu dochucujeme octem (jablečný, vinný, rýžový). Mírně zvýšíme
podíl mořských řas (Wakame, Kombu, občas Hiziki, Arame nebo Dulse).
Zbytečně nesmažíme!
Klíčíme! Semínka, obiloviny, luštěniny – např. cizrnu,
mungo, čočku, hrách, … Na talíř přidáváme zelené natě – pažitka, petržel,
řeřicha, mladé listy pampelišek, sedmikrásky, ptačinec, medvědí česnek, mladé
lístky kopřiv,… Divoké zeleniny nejíme v takovém množství jako běžnou zeleninu, protože jsou mnohem silnější. Doporučené úprava - s dušenou cibulkou, krátce tepelně upravená.
Pickles (= kvašená
zelenina) zařazujeme ve větším množství! Je důležitým zdrojem vit. C.
Přidáváme více fermentovaných potravin - kromě pickles rovněž tempeh, nattó, kvašené zelí. Kyselá chuť povzbuzuje činnost jater.
Zcela vyloučíme pečené pokrmy – pečivo, buchty, koláče, dále
vyloučíme sušenky, krekry, slané oříšky, … vše velmi přetěžuje játry.
Já osobně se chystám na menší detoxikaci. V plánu mám minimálně jednodenní půst (nevím, jak se budu cítit), kdy mám v plánu jíst jen rýži Natural. Následně chci pokračovat odlehčenou stravou a týden jíst opravdu zlehka - lehce povařená zeleninka, naklíčené obiloviny a luštěniny a rýže.
Po tomto detoxu budu čistit svoje játra čajem z ostropestřce po dobu 1 měsíce.
Velice se na jaro těším, protože poslední dobou mám obrovské chutě na klíčky a syrovější stravu, která mi v zimě hodně chyběla.
A co vy, jaké úpravy plánujete?
Zdroj:
Makrobiotické nedělní vaření, D. Lužná
Radost ze zdravých dětí, V. Strnadelová a J. Zerzán
Radost z jídla, V. Strnadelová a J. Zerzán
Jak jste klamáni, J. Průchová
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den