Lokše plněné hlívou a zelím
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Dnes jedna česká klasika - lokše. Babička vždy říkala, že musí být tak tenké, aby skrz ně bylo vidět, tak na to myslete! Zavzpomínejte se mnou na dětství a pojďte si upéct bramborové placky. A udělejte si je klidně i do zásoby, dají se dobře i zamrazit. Nejraději je mám z mákem a povidlím, ale výborné jsou i naslano.
Lokše:
900g uvařených brambor (uvařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných najemno)
300g mouky (použila jsem pohankovou a ječnou)
špetka soli
Pozn. Záleží na lepivosti použité mouky, ale těsto by mělo jít bez problému zpracovat. Nevegani mohou přidat 1 vejce. V případě vysoké škrobovitosti brambor klidně přidejte více mouky.
Ze surovin udělejte nelepivé těsto. Těžká dřina přijde až nyní. Lokše vždy vyválejte co nejtenčeji to jde a smažte nasucho na pánvi, dokud se na těstě nezačnou tvořit tmavé puchýřky. Po upečení je nutno placky protírat tukem, aby neztvrdly, ale zůstaly pořád krásně měkké a poddajné. Nevegani můžou použít ghí, vegani rostlinný olej.
Náplň:
Na náplň si připravte hlívové škvarky (na oleji opečte dokřupava najemno nakrájenou hlívu, kterou okořeňte kmínem a solí), ohřejte červené kysané sterilované zelí.
Lokše plňte tak, že na polovinu lokše dejte plátek salátu, na to hlívové škvarky, opečené zelí a vše hojně posypte smaženou cibulkou. Lokše překlopte a můžete servírovat.
Dobrou chuť!
Lokše mám moc ráda! :))
OdpovědětVymazatA ty tvoje vypadají úžasně. :P