Primitivní koláč
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bez cukru
Diabetes (náplň již nedoslazovat, ale použít sladká jablka)
Bezlepkové (vybrat bezlepkovou mouku a osladit např. medem, pozor na slady! Ty nejsou vhodné)
Těsto:
1 tofu natural
50 ml tuku (rostlinného oleje)
150g mouky (já použila pohankovou a ječnou)
2 lžíce sladidla (ječného sladu)
citronová kůra z 1 citronu
náplň:
2 velká jablka
1 lžička skořice
2 lžíce máku
2 lžíce sladidla (cukr / med / slad / sirup ))
Nejprve si připravte těsto. Nastrouhejte najemno tofu a k němu přidejte ostatní suroviny. Zpracujte v nelepivé těsto o konzistenci podobné lineckému těstu.
Pozn. případně přidejte více tuku / mouky - dost záleží na typu tofu. Některé tofu je hodně vodnaté a proto bude potřeba více mouky, jiné tofu je zase spíše suché a proto se hodí přidat trošku oleje případně několik lžic rostlinného mléka.
Těsto prsty vtlačte do pečícím papírem vyložené dortové formy. Na to nastrouhejte jablka, posypte skořicí, mákem a zakápněte sladidlem.
Pečte při 180°C cca 20 minut.
Toto těsto je univerzální. Tudíž si můžete doplnit podle toho co máte doma. Jste-li vegetariáni, zkuste koláč s máslem, jste-li zastánci klasické kuchyně, dejte klasickou pšeničnou mouku a klidně bílý cukr, je to na vás... A náplně? Zde rovněž můžete improvizovat. Což takhle povidla a ořechy?
Pozn.2: Těsto se dá použít rovněž na záviny nebo na košíčky plněné ovocem :-)
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bez cukru
Diabetes (náplň již nedoslazovat, ale použít sladká jablka)
Bezlepkové (vybrat bezlepkovou mouku a osladit např. medem, pozor na slady! Ty nejsou vhodné)
Těsto:
1 tofu natural
50 ml tuku (rostlinného oleje)
150g mouky (já použila pohankovou a ječnou)
2 lžíce sladidla (ječného sladu)
citronová kůra z 1 citronu
náplň:
2 velká jablka
1 lžička skořice
2 lžíce máku
2 lžíce sladidla (cukr / med / slad / sirup ))
Nejprve si připravte těsto. Nastrouhejte najemno tofu a k němu přidejte ostatní suroviny. Zpracujte v nelepivé těsto o konzistenci podobné lineckému těstu.
Pozn. případně přidejte více tuku / mouky - dost záleží na typu tofu. Některé tofu je hodně vodnaté a proto bude potřeba více mouky, jiné tofu je zase spíše suché a proto se hodí přidat trošku oleje případně několik lžic rostlinného mléka.
Těsto prsty vtlačte do pečícím papírem vyložené dortové formy. Na to nastrouhejte jablka, posypte skořicí, mákem a zakápněte sladidlem.
Pečte při 180°C cca 20 minut.
Toto těsto je univerzální. Tudíž si můžete doplnit podle toho co máte doma. Jste-li vegetariáni, zkuste koláč s máslem, jste-li zastánci klasické kuchyně, dejte klasickou pšeničnou mouku a klidně bílý cukr, je to na vás... A náplně? Zde rovněž můžete improvizovat. Což takhle povidla a ořechy?
Pozn.2: Těsto se dá použít rovněž na záviny nebo na košíčky plněné ovocem :-)
Dobrý název :D Každopádně to těsto vypadá dost dobře, ukládám :)
OdpovědětVymazatTen název se moc "nehodí" pro něco tak luxusního =) Dnes jsem výjimečně skončila dříve a stihla se ještě pustit do koláče, místo jablek jsem použila tedy hrušky, které jsem potřebovala dodělat a nemělo to chybu! A na máku jsem tedy rozhodně nešetřila, byl skoro celý "černý":D Ale i mamině chutnal a to by jinak něco zdravého vůbec nepozřela:))
OdpovědětVymazatPrimitivní byl, ale nevšedně skvělý a lehký;)
tak vzhledem k tomu, že jsem ten koláč uplácala se vším všudy za 5 minut (plus pečení samosebou), tak jsem ho prostě jako primitivní pojmenovat musela... jsem ráda, že chutnal a z hruškama musel být senzační!!!
VymazatMňam
OdpovědětVymazatV jak velké formě je prosím koláček dělán? :)
OdpovědětVymazatKáča
26 cm ;-)
VymazatDíky za odpověď a za recept, koláč je opravdu moc dobrý :))
Vymazat