16/52: Veganský dort s ovocem

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bez cukru

Tento týden jsme s manželem oslavili dvouleté výročí svatby a proto jsem se rozhodla mu upéct dort. Jak jinak než veganský. Dortů jsem napekla desítky, ale veganský jsem ještě nepekla, tak to pro mě byla celkem výzva a proto jsem recept zapojila i do roční výzvy 52. :-)
Nemám ráda těžké máslové dorty s marcipánem a dalšími vymoženostmi, raději si vždy dám nadýchaný korpus s nějakým "šlehačkovým", jemným krémem. Jaké dorty máte nejraději vy? Případně máte tip na nějaký ten NEJ? Pokud ano, budu ráda, když mi vložíte odkaz do komentářů. :-)

Nyní už k samotnému dortu...Tak jak se mi dort povedl?

Suroviny na korpus (forma o průměru 26 cm):

3 hrnky polohrubé celozrnné mouky
1,5 hrnku sušené třtinové šťávy (panellu nebo rapaduru)
1/2 hrnku rostlinného oleje
700 ml sojového kysaného nápoje (např. od fy Lunter nebo Sojkyška od Kalmy)
1 lžička jedlé sody
1 prášek do pečiva bez fosfátů¨
kakao

Suroviny na náplň:
marmeláda
2 bal. jahodového pudingu (nebo použijte jinou, oblíbenou příchuť pudingu)
750 ml rostlinného mléka (doporučuji sojové, ale klidně použijte i rýžové, mandlové, ovesné)
1 lžička vanilkového extraktu 
oslaďte dle vlastních chutí (já dávám marmeládu, tak náplň již dál nesladím)

Na ozdobu:
čerstvé ovoce
agar (připravený dle návodu na sáčku)

Postup:
Suroviny na korpus dejte do misky a vyšlehejte šlehačem. Poté přelijte do pečícím papírem vyložené formy a pečte v předehřáté troubě při 200°C zhruba 30 - 40 minut. To, zda korpus je či není upečený poznáte podle toho, že do něj píchnete špejlí a pokud je špejle po vytažení suchá, korpus je upečený, pokud je špejle od těsta, nechte ještě chvíli péci.

Jakmile korpus vychladne, rozřízněte jej vodorovně na dvě části a spodní část potřete marmeládou. Před potřením marmeládou můžete ještě korpus pokapat rumem. Mezitím si uvařte puding, který si doslaďte dle chutí. Doporučuji použít opět třtinovou šťávu nebo neutrální sirup, např. rýžový. 
Polovinu vychladlého pudingu dejte na spodní část dortu a přiklopte horní částí. Zbytkem pudingu potřete vršek dortu. Dejte důkladně zatuhnout do lednice. Ideálně alespoň na 2 - 3 hodiny.

Poté si očistěte a nakrájejte ovoce, které nechte pořádně okapat. Podle návodu si připravte agar. 
Ovoce naskládejte na dort a zalijte agarem. Opět dejte alespoň na 2 hodiny zatuhnout do lednice, ale spíše doporučuji dát tuhnout přes noc, dort se krásně rozleží a navlhne a je pak úžasný :-).

Tip: Pokud máte rádi "máslovější" krémy, můžete do pudingu zašlehat 100g Bio Alsanu. Pro odpůrce palmového oleje však stačí i tato pudingová verze :-) bez Alsanu :-).

Pozn.: Pokud máte rádi opravdu sladké dorty, tak doporučuji dát do těsta 2 hrnky sušené šťávy a do krému alespoň 4 lžíce. V podobě v jaké ho upečete podle receptu bude vhodný už i pro malé děti zhruba od 2 let. 

Přeji všem krásný víkend a pořádně si odpočiňte a načerpejte sílu :-).

P.S. V následujícím týdnu se můžete těšit na článek o veganských tipech na sváteční pohoštění.... :-) Vzali jsme tu oslavu výročí od podlahy vegansky, tak se pak s Váma ráda podělím o tipy a triky :-). 

Komentáře

  1. Mmm, ten vypadá vážně skvěle, hned bych si kousek dala O:-) Mohla bych podobný zkusit upéct mamce, bude mít brzy narozeniny O:-) a zase tak trochu víc rodine ukázat, že vše jde i tou zdravější a etičtější cestou a přesto chutně :) Už se moc těším na tvé další veganské příspěvky, hezký den Leničko :)

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá skvěle:) Jaký rostlinný olej je nejvhodnější? Jediný, který doma používám je olivový a kokosový..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já používám do moučníků řepkový, protože je bez chuti.... kupuji kvalitnější, dražší... ne takové ty za 30 Kč.... ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky