Brokolicová polévka

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Diabetes
Problémy se žaludkem

Brokolice je velice ceněná zelenina mezi veganskými strávníky kvůli vysokému obsahu vitamínu C, D, vápníku, železa, hořčíku nebo selenu. Mně osobně brokolice příliš nechutná. Nebo spíš jsem se ji před několika lety přejedla a od té doby ji nemusím. To mi takhle bylo 16 a chodila jsem do fitka a moje stravování se točilo kolem rýže, kuřecího masa a brokolice zapečené se sýrem :-). 
Ale i tak brokolici dávám dnes šance a občas ji zařazuji do jídelníčku. Nejčastěji jen tak napařenou jako přílohu k jídlu nebo nastrouhanou do karbanátků.
Dnes jsem v lednici našla již ovadající brokolici, která si žádala okamžité spotřebování a proto jsem se rozhodla, že si uvařím polévku. A když polévku, tak plnohodnotnou, tak aby obsahovala kvalitní bílkoviny, sacharidy i zdravé tuky. A jak jsem dopadla? Posuďte sami.... :-)

Suroviny (3 porce):

1 brokolice
1 cibule
3 stroužky česneku
rostlinný olej
750 ml zeleninového vývaru
sůl
pepř
3 lžíce červené čočky
3 lžíce pohanky lámanky

K podávání: krutony chleba (bezlepkáři volí bezlepkové pečivo!), opražená dýňová semena a řeřicha

Postup:
Na oleji osmahněte cibulku a česnek, poté přidejte omytou a na kousky pokrájenou brokolici a krátce opečte. Poté zalijte zeleninovým vývarem, přidejte čočku a lámanku a vařte do změknutí. Jakmile je brokolice měkká a pohanka uvařená, polévku rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s opečenými krutony pečiva, posypané praženými dýňovými semeny a řeřichou.

Dobrou chuť!

Moje hodnocení: Polévka je krásně krémová i bez zjemňování rostlinnou smetanou. Pohanka, čočka a dýňová semínka ji dodávají říz. Myslím, že jsem tuto brokolicovou polévku nevařila naposledy.

Krásný večer

Komentáře

  1. Uvařila jsem a je bezkonkurenční!
    Moc děkuju, Nikča ( www.to-live-green.blogspot.com )

    OdpovědětVymazat
  2. Rychlá, zdravá a chutná. Doladila jsem ji sušenou bazalkou. Díky za recept, doporučuji! ❤��

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky