Veganská kuchyně - recenze
Trošku upravenou verzi této recenze plus zkušenosti s recepty si můžete rovněž přečíst na stránkách Klubu knihomolů ZDE.
Nová kniha „Veganská kuchyně“, kterou vydalo nakladatelstvíSynergie, je úžasnou příručkou pro všechny čtenáře, kterým není lhostejný jejich zdravotní stav a zelená budoucnost naší planety.
Nová kniha „Veganská kuchyně“, kterou vydalo nakladatelstvíSynergie, je úžasnou příručkou pro všechny čtenáře, kterým není lhostejný jejich zdravotní stav a zelená budoucnost naší planety.
Představuje pohled na veganství (životní filosofie zříkající
se ubližování a vykořisťování živých tvorů) v jeho celistvosti a zaměřuje
se na vysvětlení etického, zdravotního i společenského dopadu tohoto životního
stylu.
Autorky Joni Marie Newman a Gerrie Lynn Adams jsou Američanky
a každou přivedlo k veganství něco jiného. Zatímco Gerriino prvotní
rozhodnutí pro čistě rostlinnou stravu bylo ze zdravotních důvodů, tak u Joni
šlo především o důvody etické.
Kniha je rozčleněna do osmi kapitol. První kapitola
„Udělejte to pro své zdraví“ se zaměřuje na vysvětlení
toho, jaké potraviny se
nám dostávají na talíř, proč bychom se měli vyhýbat geneticky modifikovaným
produktům a nadměrně průmyslově zpracovaným potravinám. Rovněž první kapitola
vyvrací zakořeněné stravovací mýty a pověry typu: „mléko dělá tělu dobře“,
„atleti potřebují pro vrcholové výkony maso“, „vegani trpí nedostatkem
proteinů“ a další. Na konci kapitoly autorky předkládají deset kroků
k vašemu zdravějšímu já, ve kterých vás naučí zdravě jíst i bez
živočišných komponentů.
Druhá kapitola „Udělejte to pro životní prostředí“ poukazuje
na fakt, jak hrozivý dopad mají velkochovy na životní prostředí a že přechod na
veganskou stravu je jediným možným způsobem, jak udělat ze světa zelenější
místo a odstranit problém hladomoru.
Třetí kapitola „Udělejte to pro svoji peněženku“ vyvrací
mýtus, že čistě rostlinná zdravá strava je drahá. Autorky vám zároveň poradí,
jak, kde a co nakupovat. Jako velké plus předkládají i to, že v případě,
že budete konzumovat čistě rostlinnou stravu, tak ušetříte za lékařskou péči.
Čtvrtá kapitola „Udělejte to pro zvířata“ se zaměřuje na
etický aspekt veganství a seznamuje čtenáře s realitou dnešního chovu
hospodářských zvířat. Cílem kapitoly není nic jiného, než lidem otevřít oči a
poukázat na hrozivé podmínky ve kterých musí hospodářská zvířata žít a jak je
s nimi zacházeno. Netýká se to pouze zvířat chovaných na maso, ale také na
vejce, mléko, kožichy a další.
V páté kapitole „Zásoby pro
veganskou kuchyni“ se autorky pokouší své čtenáře naučit
nakupovat, seznamují se skrytými živočišnými přísadami,
náhražkami mléčných výrobků, vajec či masa. V závěru
předkládají průvodce „divnými“ veganskými ingrediencemi,
které konvenčně se stravující čtenář většinou nezná (agar,
lahůdkové droždí, mořské řasy, miso, tempeh,…), přičemž
se jedná o výživné a chutné potraviny, které nechybí snad
v žádném zdravém veganském jídelníčku.
Šestá kapitola ukazuje, jak snadné,
chutné a vizuálně krásné může veganské jídlo být. Recepty
jsou rozděleny na snídaně, polévky a chilli, saláty a sendviče,
chuťovky a přílohy, dressingy a omáčky a dezerty. U každého
receptu je hned v úvodu uvedené, zda se jedná o jídlo bez
sóji, bez lepku, oříšků, přidaného oleje, přidané soli,
cukru, což zajisté dost usnadní plánování jídelníčku
například lidem s potravinovou intolerancí.
Mezi recepty naleznete plno lahodných
a snadných receptů, které uvaříte do 30 minut, ale také recepty
vhodnější spíše pro slavnostnější vaření, kdy u plotny
strávíte celé dopoledne. Na své si tu přijde opravdu každý.
Sedmá kapitola předkládá vzorové
menu a jídelní plány pro ty, kteří to s přechodem na
rostlinnou stravu myslí vážně. Autorky se to případným
zájemcům snaží co nejvíce usnadnit a proto jídelní plány
doprovází i podrobný nákupní seznam.
Poslední kapitola vás stručně
seznámí i s jinými aspekty veganství, prezentuje loga
označující veganské produkty, upozorňuje na možné negativní
reakce okolí a jak proti nim bojovat. Kapitola je zakončena zdroji
(překladatelka si dala tu práci a vyhledala relevantní české
zdroje), kde najdete odpovědi na všechny vaše případné dotazy,
které jste v knize nenašly.
Jako celek na mě kniha působí velice
dobře a podle mého názoru se jedná o jednu z nejlepších
publikací určených pro ty, kteří chtějí změnit svůj styl
života a stát se vegany. V knize najdete veškeré základní
informace a fakta bez zbytečných drastických obrázků, které by
mohly citlivější lidi spíše odradit. Předložené veganské
recepty jsou rozmanité a lákavé. Jediný problém spatřuji v tom,
že je kniha primárně určená pro americkou společnost a proto
může nastat problém při shánění některých surovin. Pokud ale
patříte mezi zkušené kuchaře, dají se tyto ingredience snadno
nahradit.
P.S: - Recepty testuji a v nejbližších dnech se můžete těšit na ochutnávku :-).
Recepty z knihy publikované zde na blogu:
Proteinový nápoj s arašídovým máslem
Recepty z knihy publikované zde na blogu:
Proteinový nápoj s arašídovým máslem
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den