26/52: Jáhlovo-pohankové sušenky
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez cukru
Tento týden si dávám bez lepku... Chtěla jsem si vyzkoušet, zda mi bude lépe a taky zda to bude mít nějaký vliv na trávení kojeného miminka a na bolesti bříška... Přeci jen lepek je dost diskutované téma, tak jsem se rozhodla to zkusit. Dnes jsem třetí den bez lepku a jsem spokojená, cítím se dobře. Jediné co mi chybí je to, že si nemůžu uvařit běžné věci na které jsem zvyklá a musím více vymýšlet... A hlavně nejde jen tak vzít kus chleba, pomazánku a večeře je na světě :-), ale člověk musí víc přemýšlet a vařit... Ale to je jen o zvyku...
A tak tento týden víc vařím a peču, zkouším nové recepty a jsem nadšená z nových objevů.
Velký oříšek nastává u bezlepkového pečení a nedej bože, když chcete recept ještě bez živočišných komponentů, kokosového oleje a různých "super" bezlepkových pečících směsí, bez palmového oleje a ještě k tomu zdravý a bez cukru :-), to už je úkol hodný mistra.
A tak jsem se do této výzvy pustila naplno, zapojila svou intuici a výsledkem mi jsou nejlepší zdravé, veganské sušenky bez lepku, jaké jsem kdy pekla. Nevěříte? Vyzkoušejte...
Suroviny (cca 16 sušenek):
6 vrchovatých lžic uvařených jáhel
16 datlí
150 ml vody
1/2 hrnku bezlepkových vloček (dejte ty, které máte doma. Já použila ovesné bezlepkové.)
1 hrnek hladké pohankové mouky
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
2 lžíce arašídového másla (pro malé děti nahraďte mandlovým máslem)
3 lžíce sirupu (rýžový, datlový nebo javorový či agávový)
1 lžíce chia semínek
na ozdobení:
hořká čokoláda
borůvky
Datle zalijte vodou a nechte je alespoň 20 minut luhovat. Poté je rozmixujte na kaši. Jáhly, vločky, mouku, arašídové máslo, kypřící prášek, sirup a chia semínka promíchejte spolu s datlovým pyré. Z hotového těsta tvořte kuličky, které dávejte na plech vyložený pečícím papírem a lehce rozmáčkněte. Na každou sušenku dejte pár kousků posekané čokolády a několik borůvek.
Pečte v předehřáté troubě při 180°C dozlatova (zhruba 20 minut).
A tady další verze s malinama a rybízem.... Doporučuji těm, kteří milují kokos nahradit vločky v této kombinaci kokosem, bude to lahůdkao které si mohu nechat leda zdát kvůli alergii na kokos.
Sušenky vyzkoušela i Terezka Ř. a napsala mi k nim toto: "Dnes jsem zase podle tebe pekla Leni, ty skvělé jáhlovo-pohankové sušenky. Ty jsi prostě hvězda. No, musela jsem se hodně krotit, aby také nějaké zbyly na ochutnávku i pro ostatní. :-)"
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez cukru
Tento týden si dávám bez lepku... Chtěla jsem si vyzkoušet, zda mi bude lépe a taky zda to bude mít nějaký vliv na trávení kojeného miminka a na bolesti bříška... Přeci jen lepek je dost diskutované téma, tak jsem se rozhodla to zkusit. Dnes jsem třetí den bez lepku a jsem spokojená, cítím se dobře. Jediné co mi chybí je to, že si nemůžu uvařit běžné věci na které jsem zvyklá a musím více vymýšlet... A hlavně nejde jen tak vzít kus chleba, pomazánku a večeře je na světě :-), ale člověk musí víc přemýšlet a vařit... Ale to je jen o zvyku...
A tak tento týden víc vařím a peču, zkouším nové recepty a jsem nadšená z nových objevů.
Velký oříšek nastává u bezlepkového pečení a nedej bože, když chcete recept ještě bez živočišných komponentů, kokosového oleje a různých "super" bezlepkových pečících směsí, bez palmového oleje a ještě k tomu zdravý a bez cukru :-), to už je úkol hodný mistra.
A tak jsem se do této výzvy pustila naplno, zapojila svou intuici a výsledkem mi jsou nejlepší zdravé, veganské sušenky bez lepku, jaké jsem kdy pekla. Nevěříte? Vyzkoušejte...
Suroviny (cca 16 sušenek):
6 vrchovatých lžic uvařených jáhel
16 datlí
150 ml vody
1/2 hrnku bezlepkových vloček (dejte ty, které máte doma. Já použila ovesné bezlepkové.)
1 hrnek hladké pohankové mouky
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
2 lžíce arašídového másla (pro malé děti nahraďte mandlovým máslem)
3 lžíce sirupu (rýžový, datlový nebo javorový či agávový)
1 lžíce chia semínek
na ozdobení:
hořká čokoláda
borůvky
Datle zalijte vodou a nechte je alespoň 20 minut luhovat. Poté je rozmixujte na kaši. Jáhly, vločky, mouku, arašídové máslo, kypřící prášek, sirup a chia semínka promíchejte spolu s datlovým pyré. Z hotového těsta tvořte kuličky, které dávejte na plech vyložený pečícím papírem a lehce rozmáčkněte. Na každou sušenku dejte pár kousků posekané čokolády a několik borůvek.
Pečte v předehřáté troubě při 180°C dozlatova (zhruba 20 minut).
A tady další verze s malinama a rybízem.... Doporučuji těm, kteří milují kokos nahradit vločky v této kombinaci kokosem, bude to lahůdka
Sušenky vyzkoušela i Terezka Ř. a napsala mi k nim toto: "Dnes jsem zase podle tebe pekla Leni, ty skvělé jáhlovo-pohankové sušenky. Ty jsi prostě hvězda. No, musela jsem se hodně krotit, aby také nějaké zbyly na ochutnávku i pro ostatní. :-)"
Taky jedu třetí den bezlepku a bezcukru. Včera jsme byli s J. na vegan zmrzlině (teda on si dal a já jsem ochutnala) a přišlo mi to neskutečně sladké a hlavně jsem tam rozeznávala, že je to klasický bílý cukr a žádná jeho zdravější alternativa :)). Bez lepku je to pro mě taky těžké - jak píšeš - nejde si dát na večeři rychlovku chleba s pomazánkou, ale musíš se pěkně zamýšlet. Já s tím začala kvůli akné a zažívacím potížím, tak uvidíme. Zatím se pleť krásně hojí :)
OdpovědětVymazatAhoj Klári. A jak se zatím cítíš? Já mnohem lépe, akorát mi přijde, že tím jak nemám to pečivo, tak trávím skoro všechen volný čas v kuchyni :-D ... Dneska jsem snídala výborné lívanečky z quinoy (recept bude v sobotu) a musím říct, že to byl těžký luxus.... Já zkouším bezlepku kvůli malé, zda se to nějak projeví na kojení a na bolení bříška, přeci jen lepek dost nadýmá sám o sobě, tak uvidíme... zatím vidím zlepšení, uvidíme po pár dnech ;-)
VymazatZatím dobře, ale přesně tak - trávím v kuchyni hodně času :-D..což při mém poklusu je těžké. Ale zase je to dobrá výzva, protože mě to nutí si dát fakt něco pořádného - včera např. místo chleba s pomazánkou jsme měli pečený falafel se salátem a hned mám lepší pocit. Spíš mě přijde, že jsem už třetí den nafouklá, takže nevím jestli jde o nějaký detox?
VymazatTak to ti Kláry neporadím... Já žádné nadýmání nemám a je mi naopak o hodně lépe, takže hodlám pokračovat ;-)
VymazatZaujalo mne, že zatracujete kokosový olej..je na něm něco špatného?
OdpovědětVymazatKrásný den Dano, nezatracuji kokosový olej, ale palmový, kvůli způsobu, jakým se získává. Kokosový olej nepoužívám ze zdravotních důvodů - mám na něj alergii :-). A právě většina veg receptů, kde není palmový olej, obsahuje právě olej kokosový, což je pro mě problém ;-)
Vymazat