Pečení pro vegany - recenze
V lednu jsem pro vás měla recenzi na publikaci Vaření pro vegany, která sklidila nečekaný úspěch a ani se nedivím. Nyní nakladatelství IKAR přichází s pokračováním, které nadchne zejména milovníky pečení. Knihu Pečení pro vegany má opět na svědomí Nicole Just, která je nejen skvělá kuchařka, ale jak zajisté zjistíte i pekařka a cukrářka. Pokud si mám od Němců převzít jednu jedinou věc, tak je to jejich nadšení pro veganství. Nadšení je patrné i z této knihy.
Kniha je zpracována naprosto totožně s první publikací Vaření pro vegany, proto pokud se vám líbila hravost a design, tak budete spokojení i tentokrát. Mně osobně se tento styl líbí moc. I to, že fotky jsou takové normální, nejsou extrémně přezdobené, vyumělkované. Jsou velmi minimalistické a často mám z fotek pocit, jako by daný koláč byl focený u mě v kuchyni (akorát lepším fotografem :D ), což u mě vyvolává silnější pouto ke kuchařce.
Kniha je rozčleněna do pěti kapitol. V první kapitole autorka seznamuje čtenáře s veganským pečením. Najdete zde plno rad a tipů, jak snadno zvládnout pečení bez vajec a mléčných výrobků. Kromě toho zde najdete i záladní recept na veganský bílek (a není to ten cizrnový ;-) ) a na veganskou šlehačku. Mňam.
Druhou kapitolou začínají již samotné recepty. "Sladké prohřešky, pečení v malém kabátku" jsou plné maličkostí, se kterými ale sklidíte obrovský úspěch. Ať už se jedná o muffiny, brownies, sušenky, koblihy , větrníky či cronuty (donuty, nevím jaký je mezi nimi rozdíl, ale vypadají stejně i se stejně dělají).
Třetí kapitola "Konečně pauza na kávu! Moučníky pro každý den" je plná tradičních koláčů a moučníků jako stvořených k nedělní kávě. Mramorová bábovka, kynutá vánočka (copy), koláč se švestkami a hroznami či hruškový tarte tatin ve veganské verzi? Žádný problém a rozdíl nepoznáte.
Ve čtvrté kapitole "Extra lahodné - pro výjimečné okamžiky" najdete ony zákusky a dezerty, které se nepečou denně, ale jen při zvláštních příležitostech. Můžete například narozeniny oslavit piškotovým dortem s ovocem či "tvarohovým dortem. Pro mě osobně největším objevem je veganský lemon curd cake a pralinkový minidort.
Poslední kapitola je věnována slanému pečení a tak si můžete vyzkoušet veganský chléb, který budete chtít péct denně, párty BBQ chléb (na který brzy najdete recept i zde na blogu), rohlíky, chlebové placky, pizzu, různé quiche či větrníky s uzeným tofu.
Osobně jsem zatím vyzkoušela jen koláč z červené řepy s křenem a musím říct, že se jedná o opravdovou lahůdku. Chystám se na BBQ chléb a odpalované těsto.... S kuchařkou rozhodně nekončím... :-)
Knihu doporučuji všem, kteří mají zájem o čistě rostlinné pečení. Tato kuchařka je důkazem, že cokoliv se dá udělat i ve veganské verzi. Myslím si, že jste narazili na výborný vánoční dárek pro blízkého vegana či veganku :-). Knihu můžete nakoupit ZDE.
Krásný večer
Kniha je zpracována naprosto totožně s první publikací Vaření pro vegany, proto pokud se vám líbila hravost a design, tak budete spokojení i tentokrát. Mně osobně se tento styl líbí moc. I to, že fotky jsou takové normální, nejsou extrémně přezdobené, vyumělkované. Jsou velmi minimalistické a často mám z fotek pocit, jako by daný koláč byl focený u mě v kuchyni (akorát lepším fotografem :D ), což u mě vyvolává silnější pouto ke kuchařce.
Kniha je rozčleněna do pěti kapitol. V první kapitole autorka seznamuje čtenáře s veganským pečením. Najdete zde plno rad a tipů, jak snadno zvládnout pečení bez vajec a mléčných výrobků. Kromě toho zde najdete i záladní recept na veganský bílek (a není to ten cizrnový ;-) ) a na veganskou šlehačku. Mňam.
Druhou kapitolou začínají již samotné recepty. "Sladké prohřešky, pečení v malém kabátku" jsou plné maličkostí, se kterými ale sklidíte obrovský úspěch. Ať už se jedná o muffiny, brownies, sušenky, koblihy , větrníky či cronuty (donuty, nevím jaký je mezi nimi rozdíl, ale vypadají stejně i se stejně dělají).
Třetí kapitola "Konečně pauza na kávu! Moučníky pro každý den" je plná tradičních koláčů a moučníků jako stvořených k nedělní kávě. Mramorová bábovka, kynutá vánočka (copy), koláč se švestkami a hroznami či hruškový tarte tatin ve veganské verzi? Žádný problém a rozdíl nepoznáte.
Ve čtvrté kapitole "Extra lahodné - pro výjimečné okamžiky" najdete ony zákusky a dezerty, které se nepečou denně, ale jen při zvláštních příležitostech. Můžete například narozeniny oslavit piškotovým dortem s ovocem či "tvarohovým dortem. Pro mě osobně největším objevem je veganský lemon curd cake a pralinkový minidort.
Poslední kapitola je věnována slanému pečení a tak si můžete vyzkoušet veganský chléb, který budete chtít péct denně, párty BBQ chléb (na který brzy najdete recept i zde na blogu), rohlíky, chlebové placky, pizzu, různé quiche či větrníky s uzeným tofu.
Osobně jsem zatím vyzkoušela jen koláč z červené řepy s křenem a musím říct, že se jedná o opravdovou lahůdku. Chystám se na BBQ chléb a odpalované těsto.... S kuchařkou rozhodně nekončím... :-)
Krásný večer
Leni jak je to s tukem v receptech, jaký autorka používá? :) Kuchařka vypadá vážně skvěle!!
OdpovědětVymazatahoj Teri, používá "rostlinný tuk" občas olej.... ale tak je to Němka a Němci mají celkem větší výběr veg produktů... myslím, že už je dostupná i u nás Sojola, bez palmáče ;-), která je prý skvělá na pečení ;-)
VymazatA co mouky, prosím? Najdu tam inspiraci i na pečení bez lepku?
OdpovědětVymazatomlouvám se za pozdní odpověď, bezlepkových receptů je tam minimum...
VymazatTaky bych se poptala na ten lepek :)
OdpovědětVymazatomlouvám se za pozdní odpověď, bezlepkových receptů je tam minimum...
Vymazat