Veganem levně, chutně, výživně 1. část úvod
Celé léto byl můj blog trošku pustý, co se týče mojí tvorby.
Ale nezahálela jsem. Připravovala jsem pro vás rozsáhlé články o veganské
stravě. Nejprve to měl být jen jeden článek, ale nakonec mě to tak chytlo, že
jsem si pro vás připravila článků několik. Budou postupně publikovány – každý
týden nový článek.
Jeden z nejčastějších argumentů proti veganství je ten,
že veganské vaření/stravování je o dost dražší. Ano, může se to na první pohled
zdát. Když půjdete do zdravé výživy a podíváte se na veganské polotovary,
sušenky, sladkosti, jogurty apod., tak jsou dražší, než neveganské, obyčejné
potraviny. Můžete se takto stravovat a opravdu se nebudete stačit divit…. Ale
stejně tak je drahé i běžné stravování, když si budete kupovat lepší potraviny,
stravovat se z polotovarů apod.
Rozhodla jsem se, že pro vás připravím články, které se budou točit okolo levného veganského vaření. Takže pokud jste začínající vegan (nebo
o veganství uvažujete ),
zde můžete najít spoustu informací na jednom místě. Seznámím vás
s jídelníčkem za pár korun, kterým do těla dostanete jak bílkoviny, tak
vápník, železo,…. A to aniž by vás to zruinovalo. Následně vás chci také seznámit
s oblíbenými veganskými potravinami, které patří v obchodě k těm
dražším a já vás naučím si je připravit doma levněji a chutněji.
Tak jdeme do toho?
- Nakupujte velká balení
Nakupujte kilová balení či gastro
balení. Já osobně tak kupuji hlavně ořechy, semínka, luštěniny a obiloviny.
Nejen, že vás potraviny vyjdou levněji, ale rovněž nekupujete tolik obalů. A
taky to má tu výhodu, že jste dobře zásobeni a tak i když nemáte peníze nebo
nic v lednici, tak ze sušených obilovin, luštěnin, semínek atd. vždy
připravíte chutné a výživné jídlo.
- Plánujte si jídelníček alespoň den dopředu
Pokud budete jídlo řešit až
v momentě, kdy budete mít hlad, tak je pozdě. Nejčastěji pak (mluvím ze
své vlastní zkušenosti) sáhnete po něčem, co rychle uvaříte a neřešíte zas tak,
kolik to stojí či jak moc je to zdravé. Zejména, když jste mimo domov. Pokud máte s sebou krabičku s obědem,
tak snáz odoláte falafelu z fast foodu či předraženému smoothie
z fresh baru. Takže kdo je připraven, není zaskočen (a o dost chudší).
- . Nechoďte nakupovat hladoví
Je to tak. Pokud půjdete
nakupovat hladoví, koupíte toho mnohem více a utratíte mnohem více. Doporučuji
psát si průběžně seznam a kupovat jen to, co máte na seznamu. Dobré je také
chodit nakupovat jednou týdně. Pokud nakupujete denně, tak opět toho nakoupíte
mnohem více a tolik nad jídlem nepřemýšlíte. Naopak pokud nakupujete méně
často, tak musíte plánovat a když dojde vše z lednice, tak více přemýšlíte
a spotřebujete i to, co by vás normálně nenapadlo a pak vznikají ty
neuvěřitelné kombinace.
- . Používejte k vaření sezónní a lokální suroviny
To asi nepotřebuje komentář.
Sezónní a lokální je vždy nejchutnější a nejlevnější. Místo jahod
v prosinci si je kupte v červnu, místo kapusty v létě si ji
kupte v prosinci atd:… Pokud máte zahrádku, tak pěstujte vlastní zeleninu
a ovoce a zamrazujte, zavařujte,… Třeba rajčata vyrostou skoro všude a můžete
si udělat do zásoby omáčku na pizzu na zimu, lečo a další. A i pokud nemáte
zahrádku, tak můžete vyrazit do lesa (borůvky, maliny, ostružiny, houby,…),
najít nějakou alej stromů a tam si natrhat třešně, višně, jablka, švestky nebo
využít samosběrů například jahod. Právě nyní toho dozrává spousty. U nás doma to vypadá jako v továrně... Skoro každý den skleničkuju a něco tvořím. Aktuálně dělám povidla, švestkovou nutellu, sušené švestky,.... Švestek je letos všude habaděj, tak vyrazte. :-)
- . Nelokální suroviny nakupujte jen výjimečně a v akcích (například avokádo miluju, ale nekupuju je, pokud stojí více jak 20 Kč a rovněž je kupuju jen třeba 1x měsíčně)
To by pro dnešek stačilo. Na další díl tohoto seriálu se můžete těšit za týden. Krásný den
Hezký den.
OdpovědětVymazatZatím nejsem striktní vegan. Občas použiji domácí jogust, sýr nebo vejce. Zejména, když vařím pro vnoučata. Váš nápad na seriál o veganství moc vítám a těším se na další pokračování. A Váš blog je super. Jsem pravidelný a častý návštěvník. A často využívám Vaše recepty.
Děkuji Jitka
Zdravím Lenko, jen Vám chci moc poděkovat za rady, tipy, recepty a recenze, které tu publikujete. Vegetariánkou jsem cca 1rok, a vážně uvažuji o přechodu na veganství. Dříve jsem se toho bála, ale jak tu tak čtu, veganství je jednoduché a chutné. Chtěla bych si začít vyrábět vlastní rostlinná mléka, a narazila jsem na tento přístroj http://www.prozdravi.cz/chufamix.html
OdpovědětVymazatNemáte s ním náhodou zkušenosti?
S pozdravem, Katka
Krásný den, osobně si myslím, že chufamix jsou vyhozené peníze.... jestli vydržíte pár dní, tak vyjde druhý článek a tam právě bude i o rostlinném mléce ;-) a jeho výrobě
VymazatSuper, díky za info. Začínám šetřit na pořádný mixer, tak se mě penízky budou hodit.
VymazatAhoj Lenko, dakujem za super clanok, mat to takto zosumarizovane je super pomocka! Budem sa tesit na dalsie casti :-)Lucia
OdpovědětVymazatTak toto je presne niečo pre mňa. :) Odjakživa som mäso jedla, milovala som ho, slaniny, klobásy atď.. Už som párkrát počula o vegetariánoch a prišli mi trapní, ako môžu nejesť mäso? A vegani to boli pre mňa už úplne divní ľudia :D Ale teraz som mäso jesť prestala aj ja, aj keď sem tam sa mi podarí si dať (výnimočne tak dvakrát do mesiaca), ale vnímam, že ak si ho už raz za čas dám, tak si ho už ani tak nevychutnám ako kedysi. A doma ho už vôbec nevarím. Snažím sa obmedzovať aj mliečne výrobky, ale zvykám si pomaly. Našla som veľa vegan receptov, ale tie suroviny mi nič nehovoria alebo sú drahé. Tak potom jedávam stále dokola to isté.. :D Preto som vďačná za tento nápad, že konečne pochopím čo je čo a hlavne ako si to urobiť doma. :) Pretože opýtať sa čokoľvek na FB v akejkoľvek vegan skupine je samovražda :D
OdpovědětVymazatděkuji, další díl je zde http://zdravejist.blogspot.cz/2016/10/veganem-levne-chutne-vyzivne-2-udelej.html ;-)
VymazatNo problém je, že u nás je ovoce a zelenina často předražené, prostě co je zdravé, to je dražší. celkem se mi vyplácí sledovat akční letáky: www.akcniletaky.info a když je možnost, nakoupit do zásoby více slevněného - ale kvalitního.
OdpovědětVymazatLuci, nebo hodně lidí, i z města, si pronajímají (pokud nemají vlastní) zahradu a pěstují si co nejvíce svého ;-). Na léto je tato varianta ideální. My teď téměř ovoce a zeleninu nekupujeme, i když nám toho dost pomrzlo...
VymazatS těmi akčními letáky máš docela pravdu, ale nevyužívám je na zeleninu, ale spíš na značkové produkty, které se pak dají sehnat za přijatelnou cenu.
Vymazat