Sušenkové řezy

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje

Nečekejte nic zdravého, jen se podělím o recept na veganskou verzi mého oblíbeného moučníku z dětství. Doma jsme tomu říkali Bebe řezy, protože obsahovaly vrstvu Bebe sušenek. Šlo o moučník ze třeného těsta potřeného pudingovým krémem, pokladeného Bebe sušenkami a politý byl čokoládovou polevou. Já jsem se jej rozhodla na oslavu připravit ve veganské verzi a zcela po svém.
Korpus jsem udělala podle kuchařky "Pečení pro vegany", krém je z vanilkové hrašky, sušenky jsem použila od firmy Gullon Fibra a polevu jsem udělala z hořké čokolády, kakaa, trošku oleje a vody... No však se podívejte sami :-).
Suroviny na korpus (1 plech 40 x 40 cm):

800 g mouky (použila jsem špaldovou z Lídlu)
300 g třtinového cukru
4 lžičky jedlé sody
2 lžičky vanilky
špetka soli
200 ml řepkového oleje
2 lžíce jablečného octa
360 g sojového kysaného nápoje od firmy Lunter
560 ml perlivé vody

krém z hrašky:
250 g vanilkové hrašky
1500 ml rostlinného mléka
150 g řepkového oleje
200 g třtinového cukru
vanilka
rum

2 bal. veganských sušenek typu Gullon Fibra

čokoláda:
150 g hořké čokolády (kupujte hořkou a ne na vaření, čokolády na vaření často obsahují palmový tuku a éčka živočišného původu)
1 lžíce kakaa
2 lžíce vody
1 lžíce řepkového oleje
1 lžíce rumu

Troubu zapněte na 180°C a nechte předehřát. Plech vyložte pečícím papírem.
Ve velké míse promíchejte mouku s cukrem, sodou, vanilkou a solí. Poté postupně přimíchejte olej, ocet a sojagurt. Jakmile bude těsto promíchané, rychle přilijte perlivou vodu a promíchejte. Nalijte na plech a dejte péct. Pečte zhruba 35 - 40 minut. Korpus krásně naskočí a je opravdu výborný. Doporučuji jej v polovičním množství jako korpus na dort!
Upečený korpus nechte zcela vychladnout.

Mezitím si připravte krém z hrašky. Postup najdete na každém balení vanilkové hrašky, takže tady jen stručně. V mléce rozmíchejte metličkou hrašku a olej, přiveďte k varu, poté plamen ztlumte a vařte za občasného míchání na mírném ohni 20 - 30 minut. Vařte tak dlouho, dokud budete cítit hrách. Dobře uvařené hraška není cítit po hrachu a je lahodná a jemná. Poté přidejte cukr, vanilku a rum a ještě krátce promíchejte. Následně krém prošlehejte šlehačem a teplý nalijte na vychladlý korpus.

Na krém naskládejte sušenky. Skládejte je pěkně vedle sebe tak, abyste pokryli celý plech. Sušenky pokapte rumem a polijte čokoládou.
Čokoládu si připravte tak, že v kastrolku rozpustíte čokoládu, vmícháte kakao, vodu, olej a rum. Krátce prohřejete a teplé nalijte na sušenky.

Buchtu nechte zchladnout a poté dejte zabalené do lednice či do chladna a nechte alespoň přes noc rozležet.

Poté krájejte na jednotlivé kostky a můžete se pustit do ujídání ;-).

Poznámka: Toto množství je na velký plech a je to hodně sytý a sladký moučník. Hodí se opravdu jen na nějaké oslavy. V případě, že chcete moučník vyzkoušet, doporučuji udělat poloviční dávku na menší plech, abyste to snědli. :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky