Zapečené rýžové těstoviny se zeleninou
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez pšenice
Bez sóji
Tohle jídlo jsme si doma naprosto zamilovali. Spotřebujete do něj zbytky zeleniny a přitom je fantastické. Nám doma nejvíce chutnají kombinace s domácím kysaným zelím, rajčaty, cibulí a buď cuketou, květákem či paprikou. Ale dá se opravdu použít jakákoliv zelenina. Výborná je například kukuřice, hrášek, mrkev, brokolice,... A nepotřebujete ani žádnou drahou smetanu či veganský sýr. Vystačíte si s výbornou vychytávkou a tou je bešamel z hrašky. Znáte hrašku? Pokud ne, tak rozhodně doporučuji vyzkoušet. Je skvělá na sladko (cheesecaky, pudingové krémy, náhrada vajíček,...) i na slano (bešamel, pomazánky, zahuštění, obalování místo trojobalu apod.).
Na 4 porce budete potřebovat:
750 g zeleniny (osvědčila se mi kombinac rajčat, kysaného zelí, květáku a mrkve)
1 bal. rýžových těstovin (používám Penne značky Lucka)
2 cibule
sůl
pepř
2 lžíce řepkového oleje
bešamel z hrašky
Bešamel:
5 lžic řepkového oleje
1 lžička Mahá koření (nebo kmínu)
sůl
muškátový oříšek
125 g Hrašky na zahušťování
750 ml rýžového mléka nebo vody
Nejprve si uvařte bešamel z hrašky. Je to jednoduché. Na oleji orestujte Mahá koření, poté přidejte Hrašku a promíchejte. Zalijte teplým rýžovým mlékem, osolte a přiveďte k varu. Poté plamen ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte 20 minut. Před koncem varu přidejte muškátový oříšek.
Mezitím si uvařte podle návodu těstoviny.
Troubu předehřejte na 170°C.
Veškerou zeleninu, včetně cibule nakrájejte na kousky a nasypte do velké mísy. Zeleninu osolte a opepřete, zalijte bešamelem, přidejte těstoviny a důkladně promíchejte.
Poté přesuňte do vymazaného a kukuřičnou strouhankou vysypaného pekáče a dejte péct. Pečte 20 minut, poté troubu zesilte a ještě 10 minut dejte směs pod gril, aby se vypekla kůrčička.
Před podáváním nechte těstoviny alespoň 10 minut odpočívat a až poté krájejte a servírujte.
K podávání doporučuji okurkový salát nebo nakládanou zeleninu.
Dobrou chuť!
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez pšenice
Bez sóji
Tohle jídlo jsme si doma naprosto zamilovali. Spotřebujete do něj zbytky zeleniny a přitom je fantastické. Nám doma nejvíce chutnají kombinace s domácím kysaným zelím, rajčaty, cibulí a buď cuketou, květákem či paprikou. Ale dá se opravdu použít jakákoliv zelenina. Výborná je například kukuřice, hrášek, mrkev, brokolice,... A nepotřebujete ani žádnou drahou smetanu či veganský sýr. Vystačíte si s výbornou vychytávkou a tou je bešamel z hrašky. Znáte hrašku? Pokud ne, tak rozhodně doporučuji vyzkoušet. Je skvělá na sladko (cheesecaky, pudingové krémy, náhrada vajíček,...) i na slano (bešamel, pomazánky, zahuštění, obalování místo trojobalu apod.).
Na 4 porce budete potřebovat:
750 g zeleniny (osvědčila se mi kombinac rajčat, kysaného zelí, květáku a mrkve)
1 bal. rýžových těstovin (používám Penne značky Lucka)
2 cibule
sůl
pepř
2 lžíce řepkového oleje
bešamel z hrašky
Bešamel:
5 lžic řepkového oleje
1 lžička Mahá koření (nebo kmínu)
sůl
muškátový oříšek
125 g Hrašky na zahušťování
750 ml rýžového mléka nebo vody
Nejprve si uvařte bešamel z hrašky. Je to jednoduché. Na oleji orestujte Mahá koření, poté přidejte Hrašku a promíchejte. Zalijte teplým rýžovým mlékem, osolte a přiveďte k varu. Poté plamen ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte 20 minut. Před koncem varu přidejte muškátový oříšek.
Mezitím si uvařte podle návodu těstoviny.
Troubu předehřejte na 170°C.
Veškerou zeleninu, včetně cibule nakrájejte na kousky a nasypte do velké mísy. Zeleninu osolte a opepřete, zalijte bešamelem, přidejte těstoviny a důkladně promíchejte.
Poté přesuňte do vymazaného a kukuřičnou strouhankou vysypaného pekáče a dejte péct. Pečte 20 minut, poté troubu zesilte a ještě 10 minut dejte směs pod gril, aby se vypekla kůrčička.
Před podáváním nechte těstoviny alespoň 10 minut odpočívat a až poté krájejte a servírujte.
K podávání doporučuji okurkový salát nebo nakládanou zeleninu.
Dobrou chuť!
Zajímavé :) na fotce to vypadá pěkně, někdy až nebudu vědět, co uvařit.. vyzkouším :)
OdpovědětVymazatMě se recept také moc líbí :-) určitě vyzkouším! Jen jsem se chtěla zeptat, mám trochu problém s květákem, mám po něm strašně nafouklé břicho a když někde vidím recept květáku v kombinaci třeba s kukuřicí tak už se děsím dopředu. Nemáte na to nějaký tip? :-)
OdpovědětVymazatdnes jsem dělala, a mňam!!! :)
OdpovědětVymazat