Kyselina listová


O kyselině listové

Kyselina listová je syntetický vitamín B9, které si naše tělo přeměňuje na aktivní folát (tzv. metylfolát).

Kyselina listová je důležitá pro
  • Tvorbu červených krvinek
  • Zdravý srdce a celé cévní soustavy
  • Správný vývoj plodů a jako prevence vývojových vad
  • Jako prevence předčasného šedivění a padání vlasů
  • Zlepšuje účinek antidepresiv
  • Zdravé pohlavní orgány (zlepšuje erekci, sperma i vajíčka jsou kvalitnější)

Kyselina listová působí synergicky společně s vitamínem B12 a zajímavé je, že nadbytek jednoho vitamínu může maskovat nedostatek druhého. A dostatečný příjem obou vzájemně zesiluje působení druhého.

Kyselinou listovou se nepředávkujete, tělo nadbytek vyloučí, ale dlouhodobé užívání vyššího množství kyseliny listové (nad 1000 mg) může vést k nechutenství, hořké pachuti v ústech, průjmu.

Kdo je ohrožen nedostatkem kyseliny listové?

Nedostatkem jsou ohrožené nejen těhotné ženy, ale také lidé s onemocněním střev (Crohnova choroba, celiakie), lidi s lupénkou, lidé na hemodialýze, alkoholici, lidé s onemocněním jater. B9 může chybět i lidem s určitými léky jako například hormonální antikoncepcí, kortikosteroidy, léky od bolesti, léky proti křečím aj.

Příznaky nedostatku kyseliny listové

Příznaky nedostatku vitamínu B9 jsou podobné příznakům nedostatku vitamínu B12. Patří sem neschopnost otěhotnět, nechutenství, zvýšená únava, špatné trávení, nesoustředěnost, afty, necitlivé končetiny, zhoršená imunita, padání vlasů aj.

Jak doplnit kyselinu listovou?

Stravou 

droždí, tmavě zelená listová zelenina, fazole, obiloviny, brokolice. Vstřebatelnost z potravy je okolo 50 %.

1 kostka droždí sice teoreticky pokryje denní dávku kyseliny listové, ale pozor!!! Tepelnou úpravou ztrácíme až 90 % obsaženého vitamínu, proto je dobré se zamyslet, zda není bezpečnější v době se zvýšenou potřebou sáhnout po doplňování skrze výživové doplňky (při onemocnění střev, v těhotenství, při lupénce, v zimě, kdy nemáme dostatek čerstvé zeleniny aj.)

Výživovými doplňky 

nejkvalitnější kyselinu listovou najdete v aktivní formě v podobě metylfolátu (ideálně quatrefolic). Na tom, zda zvolíte tablety, kapsle či tekutou variantu tolik nezáleží. Vyhýbejte se produktům obsahující neaktivní folát. 40 % populace má genovou mutaci díky které není schopno jejich tělo přeměnit kyselinu listovou na biologicky využitelnou folátovou verzi. Já osobně nakupuji už roky u GAEA, kde mám jistotu rostlinného původu.

Dozvěděli jste se něco nového? Máte dostatečný příjem kyseliny listové v zimě? Nezapomeňte si příspěvek uložit a případně označte do komentáře někoho, komu by se informace mohly hodit.

Vaše Lenča

 


Komentáře

Oblíbené příspěvky