Vanilkové pohankové rohlíčky
Taky patří vanilkové rohlíčky k vaší vánoční klasice?
Vhodné pro:Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové
ABKM
Bez vajec
Bez mléka
Vanilkové rohlíčky bez lepku jak od babičky
Vanilkové rohlíčky jsou nejspíš v repertoáru každé rodiny a na vánočním stole nesmí chybět. U nás tuto klasiku doplňuje ještě linecké, perníčky a tlapky, zbytek druhů většinou peču podle momentální chuti.
Klasické recepty na rohlíčky jsou výtečné, ale většinou jsou založené na bílé mouce, bílém cukru a máslu a jelikož jsou toto moje první veganské vánoce a ráda bych zachovala i zdravý ráz mého blogování, vyzkoušela a vyladila jsem pro vás tento recept již v září a proto vám mohu představit výborné zdravější a bezlepkové rohlíčky, které mohou směle konkurovat těm od babičky :-).
Nevěříte? Zkuste to letos zdravěji :-). Bude vám vděčný váš žaludek i vaše váha :-).
P.S. - Neděste se, že už mám napečeno. Nemám! Tenhle recept jsem ladila k dokonalosti už v září, abyste si jej mohli upéct dřív než 20. prosince, kdy jsem obvykle s cukrovím hotová já :-D. To, sami uznejte, by už bylo pozdě publikovat takovéto recepty
200 g Bio Alsan (rostlinný tuk)
100 g třtinového cukru
1 bal. vanilkového pudingového prášku
120 g pomletých oříšků (použila jsem směs vlašských, kešu a para ořechů)
dřeň z 1 vanilkového lusku
Nevěříte? Zkuste to letos zdravěji :-). Bude vám vděčný váš žaludek i vaše váha :-).
P.S. - Neděste se, že už mám napečeno. Nemám! Tenhle recept jsem ladila k dokonalosti už v září, abyste si jej mohli upéct dřív než 20. prosince, kdy jsem obvykle s cukrovím hotová já :-D. To, sami uznejte, by už bylo pozdě publikovat takovéto recepty
Suroviny
300 g hladké pohankové mouky (doporučuji TUTO)200 g Bio Alsan (rostlinný tuk)
100 g třtinového cukru
1 bal. vanilkového pudingového prášku
120 g pomletých oříšků (použila jsem směs vlašských, kešu a para ořechů)
dřeň z 1 vanilkového lusku
Postup
Ze všech surovin vypracujte těsto, které nechte alespoň hodinu v lednici odpočívat.
Z uleželého těsta tvarujte rohlíčky. Pečte při 160 °C zhruba 13 - 15 minut dozlatova. Upečené můžete obalit ve vanilkovém cukru, já již neobaluji.
Doporučuji péct rohlíčky 14 dní před Štědrým dnem, aby se dobře rozležely.
Dobrou chuť!
Vaše Lenča
Pro více vánoční inspirace mrkněte na můj nový počin - vánoční ebook plný receptů a tipů na etičtější Vánoce. Více info ZDE
.
Zdravím a děkuji za recept - rohlíčky byly vždycky moje nejoblíbenější, takže ho rozhodně vyzkouším! Jen místo Alsanu, který obsahuje palmový olej, použiju klasický kokosový olej, snad to vyjde. A ten puding dáváte do těsta proto, aby rohlíčky držely pohromadě, když je pohanková mouka bezlepková?
OdpovědětVymazatano, přesně tak :-) místo pudingu může být klidně jen kukuřičný škrob ;-).... á mám bohužel na kokos alergii a proto na vánoce koupím 4 kostky Bio Alsanu ... Během roku se palmovému oleji vyhýbám zcela :-) Krásný advent
VymazatDobrý den, šlo by to i z jiné bezlepkové mouky, než pohankové? Nemám ji moc v oblibě :-)
OdpovědětVymazatThis is a great and interesting blog,keep sharing more. Welcome go to our site tiktok viewer
OdpovědětVymazat