Primitivní koláč

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bez cukru
Diabetes (náplň již nedoslazovat, ale použít sladká jablka)
Bezlepkové (vybrat bezlepkovou mouku a osladit např. medem, pozor na slady! Ty nejsou vhodné)

Těsto:

1 tofu natural
50 ml tuku (rostlinného oleje)
150g mouky (já použila pohankovou a ječnou)
2 lžíce sladidla (ječného sladu)
citronová kůra z 1 citronu

náplň:
2 velká jablka
1 lžička skořice
2 lžíce máku
2 lžíce sladidla (cukr / med / slad / sirup ))

Nejprve si připravte těsto. Nastrouhejte najemno tofu a k němu přidejte ostatní suroviny. Zpracujte v nelepivé těsto o konzistenci podobné lineckému těstu.

Pozn. případně přidejte více tuku / mouky - dost záleží na typu tofu. Některé tofu je hodně vodnaté a proto bude potřeba více mouky, jiné tofu je zase spíše suché a proto se hodí přidat trošku oleje případně několik lžic rostlinného mléka.

Těsto prsty vtlačte do pečícím papírem vyložené dortové formy. Na to nastrouhejte jablka, posypte skořicí, mákem a zakápněte sladidlem.

Pečte při 180°C cca 20 minut.

Toto těsto je univerzální. Tudíž si můžete doplnit podle toho co máte doma. Jste-li vegetariáni, zkuste koláč s máslem, jste-li zastánci klasické kuchyně, dejte klasickou pšeničnou mouku a klidně bílý cukr, je to na vás... A náplně? Zde rovněž můžete improvizovat. Což takhle povidla a ořechy?

Pozn.2: Těsto se dá použít rovněž na záviny nebo na košíčky plněné ovocem :-)


Komentáře

  1. Dobrý název :D Každopádně to těsto vypadá dost dobře, ukládám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten název se moc "nehodí" pro něco tak luxusního =) Dnes jsem výjimečně skončila dříve a stihla se ještě pustit do koláče, místo jablek jsem použila tedy hrušky, které jsem potřebovala dodělat a nemělo to chybu! A na máku jsem tedy rozhodně nešetřila, byl skoro celý "černý":D Ale i mamině chutnal a to by jinak něco zdravého vůbec nepozřela:))
    Primitivní byl, ale nevšedně skvělý a lehký;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak vzhledem k tomu, že jsem ten koláč uplácala se vším všudy za 5 minut (plus pečení samosebou), tak jsem ho prostě jako primitivní pojmenovat musela... jsem ráda, že chutnal a z hruškama musel být senzační!!!

      Vymazat
  3. V jak velké formě je prosím koláček dělán? :)
    Káča

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky